Bewegen geeft energie

Bewegen en sporten in tijden van Corona. Wat zijn de do’s en dont’s en hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt als je vanuit huis werkt. Op deze vragen geven we hieronder antwoord.

Het nut van bewegen

Dat bewegen gezond is wist je misschien al. Maar wist je ook al dat bewegen helpt bij het optimaliseren van je immuun systeem? En dat je dankzij bewegen beter om kunt gaan met stress? 

Zeker nu we vooral thuis moeten werken is het soms lastig om voldoende te bewegen. Hieronder vind je daarom een aantal praktische tips om meer te bewegen. Kies er een of twee uit en begin er vandaag nog mee!

Bootcamp
Fietsen naar je werk de fiets flex dag

Beweeg tips voor thuis

Het is simpel en ligt voor de hand, maar het is ook zo makkelijk en effectief. Als extraatje kan je dan nog wat rekken en strekken en je bent weer helemaal wakker.

Naast het feit dat je hierdoor meer beweegt, houd je de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt. Verder blijkt dat mensen meer geneigd zijn ideeën met elkaar te delen als ze staand overleggen en is je brein creatiever. Er worden dus sneller en meer oplossingen en ideeën bedacht. De wandellunch challenge kan jou helpen bij het aanleren van deze gezonde werkgewoonte.

Plaats geen prullenbak bij je werkplek zodat je voor iedere prul even kunt lopen.

Draag een IWatch, beweegmonitor of stappenteller die na langdurig zitten kort trilt en je een seintje geeft te bewegen. Of die je helpt jouw norm van 10.000 stappen te behalen. Het bewegen wordt er leuker door en je raakt sneller gemotiveerd.

Grote kans dat de kinderen ook thuis zijn. Een uitstekende gelegenheid om even een balletje met ze te gooien of om even buiten te spelen.

Vanzelfsprekend moet je dan meer lopen om je beker te vullen. Zorg ook dat je zelf drinken haalt en laat niet je collega’s voor je lopen.

Mocht je de mogelijkheid hebben, neem dan de trap naar een andere verdieping. Dit is een simpele manier om extra te lopen.

Ruimte voor sport

Het is dus belangrijk om in beweging te blijven in deze tijden. Maar hoe zit het eigenlijk met sport. Doen we er goed aan om onze trainingen aan te passen of moeten we onze plannen wijzigen? Hieronder lees je de belangrijkste tips als het gaat om sporten. Wat is wel verstandig en wat kun je beter niet doen.

Intensief sporten heeft negatieve consequenties voor het immuunsysteem. Als gevolg van een zware training is je immuun tijdelijk verminderd. Hierdoor loop je een groter risico om besmet te raken met een virus. Het is dus aan te raden om je trainingen af te werken op een lagere intensiteit.

Het mag wellicht minder leuk zijn, maar het opzoeken van je sportmaatjes komt niet overeen met de richtlijnen van het RIVM. We worden aangeraden om zoveel mogelijk sociaal contact te vermijden. Dit geldt natuurlijk ook voor sportevenementen.

Ondanks het advies om alleen te sporten, raden we je aan om met elkaar af te spreken om te gaan sporten. Doe dit virtueel of loop een tegengesteld rondje, zodat je elkaar halverwege tegen komt. Wel zo gezellig!

Vocht is nodig om afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Het is dus belangrijk om goed te drinken tijdens het sporten.

Het is soms lastig om te bepalen wanneer het wel of niet verstandig is om te sporten. Een kleine verkoudheid hoeft geen problemen op te leveren. Sporten wordt wel afgeraden als je last hebt van koorts. Om te bepalen of je wel of niet kunt sporten kun je de nek check toepassen. Heb je alleen klachten boven de nek (loopneus, hoofdpijn, keelpijn) dan mag je sporten. Heb je ook last van problemen onder de nek (hoesten, rugpijn, kortademig, koorts, stram) dan is het slimmer om niet te gaan.

Sporten is gezond, maar bewegen is gezonder. Mocht het gezien de omstandigheden niet lukken om te sporten, maak je dan vooral niet te veel zorgen. Voor je gezondheid is het vooral belangrijk dat je voldoende beweegt. Een stukje wandelen, werken in de tuin of het huis schoonmaken. Het zijn – voor nu – de ideale manieren om aan je beweegmomenten te komen. 

Bedrijfsfitness
Ebook 7 Gezonde Werkgewoontes

Werk gezond thuis en versterk je weerstand!

Download het e-book 7 gezonde werkgewoontes!

Ruim
0
medewerkers gingen je voor!

Welke uitdaging ga jij aan?

Ga direct aan de slag met jouw gezondheid

Schrijf je in voor uiteenlopende challenges over diverse actuele onderwerpen! Keuze uit onder andere:

Preventief Medisch Onderzoek - Health Check

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?