Nederland mag trots zijn! De afgelopen periode hebben we als samenleving misschien wel beter dan ooit voor elkaar gezorgd. Zoveel soms dat we af en toe onze eigen gezondheid vergeten. Sinds de uitbraak van het Corona virus werken veel Nederlanders thuis. Een ontwikkeling die negatieve gevolgen kan hebben voor de vitaliteit van werknemers.
Een integraal thuiswerkbeleid in 5 stappen
Thuiswerken staat hoog op de agenda van HR-professionals. Maar hoe ontwikkel je een modern thuiswerkbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding incl. model thuiswerkovereenkomst voor HR-professionals.
HelloYou, hét wellbeing platform voor vitaal (thuis)werkend Nederland
Beweging
Het is logisch dat men in tijden van Corona angstiger is om buiten te sporten. Daarbij vormt het sluiten van de sportscholen een maatregel die voor velen roet in het eten gooit. Desondanks is het van vitaal belang om toch manieren te bedenken om in beweging te blijven.
Marktonderzoeksbureau Ipsos deed in opdracht van sportkoepel NOC*NSF onderzoek hiernaar en trok verontrustende conclusies. Sinds de invoering van de maatregelen zijn in Nederland 1,7 miljoen mensen minder aan het sporten (1). In maart 2019 bedroeg het aantal 10,4 miljoen, nu is het 8,7 miljoen. Dit wordt verder onderschreven door onderzoekers van Fitbit. Ze vergeleken hiervoor de beweging in de afgelopen periode met het aantal stappen dat ongeveer een jaar geleden werd gezet. Dit aantal is significant gedaald. In Nederland nam men 11% minder stappen ten opzichte van vorig jaar in deze tijd.
Roken
Het is algemeen bekend dat roken een zeer ongezonde gewoonte is. Er is echter in deze tijden een extra nadeel aan verbonden. Zo zijn mensen die roken veel kwetsbaarder voor het coronavirus (Covid-19). Onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel heeft dit uitgewezen (2). Roken zorgt ervoor dat de trilhaartjes in de luchtpijp verlammen waardoor je virussen, zoals het coronavirus, minder makkelijk uit kunt hoesten, aldus Devroey op de website van Zorgwijzer.
Alcohol
Het is in de huidige situatie zeer belangrijk om jouw immuunsysteem sterk te houden. En het is juist alcohol dat dit systeem beschadigt en jouw weerstand verlaagt.
In wezen is alcohol gif. Je slaapt er slechter door, grijpt sneller naar ongezond voedsel, en het maakt je veel inactiever. Deze gedragingen maken je angstiger en meer gestrest, waardoor je juist vatbaarder wordt voor het virus, aldus verslavingsarts Robert van de Graaf op NPO Radio 1.
Het is goed om hier bewust van te zijn en ernaar te handelen, indien je bij jezelf merkt dat jouw alcoholgebruik toe is genomen. Het is op dit moment nog niet in zijn geheel duidelijk of de Corona crisis geleid heeft tot een toename van alcoholgebruik. Op de site van Trimbos wordt verwezen naar een Engels consumentenonderzoek dat aantoonde dat 42% nu minder drinkt, terwijl 14% meer drinkt dan gebruikelijk (3). Een voorzichtig positieve conclusie, weliswaar uit een ander land.
Voeding
Het dagelijks leven van menigeen ziet er sinds de Corona crisis anders uit. Het verdient echter de aandacht zoveel mogelijk vast te houden aan gezonde gewoontes, zo ook gezonde eetgewoontes. Bureau Flycatcher deed onderzoek naar het eetgedrag van Nederlanders sinds de Corona uitbraak. Maar liefst 83% van de ondervraagden gaf aan het eetgedrag niet veranderd te hebben (4).
Het is uiteraard prima om vast te blijven houden aan een gezond dieet hebt. Eet je echter minder gezond en kamp je met overgewicht, dan is dit ten tijde van Corona extra risicovol. Overgewicht zorgt er niet voor dat je het virus sneller krijgt, maar het verhoogt wel de kans op ernstige klachten. Onlangs werd zelfs geconstateerd dat 90% van de corona patiënten op de IC overgewicht heeft, aldus Peter van der Voort, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) op de website van VMT (5).
Ontspanning
Het spreekt voor zich dat de beelden en verhalen in het nieuws, of persoonlijke ervaringen met het Corona virus angst inboezemen. Verder is er veel onzekerheid over de einddatum van het virus. Deze angst vermeerderd met eventuele geldzorgen en een onrustige thuissituatie, kan leiden tot aanzienlijk meer stress. Tel daar bij op dat veel ouders stress ervaren door het thuisonderwijs van de kinderen in combinatie met thuiswerken. Zo bleek ook uit onderzoek van Ipsos in samenwerking met de Volkskrant. Van de 1000 ondervraagden ervoer 35 procent meer stress in de afgelopen periode, en dan met name jongeren (40 procent) (6). Door stress raakt men in de overlevingsmodus en vervalt men makkelijk in ‘oude’ ongezonde gewoontes.
De gevolgen voor bedrijven zijn groot: Hoogste verzuim in zeventien jaar
De Corona crisis heeft er helaas toe geleid dat alleen al in de maand maart van 2020 het percentage werknemers met ziekmeldingen met bijna 40 procent is gestegen ten opzichte van het ziekteverzuim in maart 2019. Het ziekteverzuim in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen naar 5,2 procent. Dat is het hoogste verzuim in zeventien jaar, aldus het CBS in het NOS journaal (7). Doordat niet iedereen thuis beschikt over een ergonomisch verantwoorde en rustige werkplek, kunnen er snel fysieke en mentale klachten ontstaan. Daarnaast maken we gemiddeld gezien langere dagen, zoals uit onderstaande grafiek blijkt.
Het belang van een investering in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Juist nu is een investering in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid goud waard. Door vitaliteitsdiensten in te zetten, dring je het ziekteverzuim terug. Naast een algemene bevordering van de gezondheid van de medewerkers, zal dit ook een financieel voordeel opleveren. Daarnaast zijn er allerlei bijkomende voordelen: een verhoogde tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers, een betere werksfeer, verhoogde productiviteit en de toegevoegde waarde op het werkgeversimago. Lees hier meer over in ons blog over de kosten en baten van een investering in vitaliteit.
HC Health biedt de oplossing in de vorm van HelloYou hét wellbeing platform voor vitaal (thuis)werkend Nederland! Met HelloYou verzorgen wij een breed scala aan diensten, zoals online werkplekadviezen, fysiotherapie en coaching, maar ook webinars en fitnesstrainingen.
Bronnen
1. NOC*NSF: 1,7 miljoen Nederlanders minder aan sporten
2. Corona gevaarlijker voor mensen die roken.
3. Alcoholgebruik in tijden van corona
4. Onderzoek Voedingscentrum: ‘Meeste Nederlanders eten niet anders door
coronamaatregelen’
5. Jaap Seidell: ‘Coronacrisis wake-up call voor overheid: bescherm mensen
tegen overgewicht’
6. Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl
7. Hoogste ziekteverzuim in 17 jaar en mensen ervaren meer psychische klachten