Wat is het?

Het schoudergewricht wordt gevormd door de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Daar omheen zit een kapsel met gewrichtsvloeistof. Het gewrichtskapsel zorgt ervoor dat de kop van de bovenarm in de schouderkom blijft. Bij een frozen shoulder treedt er een verkorting en verkleving op van het kapsel.

Een frozen shoulder is een kwaal die 2-5% van de bevolking treft. Een spontaan ontstaan van een frozen shoulder komt vooral voor tussen het 40-ste en 65-ste levensjaar en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In 12-30% van alle frozen shoulders, is er sprake van een dubbelzijdige frozen shoulder.

We onderscheiden 2 soorten Frozen Shoulders, een primaire en secundaire. Bij een primaire frozen shoulder is de reden van ontstaan onduidelijk. Meestal is er wel een overbelasting, val of verkeerde beweging van de schouder aan de klachten vooraf gegaan, waarbij beschadigingen aan het kapsel hebben plaatsgevonden. In plaats van een normaal herstelproces is het kapsel ontstoken en uiteindelijk verkort geraakt.

Bij een secundaire Frozen Shoulder is er wel een onderliggend probleem of oorzaak aan te wijzen zoals bv. suikerziekte, een breuk, operatie of schildkierproblemen.