Wat is je weerstand eigenlijk en hoe zit dat in elkaar? Elk moment van de dag ben jij, je weerstand, bezig om zichzelf te verdedigen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hoe goed dat gebeurt, hangt af van hoe sterk je afweersysteem is. Ook wel je immuunsysteem. Ontzettend belangrijk, aangezien het je beschermt tegen schadelijke bacteriën en virussen van buitenaf. Door de juiste voeding kun je je weerstand verhogen. Hoe dat werkt? Dat lees je in deze blog.
7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren
In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.
Werking van je immuunsysteem
Witte bloedcellen zijn een onderdeel van je immuunsysteem en zitten in je bloed en lymfevloeistof. En zijn veel verschillende soorten, waaronder de meer bekendere lymfocyten en fagocyten. De fagocyten breken de ziekteverwekker af en de lymfocyten produceren antistoffen. Je beenmerg, je milt, je zwezerik en je lymfeknopen zijn belangrijke lichaamsdelen voor de vorming en ontwikkeling van je witte bloedcellen.
Ook bestaat je afweer uit een fysieke barrière in de vorm van onder andere je slijmvliezen in je luchtwegen en je darmen. Tevens dient je huid als een belangrijke fysieke grens die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen niet binnen kunnen dringen.
Een afweer ontwikkelen
Je fysieke barrière vormt samen met je algemene afweer (ook wel aspecifieke afweer genoemd) het aangeboren immuunsysteem; aanwezig vanaf je geboorte.
Daarnaast ontwikkel je tijdens je leven ook een specifieke afweer. Dit is een gerichte aanval op één ziekteverwekker die aangeleerd wordt tijdens een vorige aanval. Zo werken vaccins; door een lichte dosis van een ziekteverwekker in het lichaam te spuiten kan het systeem leren in het vervolg deze ziekteverwekker uit te schakelen.
Voeding voor een optimale weerstand
Een slim systeem dat afhankelijk is van diverse voedingsstoffen. De volgende producten kunnen je helpen je weerstand te verhogen.
Broccoli, de groene superheld, bevat veel vitamines en mineralen, maar ook het ontgiftende sulforafaan. Het verbetert de gezondheid van je darmen en verhoogt dus jouw weerstand!
Champignons zijn een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D, wat erg belangrijk is voor je immuunsysteem. Ze bevatten selenium, een zeer krachtige antioxidant. Antioxidanten beperken de schade in je lichaam bij het vrijkomen van vrije radicalen (oxidatie).
Knoflook, nog zo’n krachtige superfood! Het bevat allicine wat helpt bij de bestrijding van bacteriële en virale infecties. Knoflook brengt je goede darmbacteriën op peil en vecht tegen slechte bacteriën.
Gember helpt bij het verlagen van infecties en heeft ook antibacteriële eigenschappen. Het werkt ontstekingsremmend en ondersteunt je spijsvertering. Ook kan gember helpen je cholesterol te verlagen.
Probiotische voeding, zoals zuurkool, yoghurt of karnemelk, verhoogt de gezondheid van je darmen door het aanvullen van nuttige darmbacteriën en daardoor versterkt deze voeding je weerstand.
Kortom: eet gevarieerd, beweeg genoeg, slaap voldoende en ga lekker naar buiten om je weerstand te verbeteren!