De superkracht van een goede nachtrust

Anouk Slierendregt

Anouk Slierendregt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Wist je dat we 1/3 van ons leven slapen? Belangrijk dus dat we dat goed doen. Een goede nachtrust hebben we allemaal nodig om goed te kunnen functioneren. Slapen is een belangrijk fundament van je welzijn. Als je slecht slaapt, herstel je geestelijk en lichamelijk niet optimaal, dit kan (op termijn) grote consequenties hebben in je dagelijkse zijn en handelen. In deze blog meer over wat er gebeurt als wij slapen en het belang van slapen, omdat een goede nachtrust invloed heeft op ons welzijn, vitaliteit, prestaties en emoties. Daarnaast een paar praktische tips voor een optimale nachtrust.

Huidhonger

Download het e-book

Een integraal thuiswerkbeleid in 5 stappen

Lanceer een thuiswerkbeleid dat zorgt voor minder verzuim & meer productiviteit.

Wat gebeurt er als wij slapen?

Onze slaap wordt gereguleerd door onze biologische klok, gelegen in de hypothalamus. Wanneer deze klok wordt geactiveerd, produceert de pijnappelklier het hormoon ‘melatonine’ dat het lichaam voorbereidt om de slaapfase te starten. We hebben een slaapcyclus die ongeveer 90-120 minuten duurt en is verdeeld in 4 fases. Deze 4 fases maken we tijdens een goede nachtrust een paar keer door. Er zijn 3 ‘soorten’ slaap:

De lichte slaap: Fase 1 en 2 behoren tot de lichte slaap. Bij fase 1 neemt de hersenactiviteit af en is de fase van wakker zijn naar in slaap vallen. Bij fase 2 daalt onze hartslag en lichaamstemperatuur en vertraagt de ademhaling. Onze spieren trekken zich nu en dan samen. Ongeveer de helft van je gehele nachtrust bestaat uit lichte slaap.

Diepe slaap: Deze Fase 3 wordt de diepe slaap (delta slaap) genoemd dat gekenmerkt wordt door langzame delta hersengolven. Ons lichaam maakt in deze fase groeihormonen aan die onze spieren en botten nodig hebben voor herstel. Ongeveer een kwart van je nachtrust bestaat uit de diepe slaap. Tijdens de diepe slaap is je lichaam helemaal ontspannen en neem je nauwelijks nog prikkels van buitenaf waar. Kinderen hebben een langere diepe slaap dan volwassenen.

Droomslaap: Fase 4 is de droomfase ook wel REM slaap genoemd. Tijdens deze droomslaap zijn de hersens heel actief en de ogen kunnen snelle bewegingen maken, in deze fase hebben we levendige dromen. Gemiddeld droomt een mens ongeveer 20% van zijn nachtrust. Er zijn mensen die hun dromen de volgende dag nog levendig kunnen herinneren, andere maken nooit bewust mee dat ze dromen of gedroomd hebben.

 

Inspiratiesessies

Een goede nachtrust is het fundament voor je welzijn

Als de kwaliteit van je slaap niet voldoende is dan gaat dat ten koste van je welzijn. Hoeveel slaap je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd. Baby’s slapen het meest (gemiddeld 17 uur). Voor volwassenen wordt 8 uur als richtlijn aangegeven, echter topsporters hebben weer meer rust nodig voor herstel van het lichaam.

Slapen is het fundament voor je welzijn immers: Tijdens de slaap worden er door de cellen van je immuunsysteem eiwitten afgescheiden (cytokines) die ervoor kunnen zorgen dat andere cellen geactiveerd of geremd worden, waardoor je beter beschermt bent tegen bijvoorbeeld verkoudheid- of griepvirussen. Tijdens je slaap worden groeihormonen aangemaakt voor herstel van botten en spieren. De productie van melanine en serotonine vindt plaats tijdens de slaap, deze hormonen gaan de effecten van stresshormonen (adrenaline en cortisol) tegen en helpen ons emotioneel sterker te worden. Alle informatie gedurende de dag wordt in je slaap verwerkt (grote schoonmaak). Diepe slaap helpt om betere informatie te behouden en bevordert de geheugencapaciteit. Een studie gepubliceerd in Psycological Science bevestigt dat goed slapen helpt om lange termijn informatie te bewaren. Tot slot, slaap helpt met gewichtscontrole en herstelt de huid (beautysleep). Al met al genoeg redenen om een goede nachtrust in acht te nemen.

Tips om goed te slapen

  • Schrijf voor je gaat slapen je gedachten op: maak je hoofd leeg.
  • Eet niet te zwaar, minimaal 2 uur voor het slapen helemaal niets meer.
  • Stop een uur voor je naar bed gaat met telefoon/computer werkzaamheden, het blauwe licht verhindert melatonine aanmaak.
  • Zorg ervoor dat de kamer ’s nachts donker blijft en niet te warm/koud is, ideale temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius.
  • Probeer een slaaproutine te hebben: ga liggen en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op.
  • Verwijder elk elektronisch apparaat uit de slaapkamer.
  • Verminder cafeïne houdende dranken en alcohol.

Slapen verdient vaak meer aandacht dan het krijgt. Door je slaap te optimaliseren voel je je vitaler en ga je beter functioneren.   

Heb een fijne dag en een WEL-te-rusten nacht!

Een integraal thuiswerkbeleid in 5 stappen

Gezond thuiswerken,
hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland.

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules. 

Altijd op de hoogte.
Schrijf je in voor de vitaliteitsupdate.

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?