Wat moet jij weten over ergonomisch werken?

Timo Velzenboer - Consultant
Werkplekinstellingen

Met de introductie van het nieuwe werken en het toenemende gebruik van smartphones en laptops liggen lichamelijke klachten op de loer. Gemiddeld werken Nederlanders 3,8 uur per dag achter de computer. Echter in de praktijk zien wij zeer regelmatig medewerkers die dagelijks 9-10 uur beeldschermwerk uitvoeren. Dit is eerder regel dan uitzondering.

‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’

Vitaliteit staat hoog op de agenda. Maar hoe ontwikkel je een strategisch vitaliteitsbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’</H2>

Lang achter een computer werken en veelvuldig gebruik maken van smartphones en tablets leiden tot fysieke belasting. En vormen daarmee een serieus risico voor de gezondheid . Onze bedrijfsfysiotherapeuten signaleren met name een toename van KANS (Klachten aan de Arm, Nek en Schouder). Naast deze klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat komen ook oog- en visus- en psychische klachten vaak voor. Onderzoek toont ook aan dat langdurig zitten (sedentair gedrag) het risico op vroegtijdig overlijden vergroot. Zitten wordt daarom ook het nieuwe roken genoemd.

Wist je dat…

  • Een uur per dag sporten de negatieve effecten van langdurig zitten de rest van de dag niet helemaal kan compenseren? Zelfs een fanatieke sporter die driemaal per week intensief sport maar verder vooral zit op het werk en thuis loopt hierdoor gezondheidsrisico’s;
  • Onderzoek van de universiteit van Leicester laat zien dat degenen die dagelijks het langst zaten 2 keer zoveel kans hebben op diabetes. En bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter.
  • Digitaal werkplek consult
    Zelfstandig aan de slag met de werkplek

    Gezond werken

    Reden te meer voor een organisatie om medewerkers bewust te maken van de gevaren van teveel zitten. En liever ook nog te faciliteren in goede werkplekken. Veel organisaties zijn hier inmiddels actief mee aan de slag gegaan: zit-sta bureaus doen hun intrede. Ook pauzesoftware programma’s worden aangeboden en bedrijven investeren in vitaliteit en gezondheid. Het nieuwe werken zorgt er echter ook voor dat de werkgever niet meer alle verantwoordelijkheid draagt. Van medewerkers wordt verwacht dat zij ook zelf actief aan de slag gaan met ergonomisch werken. In veel gevallen gaat dit goed, echter zien wij helaas dat niet iedereen de urgentie ziet van gezond werken. Ook de kennis en vaardigheden ontbreken om hier adequaat mee aan de slag te gaan.

    RSI-Alert

    Het nieuwe werken is een ontwikkeling die door veel medewerkers als positief wordt ervaren. Hoe prettig is het om af en toe een dag in alle rust thuis te werken? Voor de medewerker is er tegenwoordig veel meer flexibiliteit om de werkplek en tijden zelf te bepalen. Helaas kunnen wij uit ervaring wel concluderen dat veel klachten die wij in de bedrijfsfysiotherapie zien, hun oorsprong vinden in het nieuwe werken.

    Op het werk worden faciliteiten door de werkgever aangeboden. Deze moeten voldoen aan gestelde normen. Thuis zijn medewerkers, bij veel van onze klanten, zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de werkplek. Men werkt aan de keukentafel, op de bank of in de plaatselijke koffietent. Veelal wordt hier uitsluitend gebruik gemaakt van een laptop. Laat dit nou volgens RSI-Alert de grootste boosdoener te zijn voor het ontwikkelen van fysieke klachten!

    Laptops zijn gemaakt voor snelle invoer en kort gebruik. Te lang in een ‘flexie’ houding (naar voren gebogen houding) geeft een flinke belasting op spieren rond de nek, schouders en op de wervelkolom. Dit zorgt voor problemen. Het sluipende karakter van de verschillende aandoeningen helpt ook niet mee. Klachten beginnen vaak redelijk onschuldig maar worden na verloop van tijd steeds erger. Helaas wordt er vaak pas aan de bel getrokken als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij KANS klachten. Vervelend voor de medewerker en daarnaast kan het de werkgever veel geld kosten als dit gepaard gaat met verzuim.

    Wist je dat klachten aan het bewegingsapparaat verantwoordelijk zijn voor een derde van het ziekteverzuim in Nederland? En een kwart van de WIA-intrede?

    Maak medewerkers bewust

    Een hoop ellende kan worden voorkomen door medewerkers inzicht te geven in de risico’s van sedentair gedrag. Ook beeldschermwerken en tips geven hoe de werkplek verantwoord kan worden ingesteld.

    Vanuit HC Health helpen we je hier graag bij. Daarom hebben wij een online werkplekmodule ontwikkeld waarin medewerkers zowel zelfstandig als on professionele begeleiding aan de slag kunnen met het realiseren van een ergonomische werkplek.

    Vitaliteitsbeleid

    Corporate well-being platform
    Voor vitaal werkend Nederland

    Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
    Ontvang het e-book