Misschien ken je het wel, maar wat betekent ‘Intermittent Fasting’ nu precies? De laatste jaren is ‘onderbroken vasten’ steeds populairder geworden en hebben veel mensen kennis kunnen maken met de verschillende manieren. Ik besloot het uit te proberen en deel graag mijn ervaring.
Eigenlijk is vasten oeroud, maar dan wel uit noodzaak. Er was voedselschaarste en dus at je soms dagen niet. Ook was de voeding voedzamer en aten mensen minder vaak op een dag. In deze blog vertel ik meer over wat het nu precies is, hoe het werkt en hoe ik het heb ervaren.
7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren
In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.
Wat is intermittent fasting?
Letterlijk vertaald is het ‘onderbroken vasten’. De naam zegt het eigenlijk al. Je eet een periode niet en daarna ‘breek’ je het vasten met een periode van eten. Het bekendste schema is 16 om 8 uur. Je eet bijvoorbeeld van 11:00 – 19:00 uur en daarna eet je tot 11:00 uur ‘s ochtends niets meer. Doordat hier een nacht bij in zit, vinden de meeste mensen dit het prettigste en makkelijkste patroon om vol te houden.
Hoe werkt intermittent fasting ?
Zoals hierboven aangegeven eet je een periode wel en een periode niet. Het klinkt streng, maar eigenlijk is dit de belangrijkste regel. Het is een levenswijze, geen dieet en iedereen kan zijn of haar eigen voedingspatroon creëren. Wat voor jou het beste werkt. Je mag in principe alles eten en drinken, maar gezonde voeding is natuurlijk wel het advies. Wanneer je vast, mag je enkel water, thee en zwarte koffie drinken.
Het is bij Intermittent Fasten niet de bedoeling dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Ook wanneer je al je ‘gebruikelijke’ calorieën in je eet-periode tot je neemt, dan kan het gunstige effecten hebben op je gewicht of je sportprestaties. Hoe werkt dat precies?
Wat er gebeurt in je lichaam
Elke keer wanneer je iets eet ontstaat er een reactie in je lichaam. Je bloedsuiker gaat omhoog, je lichaam geeft insuline af en zorgt dat de cellen de suiker (glucose) opnemen. Wanneer je continu van deze (stress)reacties creëert in je lichaam, reageert je lichaam op den duurt niet goed meer op insuline. Vasten zorgt voor minder glucose, maar ook minder insuline. Je vetcellen kunnen hierdoor hun energie afgeven om te gebruiken als brandstof.
Wanneer de glucosevoorraad op is, gaat je lichaam gaat dus andere brandstof ‘aanspreken’ voor je organen en je brein. Dit gebeurt na zo’n 10 tot 12 uur. Dit heeft invloed op je cellen, stofwisseling en hormonen, zoals het groeihormoon. Dit hormoon stimuleert je spieropbouw en daarmee ook je stofwisseling. Door het vasten maak je meer groeihormoon aan, wat zorgt voor een snellere stofwisseling.
Voordelen van intermittent fasting
Gunstige korte termijneffecten zijn reeds wetenschappelijk bewezen, zoals:
Tevens zou het gunstig zijn voor diabetes type 2, hart- en vaatziekten en de kans op kanker verkleinen. Echter is er meer onderzoek nodig om dit en de lange termijneffecten wetenschappelijk te bewijzen.
Mijn positieve en minder positieve ervaring
Dr. Ludidi (van het boek ‘Vastenmethode Intermittent Fasting’) raadt aan om het Intermittent Fasten een aantal weken te proberen en langzaam op te bouwen. Mijn reden om te beginnen? Ik was nieuwsgierig! Nieuwsgierig naar wat het voor mij zou kunnen betekenen. De bewezen gezondheidsvoordelen klonken niet verkeerd en niet geschoten is altijd mis. Ik ben een intensieve sportster en eet en leef voor en tijdens het Intermittent Fasten gezond.
Ik besloot direct 16 uur niet te eten en 8 uur wel. Op de eerste dag begon ik om half 12 met mijn ontbijt. Makkelijk, want tijdens het werk vergat ik mijn trek en herinnerde ik mezelf eraan dat ik nog moest eten. Ik heb echt wel eens trek gehad ‘s ochtends, maar wanneer je door hebt dat het vooral tussen je oren zit, kun je het beter accepteren en loslaten.
Om half 3 at ik mijn lunch, gek, want thuis at mijn partner om half 1. Daar zat ik bij en keek er naar. Sociaal issue van het Intermittent Fasten had ik nu ontdekt. Op werk in de lunchpauze of in het weekend met vrienden, eet je dan niet? Daar moest ik mijn weg in vinden. Ik besloot het doordeweeks wel te doen en in het weekend niet.
Het lukte me in het begin niet om in 8 uur voldoende te eten, wat zorgde voor minder energie. Sowieso moet je lichaam de eerste 2 weken wennen aan het ‘nieuwe ritme’, wat vaak ook zorgt voor verminderde energie. Na twee weken had ik het iets beter onder controle en merkte ik voor het eerst dat ik niet meer moe was ‘s avonds na het werken én dat ik dingen beter kon onthouden!
En ja, ik viel een paar kilo af, werd strakker, maar ik werd vooral scherper, energieker en zat beter in mijn vel. Toch liep ik wel steeds tegen het sociale issue aan; het samen eten en de puzzel in het weekend van je eetmomenten. Want stiekem wil je je er dan ook eigenlijk aan houden. Tijdens mijn vakantie, vol late tapasavonden, heb ik het losgelaten en waren mijn 6 weken voorbij. Ik heb het zeker niet als moeilijk ervaren. Het was gewoon even puzzelen en uitzoeken wat het beste bij mij past.
Mocht je het willen uitproberen, lees je dan goed in en luister goed naar je lichaam. Intermittent Fasting is niet geschikt voor iedereen. Begin bijvoorbeeld eens met een vastenperiode van 12 uur en kijk hoe dat gaat. Of laat het in het weekend even los, als dat helpt.