Dit artikel maakt onderdeel uit van het gratis e-book: ‘Vitaliteit in een hybride werkomgeving‘. Het handboek geeft HR-professionals richting bij het maken van strategische keuzes met betrekking tot hybride werken.
Wat is hybride werken precies?
We beginnen met de definitie van hybride werken, wat is het precies? We hebben verschillende betekenissen op een rij gezet op basis van vooraanstaande adviesbureaus en onderzoeken. De gemene deler van de onderstaande definities is dat het gaat om het uitvoeren van werk op verschillende locaties.
Er zijn ook verschillen waarbij organisaties duidelijke doelstellingen hebben wanneer ze kiezen voor een hybride werkomgeving. Denk hierbij aan het vergroten van de medewerkerstevredenheid of het verbeteren van productiviteit. Hieronder lees je de 3 meest relevante definities waarbij de accenten net anders liggen.
Definitie 1; thuiswerken afgewisseld met werken op kantoor
Hybride werk is een manier van werken waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor (of alternatieve locaties). Omdat steeds meer Nederlanders de voorkeur geven aan een hybride werkenwijze maken werkgevers duidelijke afspraken met medewerkers over locaties, werktijden en bereikbaarheid.
Definitie 2; medewerkers vrijheid gunnen
Hybride werken is hetzelfde als locatie-onafhankelijk werken. Medewerkers hebben zo de vrijheid om zelf te bepalen waar ze hun werkzaamheden uitvoeren. In dat geval sturen werkgevers op output zonder dat er afspraken zijn over waar of hoe werk wordt uitgevoerd.
Definitie 3; meer productiviteit door locatie af te stemmen op het type werk
Naast een vaste kantoorlocatie faciliteren werkgevers verschillende plekken om te werken. Hierbij kijkt de werkgever naar het type werk dat gedaan wordt en faciliteert verschillende plekken voor optimale productiviteit. Hybride werken kan bij coworking spaces, hotels, thuis of bijvoorbeeld op flexkantoren. Zo stimuleer je medewerkers een locatie te kiezen die past bij het type werk dat hij of zij op een specifiek moment doet.
Wat zijn de verschillen tussen thuiswerken en hybride werken?
Hybride werk en werken op afstand zijn twee verschillende dingen. Medewerkers op afstand werken altijd vanuit huis en hebben in veel gevallen niet de mogelijkheid om naar kantoor te gaan. Hoewel hybride medewerkers een deel van hun tijd thuis werken, hebben ze ook de flexibiliteit om te kiezen waar en wanneer ze werken.
Dit is een belangrijk verschil omdat de werkbeleving tussen volledig en deels thuiswerkende medewerkers verschilt. Zo blijkt uit onderzoek dat 49% van medewerkers op afstand zich geïsoleerd voelt, 37% meer afleiding ondervindt en 35% het moeilijk vindt om contact te maken met hun collega’s op afstand. Bij een hybride werkomgeving is dat compleet anders. Hybride werkende medewerkers ervaren meer vrijheid, een betere werk-privé balans en zijn gelukkiger dan volledig thuiswerkende collega’s. Ook in vergelijking met medewerkers die alleen op kantoor werken, wint hybride werk het op HR-thema’s zoals verzuim, verloop en ambassadeurschap.
Ben je ook benieuwd naar de voordelen van hybride werken voor jouw organisatie? Lees dan het artikel ‘Hybride werken; ontdek de 8 belangrijkste voordelen‘.