<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 1 mar 2019 11:57

Waarom positief zijn echt helpt!


Het probleem waar veel mensen mee kampen is dat ze zo druk bezig zijn met gelukkig worden, dat er geen tijd meer over is om het daadwerkelijk te zijn. Streven naar geluk is daarmee vergelijkbaar met het vasthouden van een stuk zeep. Hoe harder je erin knijpt, hoe groter de kans dat het je ontschiet. In het streven naar geluk hebben we daarom altijd gedacht dat als je succesvol bent, je vanzelf gelukkig wordt. Als ik die mooie auto heb, dan ben ik gelukkig. Als ik die nieuwe schoenen koop dan ben ik gelukkig. Als ik 5x per jaar op vakantie kan, dan ben ik gelukkig. Inmiddels weten we beter; het tegenovergestelde is waar.

Op het moment dat we het streven naar succes los kunnen laten en ons focussen op het hier en nu, creëren we de voorwaarden om gelukkig te zijn en komt het succes vaak vanzelf. Er zijn inmiddels legio aanwijzingen voor het feit dat gelukkige mensen meer plezier hebben in hun werk. Ze zijn daarnaast gezonder, creatiever en kunnen beter tegen stress! En belangrijker nog, uit onderzoek blijkt, dat met de juiste oefeningen iedereen de mentale vaardigheden kan ontwikkelen om positiever in het leven te staan.

Succes door positiviteit
Inmiddels weten we ook meer over de achterliggende redenen waarom gelukkige mensen meer succesvol zijn. Positiviteit psycholoog Barbara Fredickson heeft namelijk aangetoond dat geluk een belangrijk evolutionair doel dient, iets wat ze "de verbreden en uitbouwen - theorie" heeft genoemd. Zie ook het volgende filmpje. Wat er namelijk gebeurt is dat positieve emoties het spectrum van mogelijkheden die wij overwegen verbreedt. Hierdoor kunnen wij beter nadenken, worden we creatiever en stellen we ons meer open voor nieuwe ideeën.

Positieve emoties zorgen namelijk voor de aanvoer van dopamine en serotonine in de hersenen. Deze hormonen maken niet alleen dat we ons goed voelen, ze brengen ook onze leergebieden naar een hoger niveau. Hierdoor kunnen we nieuwe informatie beter organiseren, vasthouden en ook sneller weer terughalen. Tevens ontstaan er meer neurale verbindingen zodat we sneller kunnen denken en problemen sneller kunnen oplossen. We zien  letterlijk meer van de dingen om ons heen als we ons goed voelen.

Start op Complimentendag
Wanneer je bewust bent van de momenten waarop je iets goed doet voor een ander, zul je meer open en positief door het leven gaan. Een mooier moment om hier mee te beginnen dan op Complimentendag is er niet; probeer vandaag eens 5x bewust iets vriendelijks te doen voor iemand anders. En wat is er nu vriendelijker dan het geven van een compliment? In een wereld waarin mensen vooral met zichzelf bezig zijn, zorgt een compliment voor enorme veel positieve gevoelens. De aandacht wordt verschoven naar de ander en alleen dat is al bijzonder. Een welgemeend compliment geeft de ander ook nog eens een enorme positieve boost! Dus super leuk dat je de tijd hebt genomen om deze blog door te nemen. Hopelijk heb je er wat aan. En vergeet natuurlijk niet om zelf ook een complimentje aan iemand anders te geven vandaag!

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


Duurzame aantrekkelijkheid

Morgen, 14 februari is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Hoe aantrekkelijk is jouw organisatie eigenlijk? En hoe zorg je voor een duurzame relatie met jouw medewerkers? Valt er misschien iets te leren vanuit de liefde? Sander onthult hoe hij zijn relatie (al 27 jaar) aantrekkelijk houdt en wat dit voor werkgevers kan betekenen. Fijne Valentijnsdag alvast!

Lees meer

Gezond en vitaal de dag beginnen doe je zo 🎥

Rogier van Hoorn vertelt hoe hij zijn dag gezond en vitaal begint, een van zijn gezonde werk gewoontes die hij graag met je deelt.

Lees meer

5 tips voor een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld

Je e-mail checken tijdens het ontbijt, snel op de fiets om op tijd op werk te zijn, na het openen van jouw inbox zie je de mailtjes weer binnen stromen. Gedurende de dag ren je achter de feiten aan, je goed bedoelde to-do lijst puilt inmiddels uit en de frustratie begint te komen. Voor mij reden om op zoek te gaan naar een betere modus te vinden om hier mee om te gaan. Hierbij deel ik 5 tips om toe te passen in jouw werkdag. Want drukte is niet alleen slecht voor jouw gezondheid, ook voor relaties, geluk en jouw carrière!

Lees meer