‘De helft van de Nederlanders wil ook ná coronatijd thuiswerken, maar collega’s worden gemist’, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank. Was je ook zo gewend om je dag te beginnen met een gezellig praatje en mis je de vrijdagmiddagborrels? Onderzoek wijst uit dat maar liefst 75% van de thuiswerkers zijn of haar collega’s toch wel erg mist en het maar saai vindt zo alleen. Voel je je daardoor wat eenzamer dan normaal? Lees dan nu mee met mijn 5 tips om de eenzaamheid tegen te gaan.
Een integraal thuiswerkbeleid in 5 stappen
Thuiswerken staat hoog op de agenda van HR-professionals. Maar hoe ontwikkel je een modern thuiswerkbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding incl. model thuiswerkovereenkomst voor HR-professionals.
Hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland
Ondanks het gebrek aan collega’s, gaat het thuiswerken ons best goed af. Na 21 dagen creëren we namelijk een gewoonte en dus hebben we hier zo goed als een nieuwe ritme van gemaakt. We maken het ons elke dag meer eigen. Merk je dat ook?
En hoewel het merendeel aangeeft positief te zijn over het feit dat we nu bijvoorbeeld meer tijd hebben voor onze kinderen, heeft een klein deel van de mensen ook te maken met confrontatie van de eenzaamheid. Tijdens de coronacrisis even geen etentjes, niet naar de sportschool en geen avondjes uit. Niet zo gek dat je je af en toe heel erg alleen voelt toch? Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat zelfs 13% van de respondenten eenzaamheid een reden vindt om snel weer naar kantoor te mogen.
Ben of ken jij iemand die zich af en toe eenzaam voelt? Of misschien vermoed je dat een collega wel een oppepper kan gebruiken? Gebruik en deel dan deze tips.
Tip 1. Voel dankbaarheid
Noem elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Door dit te doen verschijnt er als het goed is een lach op je gezicht en verdwijnt hopelijk een groot deel van eenzaamheid. Het kan heel simpel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zon die schijnt, dat je haar goed zit, of dat je je fysiek gezond voelt.
Tip 2. Videobellen
Het ligt misschien heel erg voor de hand, maar toch schiet het er vaak bij in. Je collega’s en vrienden videobellen! In de coronatijd merk ik dat er veel gebeld wordt om enkel iets te bespreken over werk. En dat is juist wat je soms even niet wilt. Bel elkaar zonder reden en loop gelijk een blokje om! Iets extra’s doen wat je sowieso positieve energie gaat geven? Lees dan mee met het volgende voorbeeld. Ik ken iemand die wekelijks met zijn moeder op leeftijd een video-etentje organiseert. Ieder de IPad op tafel met zijn en haar eigen gemaakte maaltijd. Niet in hetzelfde huis, maar toch tegen over elkaar. Diegene is er in ieder geval heel enthousiast over. Met wie ga jij dit ook doen?
Tip 3. Eet gezond
‘’What you eat is what you are’’. Ook dit wordt uitgebreid besproken op ons wellbeing-platform. Wat je eet en drinkt bepaalt voor een belangrijk deel hoe fit en energiek jij je voelt. Om optimaal te kunnen functioneren kies je voeding die bestaat uit gezonde voedingstoffen en met een lage glycemische waarde. Voor meer informatie, pak de Glycemische index er eens bij!
Tip 4. Ga naar buiten
Ik benoemde het al in de vorige tip; ga naar buiten! Bijvoorbeeld tijdens het videobellen, of begin je dag meteen met een frisse wandeling. Ons Gezond Thuiswerken platform biedt bijvoorbeeld de webinar ‘’Family Fit @ home’’ aan en maar liefst elke dag een Energizer om je lekker fit te voelen. Resultaat : nieuwe energie en het gevoel dat je de dag weer aankunt.
Tip 5. Laat het nieuws even links liggen
Continu worden we overspoeld met berichten over corona en word je er vrolijker van? Ik denk dat ik het antwoord al weet. Het nieuws zorgt er voor dat je elke keer weer geprikkeld wordt en ook dit is van invloed op je stemming. Laat het even links liggen of zorg dat je nieuwsconsumptie wat lager wordt door er bijvoorbeeld 1 moment op de dag de tijd voor te nemen.