Wist je dat maar 16% van de Nederlandse bevolking meer dan 200 gram groente per dag eet? Dit is gebleken uit een onderzoek van het RIVM. Van de bevolking behaalt 84% de dagelijkse behoefte aan groente dus niet. Nu denk je misschien, daar hoor ik niet bij! Maar denk eens goed na, hoe vaak en hoeveel groente eet je per dag? Tijdens het ontbijt, als tussendoortje, tijdens de lunch en/of bij het avondeten?
“Wat zijn de voordelen van groente en waarom zou je hier meer van moeten eten? En hoe kan je op een makkelijke manier genoeg groente binnen krijgen op een dag? “
7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren
In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.
Waarom is het eten van groente gezond?
Ondertussen is de norm van 200 gram groente per dag verouderd en wordt nu zelfs 250 gram groente per dag aanbevolen. Velen eten alleen tijdens het avondeten groente, maar dat zou betekenen dat je 250 gram groente tijdens het avondeten zou moeten consumeren. Het consumeren van 250 gram groente staat gelijk aan ongeveer 5 opscheplepels. Voor sommigen is dit niet weggelegd en is het aan te raden om dit te verspreiden over de hele dag. Maar waarom is groente gezond en is het belangrijk om je te houden aan de aanbevolen dagelijkse behoefte aan groente?
1. Er zitten veel vitamines en mineralen in;
2. Er zitten bioactieve stoffen in, dit zijn stoffen die gunstig zijn
voor jouw gezondheid;
3. Het zorgt voor een lager risico op chronische ziekten zoals
kanker en hart- en vaatziekten;
4. Het heeft een hoog gehalte aan kalium en is daarom goed voor
het verlagen van een hoge bloeddruk;
5. Het werkt stressverlagend, dit is gebleken uit een grootschalig
onderzoek van University of Sydney (AU);
6. Elke soort groenten heeft weer andere voedingsstoffen, variatie
is daarom aan te raden.
Genoeg reden om meer groente te eten, maar hoe doe je dat? De volgende 6 tips helpen jou een stap verder in de goede richting:
6 tips voor het eten van meer groente
1. Neem snackgroente mee als tussendoortje;
2. Decoreer je brood tijdens de lunch met groente (denk aan
komkommer, tomaten en kiemen);
4. Eet een salade als lunch of neem een extra salade bij het
avondeten;
5. Bedek je bord tijdens het avondeten voor de helft met groente;
Voeg groente toe aan een smoothie;
6. Leg groente (net als fruit) in het zicht.
De tips zijn simpel, maar het is niet altijd makkelijk om een eetpatroon te veranderen. Het kan helpen om een concreet plan te maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op vaste momenten groente te eten; denk aan groente op je brood tijdens de lunch. Vind jij het lastig om vaste patronen te doorbreken? Download dan het gratis e-book ‘7 Gezonde werkgewoontes‘.
Inspiratie nodig?
Vier keer groente op je brood:
1. Hüttenkäse met tomaat een avocado;
2. Hummus met rucola, komkommer en kiemen;
3. Kaas met ijsbergsla en zongedroogde tomaten;
4. Pindakaas met komkommer.