‘Structuur’, wat is dat eigenlijk? Structuur is van essentieel belang. Wanneer structuur in je leven ontbreekt, zijn doelen vaak moeilijk te bereiken.
Dat we een gestructureerd leven leiden beseffen we pas op het moment dat de dagelijkse structuur wegvalt. Sinds maart 2020 is ons leven voor onbepaalde tijd compleet veranderd. Voor mij persoonlijk (stoelmasseur) had het veel impact. Ik kwam thuis te zitten omdat al mijn massagewerkzaamheden on hold werden gezet. Het sociale en het dagelijks contact met cliënten viel weg. Thuiswerken met opdrachten achter de computer in plaats van in beweging zijn, mijn zoon begeleiden met school. Weg structuur! Van de een op de andere dag loopt je werk- en gezinsleven door elkaar. In deze blog lees je meer over het belang van structuur in je leven en enkele tips hoe je structuur in je leven aanbrengt.
7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren
In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.
Ritme
Je zou structuur kunnen omschrijven als een steeds terugkerend ritme. Een vaste volgorde van dingen, die zich in een bepaald ritme herhalen. Geen structuur werkt chaos in de hand. Het gevaar van niet meer buitenshuis werken kan zijn dat je aan het werk blijft. Je komt vaak niet aan ontspanning toe wanner er geen natuurlijk begin en einde van je werkdag is. Of je wordt verleid iets anders te gaan doen, met als gevolg onrust door onafgemaakte werkzaamheden.
Wanneer je in je ritme blijft, heb je meer overzicht en helderheid in je hoofd en kun je productiever aan de slag. Echter wanneer je vaste structuur/ritme ineens wegvalt ben je genoodzaakt om zélf de dag in te delen. Lees verder over hoe je dit voor elkaar krijgt.
Planning maken
Alles valt of staat bij een planning. Het geeft houvast wanneer je alles van tevoren uitstippelt. Enkele positieve gevolgen:
Het maakt je leven een stuk makkelijker en bovendien ga je je er beter door voelen! Met andere woorden structuur bevordert je welzijn.
Pauzes voor meer energie
Het valt mij op dat thuiswerkers vergeten om pauze te houden. Dat terwijl het essentieel is voor je energie en productiviteit. Het praatje met collega’s bij het koffieapparaat, de vaste lunchpauzes, het ommetje in de buitenlucht met na de lunchpauze en een duidelijk einde van je werkdag zijn komen te vervallen. Men is nu genoodzaakt om hier zélf structuur/planning aan te gaan geven. En dat is niet altijd even makkelijk. Ik spreek uit eigen ervaring.
Mijn werkdag stopt om 17.00. Het is nu 20.30 en ik zit achter mijn laptop te werken. Normaliter ben ik op dit tijdstip in mijn vrije tijd/ontspanningsmodus. Het is een afweging: als ik vanavond deze blog afmaak hoef ik hier morgen niet meer aan te werken. Toch schuilt hierin het gevaar dat er geen vastomlijnd einde werkdag tot stand komt en ontspanning wordt ‘vergeten’.
Tips voor een gezonde structuur
Gebruik deze tips voor een gezonde structuur in je leven voor meer energie en productiviteit:
Ik wens je veel succes met het vormgeven van structuur. Het zal je meer overzicht, gemoedsrust en een goed gevoel geven!