Energie door bewegen

Bewegen en sporten tijdens je werkdag. Wat zijn de do’s en dont’s en hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt. Op deze vragen geven we hieronder antwoord.

Het nut van bewegen

Dat bewegen gezond is wist je misschien al. Maar wist je ook al dat bewegen helpt bij het optimaliseren van je immuun systeem? En dat je dankzij bewegen beter om kunt gaan met stress?

Nu we hybride werken is het soms lastig voldoende te bewegen. Hieronder vind je daarom een aantal praktische tips om meer te bewegen. Kies er een of twee uit en begin er vandaag nog mee!

Beweeg tips voor thuis

Sta elk uur op om een rondje te lopen

Het is simpel en ligt voor de hand, maar het is ook zo makkelijk en effectief. Als extraatje kan je dan nog wat rekken en strekken en je bent weer helemaal wakker.

Vergader eens staand of wandelend

Naast het feit dat je hierdoor meer beweegt, houd je de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt. Verder blijkt dat mensen meer geneigd zijn ideeën met elkaar te delen als ze staand overleggen en is je brein creatiever. Er worden dus sneller en meer oplossingen en ideeën bedacht. De wandellunch challenge kan jou helpen bij het aanleren van deze gezonde werkgewoonte.

Doe een prullenbak loopje

Plaats geen prullenbak bij je werkplek zodat je voor iedere prul even kunt lopen.

Draag een beweegmonitor

Draag een IWatch, beweegmonitor of stappenteller die na langdurig zitten kort trilt en je een seintje geeft te bewegen. Of die je helpt jouw norm van 10.000 stappen te behalen. Het bewegen wordt er leuker door en je raakt sneller gemotiveerd.

Speel met de kinderen

Een uitstekende gelegenheid om even een balletje met ze te gooien of om even buiten te spelen.

Gebruik een kleinere beker om uit te drinken.

Vanzelfsprekend moet je dan meer lopen om je beker te vullen. Zorg ook dat je zelf drinken haalt en laat niet je collega’s voor je lopen.

Ga op een andere verdieping naar het toilet.

Mocht je de mogelijkheid hebben, neem dan de trap naar een andere verdieping. Dit is een simpele manier om extra te lopen.

Ruimte voor sport

Tijdens het hybride werken is het belangrijk om in beweging te blijven. Maar hoe zit het eigenlijk met sport? Hieronder lees je de belangrijkste tips:

Sport niet te intensief

Intensief sporten heeft negatieve consequenties voor het immuunsysteem. Als gevolg van een zware training is je immuun tijdelijk verminderd. Het is dus aan te raden om je trainingen af te werken op een lagere intensiteit.

Sport samen

Zoek een sportbuddy en spreek eens af om samen te bewegen. Loop bijvoorbeeld een rondje met jouw favoriete collega. Zo gun jij jezelf een korte break. En klets je leuk bij. Gezellig!

Zorg voor een goede vochtbalans

Vocht is nodig om afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Het is dus belangrijk om goed te drinken tijdens het sporten.

Doe de nek check

Het is soms lastig om te bepalen wanneer het wel of niet verstandig is om te sporten. Een kleine verkoudheid hoeft geen problemen op te leveren. Sporten wordt wel afgeraden als je last hebt van koorts. Om te bepalen of je wel of niet kunt sporten kun je de nek check toepassen. Heb je alleen klachten boven de nek (loopneus, hoofdpijn, keelpijn) dan mag je sporten. Heb je ook last van problemen onder de nek (hoesten, rugpijn, kortademig, koorts, stram) dan is het slimmer om niet te gaan.

Niet sporten, wel bewegen

Sporten is gezond, maar bewegen is gezonder. Mocht het gezien de omstandigheden niet lukken om te sporten, maak je dan vooral niet te veel zorgen. Voor je gezondheid is het vooral belangrijk dat je voldoende beweegt. Een stukje wandelen, werken in de tuin of het huis schoonmaken. Het zijn – voor nu – de ideale manieren om aan je beweegmomenten te komen.

E-book

7 Gezonde werkgewoontes

Ontdek hoe jij energieker, gelukkiger en productiever kan zijn in jouw werk.

7.118 downloads in 2020

    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]