Een comfortabele thuiswerkplek in 4 stappen

Alexander van Eyck - Vitaliteitsconsultant bij HC Health
Werkplekinstellingen

Het Corona virus is het gesprek van de dag. Huishoudens en bedrijven volgen het nieuws nauwlettend en wachten steevast op het volgende bericht van het RIVM. Recentelijk werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken, een zeer ingrijpende maatregel.

Zo belandden veel werknemers gezond thuis. Aangezien het voor velen niet de gebruikelijke of ideale plek is om de mailbox bij te werken, geeft HC Health hierbij graag wat adviezen om de thuiswerkplek correct in te richten. Je kunt daarmee vaak voorkomende fysieke klachten als nek- en schouderpijn met enkele simpele acties voor zijn. Want nee, die kunnen we er in deze situatie niet ook nog bij hebben.

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

Stap 1 - kies een geschikte ruimte uit

Ontbreekt die aparte studeerkamer met bureau? Dan zal je moeten improviseren. De eettafel of het keukenblad vormen dan goede opties. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende ruimte hebt. Vervolgens is het zaak deze ruimte optimaal te benutten.
De thuisomgeving is vaak rustiger dan de kantooromgeving. Echter, ook thuis ligt er afleiding op de loer. Het verdient dan ook de aandacht om het aantal prikkels voor de hersenen te verminderen. Ruim de thuiswerkplek op voor je begint met werken. Leg die smartphone, tijdschriften en andere concentratieremmers weg.
Zorg er ook voor dat je belangrijke documenten en mappen binnen handbereik hebt. De onderstaande illustratie geeft dit goed weer.

Stap 2 - Stel nu de optimale thuiswerkplek in

Het is tijd om de werkplek in te stellen. Je dient daarbij de focus te leggen op jouw houding. Denk er maar eens over na. Hoe zit ik achter mijn scherm en hoe voel ik mij aan het einde van de dag? Vele medewerkers maken dagelijks dezelfde fouten, waardoor snel fysieke klachten kunnen ontstaan. Denk dan vooral aan KANS klachten (Klachten Arm Nek & Schouder) en lage rugklachten.

HC Health geeft medewerkers middels adviezen, video’s en oefeningen handvaten om fysieke klachten op het werk te voorkomen.

In de HelloWerkplek module bieden we video’s aan die laten hoe je de thuiswerkplek correct kunt instellen als je gebruik maakt van een desktop, laptop of tablet. Deze instructievideo’s zijn zeer leerzaam en zeker de moeite waard om te bekijken.

Ergonomische werkplek
Ergonomische werkplek en ruimte

7 tips om in acht te nemen

  • Werk je achter een computer? Probeer dan regelmatig in een rechte positie te zitten. Hierdoor komt er minder druk op je schoudergewrichten;
  • Stel het bureau of de bureaustoel indien mogelijk zo af dat de elleboog zich in een hoek van 90 graden bevindt. Door een te hoog bureaublad worden je schouders in een krampachtige positie gedwongen waardoor er meer spanning op je spieren komt;
  • Zet je laptop in een laptopstandaard voor een betere houding;
  • Gebruik een documenthouder voor het lezen van documenten. Documenten die op je bureau liggen kun je namelijk onmogelijk in een gezonde houding lezen;
  • Klem de telefoon niet tussen nek en schouder. Gebruik evt. een headset indien je veel moet bellen;
  • Gebruik een losse muis en toetsenbord;
  • Zit niet te lang! Beweeg bij voorkeur elke 30 minuten, 2 minuten. Maak een korte wandeling, voer jouw telefoongesprekken lopend, rek je spieren regelmatig.
  • Stap 3 - Thuis werken, thuis ontspannen

    Nu we tips hebben gegeven om fysieke klachten te voorkomen, richten we ons ook graag op de mentale gezondheid. Met een aantal simpele acties kunnen we meer rust in het hoofd brengen en het stressniveau verlagen:

    Neem genoeg pauzes. Pauzes zorgen voor een betere concentratie en een hogere productiviteit. Los van het feit dat het niet goed is om te lang achter jouw bureau te zitten, heeft het hoofd ook voldoende rust nodig. Bouw per dag een lange pauze in en bij voorkeur elk uur een micropauze van 5 a 10 minuten. Maak tijdens de lange pauze bijvoorbeeld een lunchwandeling.

    Ook de micropauzes zijn essentieel. De korte momenten heb je nodig om je weer op te laden. Lees een artikel in de krant, bel je partner, of doe wat rekoefeningen.

    Werk je de hele week thuis? Zorg er dan voor dat je vaste werktijden bepaalt en je daaraan houdt. Ontspan je beter door af en toe een ademhalings- of spierontspanningsoefening te doen.

    Je oogspieren worden belast als je lang naar een scherm staart. Probeer regelmatig naar een ander punt in de verte te kijken. Ben je klaar met werken? Berg jouw werk dan zoveel mogelijk op en wees er bewust van dat je in je vrije tijd zit. Ga er bij voorkeur meteen even uit.

    Stap 4 - Laat genoeg lucht en licht de ruimte in

    Het is verder zeer belangrijk dat er voldoende zuurstof in de kamer is. Houd bij voorkeur een raampje open. Gedurende de wintermaanden kan dit iets onaangenamer zijn, maar probeer de thuiswerkplek desondanks regelmatig te luchten. Je hersenen hebben de zuurstof nodig.
    Ook de temperatuur in de kamer speelt een rol. Op kantoor is deze minder goed te reguleren. Misschien ben jij de medewerker die twee truien aanheeft terwijl de thermostaat op 23 staat. Het kan ook zijn dat jij de verwarming liever uit laat. Een voordeel van thuiswerken is dat je de temperatuur zelf kunt instellen en met geen of minder mensen rekening hoeft te houden. Ideaal, want een te koude of warme werkplek zorgt ook voor afleiding en irritatie. Maak dan ook gebruik van dit voordeel.

    Zorg voor voldoende (dag)licht. Er kleven enorm voor veel voordelen aan. Zo slaap je beter als je overdag voldoende licht krijgt. Daarnaast zorgt licht voor een goed humeur en vermindert het zelfs de kans op obesitas.

    Schijnt het zonnetje buiten? Doe dan die gordijnen open. Probeer ook af en toe een wandelingetje te maken. Schaf daarbij voldoende lampen aan, zodat je ook voorzien bent in de donkere en koude maanden.

    Bijna iedereen in Nederland wordt inmiddels direct of indirect getroffen door het Corona virus. In het kader van ‘alle beetjes helpen’, adviseert HC Health de thuiswerkers om de tips in dit blog na te leven. Dit zijn allemaal zaken die jij zelf kunt ondernemen. Verwacht je een lange tijd thuis te werken? Ga dan ook het gesprek aan met jouw werkgever en vraag om hulp, waar nodig.

    7 Gezonde Werkgewoontes

    Corporate well-being platform
    Voor vitaal werkend Nederland

    Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
    Ontvang het e-book