Je zit uren achter je beeldscherm te zwoegen. Die deadline komt steeds dichterbij, “Ga ik het wel halen?” Je blijft maar doorgaan en doorgaan. ’s Avonds kom je thuis en je merkt dat je schouders gespannen aanvoelen. De volgende dag gaat hetzelfde, maar ook nu merk je dat je schouders gedurende de dag al steeds vaster komen te zitten je gunt jezelf de pauze waar je lichaam om vraagt niet.
7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren
In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.
Op een gegeven moment kunnen hieruit vervelende klachten in je schouder(regio) ontstaan. Deze klachten worden KANS klachten (Klachten Arm Nek & Schouder) genoemd. In deze blog leg ik graag aan je uit wat je eraan kan doen om deze klachten te vermijden.
Oorzaak schouderklachten
Het schoudergewricht is een complex gewricht wat bestaat uit verschillende spieren en pezen en samenwerkt met andere gewrichten waardoor hij een mogelijkheid heeft om 360 graden te bewegen. Hierdoor is de schouder extra gevoelig voor schade. Er zijn diverse soorten schouderklachten. Ze kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan. Vooral langdurig dezelfde beweging maken is vaak de oorzaak van schouderklachten. Je hebt dan te maken met een ‘Repetitive Strain Injury’ (RSI). Dit ontstaat door het steeds weer uitvoeren van kleine bewegingen in de schouder waardoor de spieren van de schouders en armen continu worden aangespannen en dus uiteindelijk overbelast worden. In een vroeg stadium nemen de klachten snel af bij rust. In een later stadium kunnen de klachten dag en nacht aanwezig zijn. Pas dan wordt er ook echt over RSI gesproken.
Schouderklachten en armklachten gaan vaak samen met hoofd en nekpijn en klachten tussen je schouderbladen. Om deze reden spreken wij dan ook van KANS (Complaints Arms, Neck and Shoulders). Deze klachten worden vooral veroorzaakt door te hoge spanning in je spieren.
Schouderklachten en armklachten gaan vaak samen met hoofd en nekpijn en klachten tussen je schouderbladen.
Hoe ga je om met schouderklachten?
Het is belangrijk dat je de schouder blijft gebruiken. Bij voorkeur zoveel mogelijk pijnvrij. Vermijd zware belasting en bewegingen waarvan je weet dat ze de pijn verergeren. Wissel zoveel mogelijk de bewegingen af. Indien je op kantoor werkt, neem dan regelmatig een korte pauze van 2-3 minuten zodat de spieren in de schouder ook de tijd krijgen om even tot rust te komen.
Wat kun je er verder aan doen om de overbelasting in je schouder tegen te gaan:
1. Zorg dat je tijdens je werk met de PC regelmatig in een rechte positie zit. Hierdoor is er minder druk op je schoudergewricht;
2. Stel het bureau niet te hoog af (elleboog op 90 graden). Door een te hoog bureaublad worden je schouders in een krampachtige positie gedwongen waardoor er meer spanning op je spieren komt;
3. Gebruik een toetsenbord zonder numeriek deel. Hierdoor kan je muis dichterbij liggen en hoef je dus niet ver te reiken met je pijnlijke schouder. Evt. kun je met een los numeriek deel links van je toetsenbord gaan werken indien je deze veel gebruikt;
4. Zet je laptop in een laptopstandaard voor een betere houding;
5. Gebruik een documenthouder voor het lezen van documenten. Documenten die op je bureau liggen kun je namelijk onmogelijk in een gezonde houding lezen;
6. Klem de telefoon niet tussen nek en schouder. Gebruik evt. een headset indien je veel moet bellen.
3 Effectieve oefeningen voor soepele schouders
Om verder je schouders soepel te houden, adviseer ik om de deze drie effectieve oefeningen op een vast moment in de dag te doen. Het liefst gekoppeld aan een bestaande routine zoals je dagelijkse lunch of koffiemoment. Door het uitvoeren van deze oefeningen zullen jouw spieren in en rondom de schouder goed soepel blijven en kun je in de toekomst schouderklachten voorkomen.