Dit artikel maakt onderdeel uit van het gratis e-book: ‘Een integrale aanpak van burn-out preventie in 3 stappen‘. Het handboek laat zien hoe je een integrale aanpak tegen burn-out en werkstress implementeert binnen een organisatie.
In 1980 sprak Joop Zoetemelk de legendarische woorden: “De Tour win je in bed”. De winnaar van de Tour de France van dat jaar was hiermee één van de eerste topsporters die het belang van een goede (nacht)rust benadrukte. Wat Joop hiermee bedoelde, is dat rust een belangrijke voorwaarde is om optimaal te kunnen presteren.
Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen
Ervaar jij ook dat stress en burn-outs groeiende problemen zijn in jouw organisatie? Download dan deze praktische handleiding voor HR-professionals.
Net als bij topsporters is het voor werknemers essentieel om regelmatig “bij te tanken”. Dat klinkt logisch, maar in een wereld waarin de werkdruk in het Nederlandse bedrijfsleven de komende jaren eerder toe dan afneemt, blijkt dit voor veel werknemers uitdagend. In deze blog deel ik inzichten in de principes van energiemanagement en 3 belangrijke voordelen voor werkgevers wanneer zij werkstress verminderen.
Het energiemanagement model
Het onderstaande model wordt veel gebruikt in de topsport, maar geldt ook voor werknemers. Wil je optimaal presteren (Performance Zone) dan is het van belang om regelmatig een oplaadmomentje (Renewal Zone) te creëren. Zo kan je werkstress verminderen. Helaas zien we dat steeds meer medewerkers last hebben van stress- en burn-out klachten en zich bevinden in de zogenaamde Survival Zone. Deze groep medewerkers voelen zich gestrest, raken snel geïrriteerd en hebben moeite met het behalen van deadlines. Natuurlijk kennen we allemaal wel eens een periode van werkstress, maar als je je te lang in deze zone bevindt dan is er kans om terecht te komen in de Burn-out Zone. En dat willen we voorkomen!
Daarom leren we bij HC Health medewerkers regelmatig een ‘’Renewal moment’’ te nemen door de creatie van gezonde leef- en werkgewoonten. Dit kan voor iedereen anders zijn, bijvoorbeeld leren ontspannen in een complexe en veranderende werkomgeving of leren hoe je in balans blijft ondanks een druk privéleven. Het oplaadmomentje is een belangrijke voorwaarde om optimaal te kunnen presteren, zowel thuis als op het werk.
HelloEnergy: preventie van stress-en burn-out
Het goede nieuws is dat werkgevers met de juiste kennis en tools werkstress kunnen verminderen en burn-out klachten kunnen voorkomen.
HelloEnergy biedt al je medewerkers een preventieve oplossing bij stress- gerelateerde klachten, zodat je medewerkers vanuit de juiste energiebalans goed kunnen presteren. Het gaat in dit programma niet om het managen van tijd, maar om het managen van de energie.
“Managing energy, not time, is the key performance” (Jim Loehr)
HelloEnergy is een stepped care programma zodat medewerkers altijd en overal aan de slag kunnen met hun energiebalans bestaande uit drie stappen:
Stap 1: Unieke zelfhulpmodule voor elke medewerker, overal en altijd beschikbaar
Op basis van de persoonlijke energy check krijgt de medewerker inzicht in zijn eigen energiebalans. De mobiele applicatie en de website bieden betrouwbare informatie én oefeningen zodat de medewerker zelf aan de slag kan gaan met zijn energiebalans.
Stap 2: Online coaching, voor blijvend meer energie
De coachingsgesprekken zijn gericht op verschillende onderdelen van leefstijl, zoals voeding, bewegen, ontspanning, carrière en werk/privé balans. Onze coach geeft praktische tips die eenvoudig en haalbaar zijn. Zo worden gezonde gewoontes aangeleerd die helpen om de dag energieker te beleven.
Stap 3: Je eigen Energy coach op locatie
Met de Energy coach op locatie staat er altijd een vaste professional voor je klaar. Deze kent de werkplek, cultuur, werkomstandigheden en weet wat goed werkt voor een succesvol resultaat. De Energy coach heeft zowel een preventieve als curatieve rol in het optimaliseren van de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers.
3 Voordelen bij aanpak tegen stress- en burn-out
Met een effectieve aanpak als HelloEnergy is het mogelijk om het aantal medewerkers met een burn-out en werkstress te verminderen. Voor organisaties levert dit enorme voordelen op in termen van productiewinst en het verlagen van verzuimkosten. Bovendien is een aanpak tegen stress- en burn-out ook goed voor een sterke arbeidsmarktpositie. Hieronder 3 voordelen op een rij:
Voordeel 1. Verlagen verzuimkosten
Van de medewerkers met werkstress en burn-out klachten komt ongeveer 5 procent van de beroepsbevolking langdurig thuis te zitten. Volgens onderzoek van TNO en het CBS leidt een gemiddelde burn-out tot 242 dagen verzuim en de jaarlijkse verzuimkosten worden geschat op 2,5 miljard euro. Voor organisaties kunnen de jaarlijkse kosten voor een burn-out al snel oplopen naar 60.000 euro. Met een effectieve aanpak tegen stress- en burn-out kunnen de verzuimkosten onder controle worden gehouden.
Voordeel 2. Verhogen productiviteit
Medewerkers die kampen met werkstress of burn-out klachten zijn 30% minder productief dan mogelijk. Dit wordt onderbouwd met een onderzoek uitgevoerd door Capgemini in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Capgemini berekende wat 1% productiviteitsstijging zou betekenen per werknemer. Slaagt een bedrijf erin om de productiviteit met 1% te verhogen, dan levert dit gemiddeld €953 euro per medewerker op! Met een effectieve aanpak is het mogelijk om tot 30% meer productiviteit per medewerker te behalen. Tel je winst maar uit!
Voordeel 3. Betere arbeidsmarktpositie
Naast de economische voordelen levert een effectieve aanpak ter preventie van stress en burn-out ook andere voordelen op. Denk hierbij aan een verhoogde tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers, een betere werksfeer en een betere arbeidsmarktpositie. Die laatste wordt steeds belangrijk omdat het steeds lastiger wordt om goed en gekwalificeerd personeel te vinden, zeker binnen de ICT en de financiële dienstverlening. Een werkgever die laat zien dat het vitaliteit hoog in het vaandel heeft staan, is toch een stuk aantrekkelijker voor het behoud van en werven van nieuwe toppers.