80%
(Stap 4 van 4 richting jouw herstel)

Pijnlijke gebogen grote teen (Klauwteen/hamerteen)

Wat is een Klauwteen/Hamerteen?

Veel voorkomende afwijkingen bij de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Deze standafwijkingen komen regelmatig voor in combinatie voor met standafwijkingen van de voet.

Een hamerteen is een aandoening waarbij het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen is en tussen het tweede en derde kootje gestrekt is. Hierdoor krijgt de teen een vorm van een hamer die op de grond staat.

Een klauwteen is ongeveer hetzelfde, maar heeft nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje, waardoor de voet de vorm krijgt van een klauw die net de grond niet raakt.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Wanneer de teen langdurig in deze kromme positie staat, kunnen er klachten ontstaan. De klachten die dan kunnen ontstaan zijn:

 • Pijnlijke plekken op de teen, zoals een likdoorn of eeltvorming;
 • De eeltophoping komt vooral voor op het puntje van de teen, of onder de voorvoet;
 • De likdoorns kunnen pijnlijk zijn en gaan ontsteken;
 • Er kan door de druk op het middenvoetsbeentje ook pijn aan de onderkant van de voet ontstaan;
 • Het dragen van schoeisel geeft extra compressie op de verharde delen;
 • Dit is niet alleen heel pijnlijk, maar het zorgt er ook voor dat je minder in balans bent, omdat tenen er onder andere voor zorgen dat we in balans blijven tijdens het staan en lopen;
 • Doordat je je tenen nodig hebt om je evenwicht te behouden, is het erg vervelend als je één teen minder hebt om op te steunen.

Wat zijn de oorzaken?

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een “hamer” die met zijn uiteinde op de vloer “slaat” of de vorm van een “klauw” die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt. Een hamerteen of klauwteen kan ook het gevolg zijn van:

 • Slijtage (artrose);
 • Een afwijking in de voet, zoals een doorgezakte voet, of een holvoet;
 • Doordat de teen te lang is ten opzichte van de andere tenen, waardoor er een hoge spierspanning is van de voetspieren;
 • Wanneer je te kleine schoenen draagt (of hakken draagt), waardoor de tenen onvoldoende ruimte krijgen en boven elkaar worden geperst of de druk op de voorvoet te groot wordt.

Zet zelfstandig de eerste stap naar jouw herstel

Je kunt de klachten op de volgende manieren verminderen:

 • Het is van belang de druk in de schoenen (zo veel mogelijk) weg te nemen;
 • Dit kan door plat en zacht schoeisel te dragen met voldoende ruimte voor het voetgewelf;
 • Om de pijn te verlichten onder de voorvoet, kan er ook gebruik gemaakt worden van steunzolen.

Mocht de aanpassing in het schoeisel de klachten onvoldoende verminderen dan kan een operatie geïndiceerd zijn.

Oefeningen

Voetstrekkers rekken

Ga rechtop staan. Zet je rechtervoet een stapje naar voren. Rol met je voet naar het puntje van je teen. Beweeg nu je heupen en je rechterknie naar voren tot je rek voelt aan de bovenkant van je voet. Hou deze positie even vast en herhaal deze beweging.

Voet tappen in zit

Ga rechtop in een stoel zitten. Strek je rechterbeen voor je uit. Trek je tenen nu naar je toe en strek ze vervolgens helemaal spits naar voren. Herhaal deze beweging. Zet je voet neer en wissel vervolgens van kant.

Handdoek pakken met de voet

Ga zitten. Pak tussen je tenen een handdoek vast en til deze omhoog. Leg vervolgens weer terug en pak de handdoek met de andere voet.