Dit artikel maakt onderdeel uit van het gratis e-book: ‘Een integrale aanpak van burn-out preventie in 3 stappen‘. Het handboek laat zien hoe je een integrale aanpak tegen burn-out en werkstress implementeert binnen een organisatie.
Is werkstress en burn-out binnen jouw organisatie ook een toenemend probleem? In tien jaar tijd is het percentage werknemers dat burn-out klachten heeft fors gestegen. Maar liefst 1 op de 6 werknemers ervaarde deze klachten in 2018. Dat is meer dan 1 miljoen werknemers! Daarmee is stress nummer 1 oorzaak van verzuim psychische klachten. In deze blog deel ik wat de impact is van deze schrikbarende cijfers, voor zowel de werkgever als werknemer.
Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen
Ervaar jij ook dat stress en burn-outs groeiende problemen zijn in jouw organisatie? Download dan deze praktische handleiding voor HR-professionals.
Van gezonde werkstress naar burn-out
Stress en burn-out is een veelvoorkomend fenomeen in Nederland, maar wat is het nou eigenlijk? Stress is een reactie op een gebeurtenis, wat ervoor zorgt dat het lichaam in staat is adequaat te reageren op een situatie. Het kan dus een positieve invloed hebben, zoals bijvoorbeeld beter presteren tijdens een presentatie of extra motivatie voor een belangrijke deadline.
Wanneer er een verstoord evenwicht is tussen de belasting door werk- en privé omstandigheden, kan dit een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. We spreken dan van chronische stress. De klachten die hierbij kunnen optreden, bestaan uit mentale klachten, zoals verminderd concentratievermogen, piekeren en slaapproblemen. Ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen en een hoge bloeddruk komen regelmatig voor. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Impact stress werknemer
Stress en burn-out klachten is beroepsziekte nummer 1 in Nederland en dit heeft een enorme impact op het functioneren van werknemers. Vooral onder jongeren is stress een steeds groter wordend probleem. In de leeftijd 25 t/m 34 jaar is het aantal medewerkers met burn-out klachten gestegen tot 1 op de 5! Wanneer de stress is gerelateerd aan werk, is een veelvoorkomende oorzaak het gebrek aan autonomie op het werk (44%) of te hoge taakeisen (3%). Zie afbeelding 2 voor de overige oorzaken.
Het afgelopen jaar heeft TNO onderzoek uitgevoerd naar de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van bijna 63.000 werknemers. Dit onderzoek geeft onder andere inzicht in de burn-out klachten die werknemers ervaren. Tot mijn verbazing kwam hieruit naar voren dat:
Veel medewerkers met deze burn-out klachten hebben moeite met concentreren en het stellen van prioriteiten. Vaak ontbreekt simpelweg de energie om aan de slag te gaan met de belangrijke zaken. Het zijn vaak de ‘’doe dingen’’ die de overhand krijgen. Het gevolg is dat medewerkers de hele dag mailtjes aan het wegwerken zijn en vergeten om creatief te zijn en te focussen op dat wat relevant is. Gelukkig kun je als medewerker zelf stappen nemen om stress te voorkomen.
Financiële impact werkgever
Behalve gevolgen voor de werknemer, heeft stress en burn-out ook een enorme impact voor de werkgever. Een werknemer met een psychische beroepsziekte, zoals overspannenheid/burn-out, depressie verzuimt gemiddeld 49 dagen meer dan een werknemer zonder beroepsziekte. Deze verzuimdagen kosten een werkgever al snel heel veel geld. Zo zijn de verzuimkosten per werknemer met werkstress meer dan 8000 euro per jaar. De jaarlijkse kosten voor een burn-out lopen al snel op naar 60.000 euro. Landelijk kost dit bedrijven zo’n 2,5 miljard euro per jaar.
Naast de financiële impact dreigt voor de werkgever een enorm productieverlies. Mede door het aandeel verzuim blijkt dat 30% van alle werknemers minder productief zijn dan mogelijk.
Vanwege de impact van stress kan een adequaat pakket aan maatregelen voor duurzame inzetbaarheid niet meer zonder aandacht voor burn-out preventie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 3 miljoen Nederlandse werknemers behoefte heeft aan een structurele aanpak voor burn-out preventie. Wil je hier meer over weten? Download dan het e-book Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen.