<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 25 sep 2017 11:18

Nieuw bij HC Health: Echografie


De manier waarop wij kijken naar het menselijke lichaam verandert met de tijd. Nieuwe innovaties, instrumenten en technieken zorgen voor inzichten die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Terwijl in vroegere tijden alleen dode lichamen geopend konden worden om de verschillende organen en functies te bestuderen, zijn er sinds de 19e eeuw veel nieuwe technieken geïntroduceerd om de binnenkant van het levende lichaam aan inspectie te onderwerpen. Het oog van de onderzoeker dringt steeds verder het lichaam binnen. Eén van deze technieken is echografie. Bij HC Health wordt sinds kort gewerkt met deze technologie. In dit blog legt fysiotherapeut Matthias Hammer kort uit wat echografie is en hoe het wordt toegepast.

Wat is echografie?

Echografie is een beeldvormende onderzoekstechniek welke een goede aanwinst blijkt te zijn voor zowel diagnostiek als therapie van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Echografie geeft direct objectieve informatie over de aandoening en de exacte locatie van de pijnklachten. Echografie wordt binnen de fysiotherapie ook wel MSU genoemd. Dat staat voor Musculo Skeletal Ultrasound. Met echografisch onderzoek is de onderzoeker in staat om opnames (30 tot 150 beelden per seconde) te maken van het houding- en bewegingsapparaat.

Hoe werkt een echografisch onderzoek?

Hoe werkt echografie
bron: www.fysiotherapieschaesberg.nl

MSU is een onderzoekstechniek waarbij ultrasone, niet hoorbare geluidsgolven via een sonde (in de volksmond ook wel een ‘echokop’ genoemd) het lichaam in worden gestuurd. De verschillende weefsels en structuren in het lichaam reflecteren de geluidsgolven en sturen deze terug naar de sonde. Vervolgens worden deze geluidsgolven omgezet in zwart-wit beelden. Op deze manier kan de onderzoeker structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel(s) en banden in kaart brengen. Echografie is volledig pijnloos  en wordt gezien als  één van de meest veilige methoden om opnames te maken van het menselijk lichaam.

“Musculoskeletal ultrasound can provide a revolutionary understanding of musculoskeletal pathology through its ability to show exceptional superficial skeletal soft tissue resolution”

- Wayne W Gibbon – Musculoskeletal Ultrasound: The Essentials

Bij welke klachten is een echografisch onderzoek aan te raden?

Echografie draagt bij aan een correcte en duidelijke diagnosestelling en geeft inzicht in het herstelproces. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Echografisch onderzoek kan worden toegepast  bij de volgende  klachten:

  • Klachten aan de schouder
  • Klachten aan de elleboog
  • Klachten aan de pols
  • Klachten aan de heup
  • Klachten aan de hamstring
  • Klachten aan de knie
  • Klachten aan de achillespees
  • Klachten aan de voet

Wat zijn de mogelijke diagnoses  met echografie?

Door gebruik te maken van echografie kunnen de volgende diagnoses goed in kaart worden gebracht:

  • Kalkafzetting
  • Verkalking
  • Ontsteking
  • Ruptuur
  • Cystes
  • Dislocatie
  • Leasies
  • Vochtophopingen

Voorbeeld echografie
bron: www.schoudernetwerk.nl

Bij HC Health is een mobiel echografie apparaat beschikbaar waardoor we op iedere locatie van onze klanten echo's kunnen maken. Geïnteresseerd geraakt door echografie bij HC Health? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met 020-4123006.

Met gezonde groet,

Matthias Hammer - Bedrijfsfysiotherapie en Echografie

 

 

 

 

Matthias  Hammer

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


10 Tips bij lage rugklachten

Velen van ons hebben rugklachten, meestal in de lage rug. Lage rugpijn kent over het algemeen een gunstig, natuurlijk beloop. Acuut optredende lage rugpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. De eerste dagen kan de pijn hevig zijn en je kunt je ernstig beperkt voelen bij dagelijkse activiteiten. In dit blog vertelt Timo je meer over lage rugklachten. Wat zijn mogelijke oorzaken, wat zijn de symptomen en vooral, wat kun je er zelf aan doen om lage rugklachten te verminderen en te verhelpen?

Lees meer

5 tips voor een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld

Je e-mail checken tijdens het ontbijt, snel op de fiets om op tijd op werk te zijn, na het openen van jouw inbox zie je de mailtjes weer binnen stromen. Gedurende de dag ren je achter de feiten aan, je goed bedoelde to-do lijst puilt inmiddels uit en de frustratie begint te komen. Voor mij reden om op zoek te gaan naar een betere modus te vinden om hier mee om te gaan. Hierbij deel ik 5 tips om toe te passen in jouw werkdag. Want drukte is niet alleen slecht voor jouw gezondheid, ook voor relaties, geluk en jouw carrière!

Lees meer

Met 10 tips slapend succesvol

Slaapgebrek beïnvloedt vooral de frontale cortex in je brein. Dit deel van je brein is verantwoordelijk voor cognitieve functies zoals je oriëntatie op resultaten, probleemoplossend vermogen, prioriteiten stellen en het nemen van beslissingen. Als je moe bent, presteer je dus al gauw minder op je werk. Veel werknemers en werkgevers zijn zich nog onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. We geven je 10 tips om beter te slapen.  

Lees meer