Verhoog je weerstand

Stel je voor dat jij je altijd fit voelt en virussen geen vat op je hebben. Op deze pagina krijg je belangrijke tips voor een goede nachtrust. Ook ontdek je hoe gezonde voeding je weerstand op peil houdt. Wel zo belangrijk!

Slapen is gezond

Met slapen herstelt het lichaam zich zowel fysiek (lichamelijk) als mentaal (geestelijk). Als je te weinig slaapt treedt er onvoldoende herstel van het lichaam op. Dit maakt je vatbaarder voor ziektes zoals verkoudheid en griep. Om de weerstand op peil te houden ben je er dus bij gebaat om minimaal 7 tot 8 uur te slapen. Daarom de volgende 10 tips.

10 tips voor een goede nachtrust

1. Zorg voor een constant slaapritme

Ga altijd op dezelfde tijd naar bed en sta steeds op dezelfde tijd op. Iedereen heeft daarin zijn eigen biologisch bepaalde (circadiaanse) ritme; vroeger naar bed of langer doorslapen, maakt meer vermoeid.

2. Doe rustig aan voordat je gaat slapen

Doe het een half uur voordat je gaat slapen rustig aan, dus geen TV kijken, doorwerken, intensieve gesprekken etc.

3. Vermijd beeldschermen voordat je gaat slapen

Vermijd onnatuurlijk licht (van beeldschermen). Doe dit minimaal 2 uur voor het slapen. Hierdoor weet je lichaam dat het tijd is om te slapen en zal het slaaphormoon (melatonine) beter aangemaakt worden.

4. Zorg voor de juiste slaapkamertemperatuur

Houdt de temperatuur in de slaapkamer onder de 16 graden en ventileer goed.

5. Ga niet wandelen of eten als je niet kunt inslapen

Ga, als je niet kunt inslapen of doorslapen niet wandelen of eten; dan denkt het lichaam namelijk dat het wakker is. Als je blijft liggen rust het lichaam toch uit.

6. Schrijf op wat je bezig houdt als je piekert

Als je niet kunt inslapen omdat je piekert (piekeren is het denken in een cirkelredenering) , ga dan even uit bed en schrijf op wat je bezig houdt.

7. Vermijd cafeïne houdende consumptiemiddelen

Vermijd cafeïne houdende consumptiemiddelen als cola, koffie, zwarte thee en chocolade na 4 uur ’s middags. Ook overmatig gebruik hiervan vóór 4 uur ’s middags zorgt voor extra cortisol (stress- hormoon), wat je slaap negatief beïnvloedt.

8. Sport niet intensief voordat je gaat slapen

Voorkom intensief sporten in de periode voordat je wilt gaan slapen.

9. Uitslapen is geen oplossing voor moeheidsklachten

Op vrije dagen of in het weekend lang uitslapen is geen oplossing voor moeheid klachten door de week. Dit zogenaamde inhalen van slaap helpt niet: herstel door slapen treedt op per dag. Iets langer doorslapen op vrije dagen mag wel, maar moet meer gezien worden als ontspanning en niet als een vorm van uitrusten.

10. Eet niet voordat je gaat slapen

Zowel een volle maag als een lege maag doet slecht slapen. Gebruik de laatste volwaardige maaltijd (koolhydraat rijk) 4 uur voor het slapen. Een laatste klein hapje (groene thee met honing of een banaan (bevat tryptophaan wat de slaap bevordert) op zijn laatst 15 minuten voor het slapen gaan.

7 tips voor gezonde voeding

Wat je eet en drinkt bepaalt voor een belangrijk deel hoe fit en energiek jij je voelt. Om optimaal te kunnen functioneren kies je voeding die bestaat uit gezonde voedingstoffen, weinig suiker en een lage glycemische index. In het onderstaande overzicht vind je de belangrijkste voedingstips die een bijdrage leveren aan een gezonde weerstand.

Zorg voor een goede basis

250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Op deze manier krijg je alle voedingstoffen binnen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Drink regelmatig water

Het lichaam bestaat net als de aarde voor 70% uit water. Veel groente en fruit en voldoende drinken is goed voor je en je gaat je er een stuk beter door voelen.

Beperk het gebruik van suiker(s)

Suikers leveren wel snel energie, maar de glucose- en insulinemechanismen worden minder stabiel en kunnen eerder ontregeld raken. Grote hoeveelheden glucose beschadigen de eiwitten in hersencellen.

Eet vaker per dag, kleinere porties

De stofwisseling en de glucosespiegel in het bloed blijft dan meer constant. Bovendien komt 7x per dag overeen met het vermogen van het speeksel de ‘zuuraanvallen’ aan te kunnen. Meer consumpties/tussendoortjes leidt tot extra kans op cariës.

Eet vette vis of visolie (omega-3)

Vis(olie) vermindert de kans op hart- en vaatziekten, verbetert het hartritme en versterkt het emotionele brein (o.a. tegen depressieve gevoelens). Als je geen vis eet of lust, zijn visolie-supplementen zinvol.

Beperk de inname van cafeïne

Teveel cafeïne zorgt voor een constant verhoogd inspanningsniveau en zorgt uiteindelijk voor daling van de bloedsuikerspiegel en voor te weinig ontspanning en herstel. Cafeïne zit in koffie, groene en zwarte thee, ice tea, cola, chocolade, red-bull e.d.. Bij voorkeur niet meer dan 3 à 4 kopjes koffie of thee per dag.

Eet gevarieerd

De beste manier om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, is door gevarieerd te eten. Probeer dus op zoveel mogelijk dagen van de week op een andere manier aan je dagelijkse portie groente en fruit te komen.

HELLOHABIT+

Gezonde keuzes, simpel gemaakt

Ontvang iedere maandagochtend een informatieve video waarmee jij een gezondere leefstijl creëert.

3.159 aanmeldingen binnen 3 maanden!

    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]