<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 20 dec 2018 15:17

De APK voor je lichaam


Gezondheid is voor veel mensen het belangrijkste bezit. Toch laten mensen wel hun auto uit plicht elk jaar keuren maar niet hun eigen gezondheid  doorlichten. Dat staat meestal niet op hun prioriteiten lijst. Ook niet als de werkgever het aanbiedt.

Volgens de arbeidsomstandighedenwet is een werkgever  verplicht een Periodiek Medisch Onderzoek/ Health Check aan de werknemer aan te bieden.
Duurzame inzetbaarheid is waar veel organisaties iets mee moeten en willen. Ze  zijn op zoek naar mogelijkheden om de gezondheidsituatie van medewerkers en de organisatie  onder de aandacht te brengen. Een mogelijkheid is het aanbieden van een PMO of healthcheck. Een health check is een mooi startpunt  van het gezondsheidsbeleid van organisaties. Een aantal basismetingen die met name risico op hart en vaatziekte, nummer 1 op lijst van meest voorkomende en best behandelbare gezondheidsklachten, kunnen detecteren.

Een health check kan een duwtje geven in de richting naar een gezondere leefstijl, een bevestiging zijn dat je goed bezig bent of je wijzen op risico’s die je zou kunnen lopen als er sprake is van  genetisch belast risico of je gezondheid jaarlijks gewoon eens wilt nakijken. Doen de systemen dat wat ze moeten doen, want soms  hapert het systeem nog wel eens, krijg je geen signaal of herken je zelf de signalen niet goed.

Wat houdt een Health Check nu eigenlijk in. Het is een preventief onderzoek waarbij een aantal  metingen wordt gedaan. De meting  van lichaamssamenstelling door lengte, gewicht, vetpercentage  spiermassa en middelomtrek. Bloedmetingen (doormiddel van een vingerprikje) van glucose en cholesterol. Bloeddrukmeting. Vragenlijsten over je leefstijlgedrag, fysieke, mentale aspecten van je vitaliteit en je werkvermogen.

100% zekerheid heb je nooit, preventief onderzoek is altijd een moment opname maar geeft wel een duidelijk beeld van gezondheidssituaties op dat moment.  Er volgt een persoonlijk gesprek  betreffende jouw gezondheidstoestand en de mogelijkheden om ongezond gedrag om te gaan zetten in gezond gedrag. Want meten is weten, weten wat je scores zijn , weten wat je kan en wil veranderen. Kennis is macht, macht over jouw eigen gezondheid, macht over je eigen gedrag.

Voor de werkgever is het een mooie ondersteuning in de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Het stimuleert bewustwording, zelfmanagement, het inzichtelijk maken van de gezondheidstoestand  en het aanzetten van  gezondheidsgedrag van werknemers.

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


HelloFysio kick-off DEEN

Supermarktketen Deen kiest voor vitale medewerkers. Sinds vorige maand maakt supermarktketen DEEN officieel gebruik van HelloFysio! Deze diensten zijn beschikbaar voor alle medewerkers werkzaam in de Deen supermarkten, distributiecentra en het hoofdkantoor. Zij kunnen gebruik maken van de HelloFysio database ‘Zelf aan de slag’, fysiotherapie op afstand en fysiotherapie op locatie. Door gebruik te maken van deze diensten wilt DEEN fysieke klachten voorkomen en waar mogelijk verhelpen. Zo blijven de medewerkers duurzaam inzetbaar.

Lees meer

Deel 2: Gezondheidsmanagement in Latijns-Amerika

In deel 1 van dit blog heb ik jullie inzicht gegeven in de leefstijluitdagingen binnen Latijns-Amerika. Vanuit mijn werk als vitaliteitsconsultant was ik erg geïnteresseerd hoe het bedrijfsleven in Latijns-Amerika aankijkt tegen het bevorderen van fitte en vitale medewerkers. En of het thema gezondheidsmanagement, net als in Europa, steeds meer aandacht krijgt. Aan de hand van een gesprek met ex-medewerker van Citi Bank uit Costa Rica en een tweetal interessante studies deel ik mijn ervaringen in deel 2 van dit blog.

Lees meer

Ga je ook naar buiten op buitenspeeldag?

Vandaag extra veel spelende kinderen op het schoolplein en in de speeltuin, want vandaag is het buitenspeeldag. Jantje Beton, de initiatiefnemer, organiseert deze dag door heel Nederland. Buitenspelen is erg belangrijk, maar wordt steeds minder als vanzelfsprekend beschouwd. De buitenlucht is goed om te ontspannen en veel beweging is belangrijk voor kinderen. Maar ook voor volwassenen is het van belang om voldoende naar buiten te gaan en niet te lang binnen te blijven zitten.

Lees meer