5 tips om een burn-out te voorkomen

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health

Dit artikel maakt onderdeel uit van het gratis e-book: ‘Een integrale aanpak van burn-out preventie in 3 stappen‘. Het handboek laat zien hoe je een integrale aanpak tegen burn-out en werkstress implementeert binnen een organisatie.

Een groot deel van de organisaties, waar we als full service vitaliteitsbureau voor werken, veranderen continu. Dit vergt een zeker aanpassingsvermogen van de medewerkers en zorgt vaak voor werkstress. Door chronische stress nemen werkprestaties af, een overactief en gestrest brein belemmert namelijk cognitieve functies zoals plannen of het creatief denken. Dit kost veel energie en kan uiteindelijk leiden tot overspanning, burn-out en zelfs depressie. Zaak dus om je stress te managen!

Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen

Ervaar jij ook dat stress en burn-outs groeiende problemen zijn in jouw organisatie? Download dan deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen</H2>

Hierbij simpele tips en oefeningen die je helpen je weer rustig en helder in je hoofd te voelen, zodat je ondanks de spanning toch goed functioneert.

1. Creëer dagelijkse herstelmomenten

Topsporters leveren topprestaties als er na inspanning rustperiodes zijn. Deze rust-actieverhouding, ook wel bekend als supercompensatie, is de kern van elke trainingsmethodiek. Het lichaam wordt namelijk sterker in de rustperiode na een training. Wat kunnen we hiervan leren voor de werksituatie? Het blijkt dat meer rustmomenten ervoor zorgen dat je er op de juiste momenten scherper, creatiever, productiever en volledig bij bent.

2. Zoek groen op tijdens en na je werkdag

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat blootstelling aan een groene omgeving zoals een park, tuin of bos een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Alleen al het aanzicht van een groen landschap blijkt stressverlagend te werken. 

Deze stressverlagende effecten zijn te verklaren met het “psycho-evolutionary framework”. Volgens dit model is het genetisch bepaald dat mensen positief reageren als zij omgeven zijn door natuur. Bezoekers van groene omgevingen zijn rustiger en minder gestrest dan wanneer zij zich bevinden in stedelijke omgevingen.

3. Doe een dagelijkse lunchwandeling

De hippocampus is het deel in je brein dat remmend werkt op stress. Bij langdurige stress wordt het stresshormoon ‘cortisol’ geproduceerd. Een simpele manier om de hippocampus te activeren en daarmee de aanmaak van het stresshormoon te remmen, is door te gaan wandelen. Misschien een idee om tijdens het werk eens wat vaker een ommetje te maken? 

4. Sport op je werk

Sporten zorgt, door de toename van endorfine in je bloed, voor het stopzetten van je stressreactie en voor dat rustige gevoel in je hoofd. Je stemming verbetert door de dopamine en seretonine. Genoeg reden om sport een dagelijkse bezigheid te maken om je lekker te voelen zonder stress. 

Opladen tijdens werk
Rustmomenten

5. Luister naar je lichaam

We leven in een westerse maatschappij waar we hebben geleerd om zo veel mogelijk te doen in zo kort mogelijke tijd. Het liefst ook nog zo goed mogelijk. Als je dit vergelijkt met de Oosterse cultuur, kun je zeggen dat we geleerd hebben om veel vanuit ons hoofd te doen: ik moet dit of ik moet dat.

We vinden dat we veel ‘’moeten doen’’ en zijn daardoor steeds verder afgedreven van ons gevoel. Veel mensen zijn zich überhaupt niet bewust van hun lichaam. Zijn ze wel of niet gespannen? Is de ademhaling hoog of juist laag? Wat zijn de werkelijke behoeftes en waar liggen onze grenzen? Je kan oefenen met het “luisteren naar je lichaam” door het doen van ontspanningsoefeningen.

Lees meer over burn-out preventie

Burn-out preventie

Corporate well-being platform
Voor vitaal werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book