Zorgplicht voor werkgevers

Op een werkgever rust een zorgplicht. Dit betekent dat een werkgever verplicht is om de veiligheid en vitaliteit van zijn werknemers te beschermen tijdens het uitoefenen van werkzaamheden. Of de medewerker nu thuis of op kantoor werkt, het treffen van maatregelen en het faciliteren van werkplekvoorzieningen is noodzakelijk in het waarborgen van vitaliteit en het voorkomen van schadeclaims.

Zorgplicht werkgever

In drie stappen voldoen aan de zorgplicht voor werkgevers en de Arbowet

1. Inventariseren

Inventarisatie en adviseren van faciliteiten voor werkplekken

  • Online werkplekcheck
  • Ervaren werkplekadviseur

2. Overeenkomen

Faciliteren van Arbo voorzieningen en het vastleggen van afspraken

  • Zorgplicht werkgevers
  • Ondertekenen overeenkomsten

3. Controleren

Periodieke werkplekcontrole en naleving gemaakte afspraken

  • Periodieke werkplekcheck
  • Toezien op afspraken
Zorgplicht inventarisatie

Stap 1 - Inventariseren van de werkplekken

Door middel van een werkpleckcheck en videocall met een ervaren werkplekadviseur brengen we de thuiswerkplekken en de ontbrekende faciliteiten per medewerker in kaart. Individuele rapportages bepalen welke voorzieningen gefaciliteerd moeten worden om de fysieke gesteldheid van jouw medewerkers te waarborgen en eventuele aansprakelijkheden voor letselschade te voorkomen. Hierdoor voldoe jij aan de wettelijke zorgplicht voor werkgevers..

Stap 2 - Vastlegging van faciliteiten, afspraken en zorgplicht

Samen stellen we een heldere overeenkomst op waarin wordt vastgelegd dat jij aan de zorgplicht voor werkgevers hebt voldaan. Deze overeenkomst gaat in op de belangrijkste zaken met betrekking tot vitaliteit en veiligheid. Denk hierbij aan visuele vastlegging van de faciliteiten, gegeven adviezen en gemaakte afspraken.

 

Zorgplicht werkgevers

Stap 3 - Periodieke controle van de werkplek en afspraken

Het is raadzaam om in ieder geval elk jaar de thuiswerkplekken te herevalueren en een controle uit te voeren op de naleving van de gemaakte afspraken. Indien nodig wordt de thuiswerkplek opnieuw visueel vastgelegd en worden nieuwe overeenkomsten door beide partijen ondertekend. Zo wordt vastgelegd dat jij niet alleen nu, maar elk jaar aan de zorgplicht voor werkgevers hebt voldaan.

 

Optie - Vitale werkplekken met HelloWerkplek

Aanvullend kunnen de faciliteiten van HelloWerkplek beschikbaar worden gesteld. Zo worden medewerkers in een paar simpele stappen aan de slag gezet met het verbeteren van de (thuis)werkplek en zet jij die extra stap in het voldoen aan jouw zorgplicht.

Wil jij voldoen aan de wettelijke zorgplicht voor werkgevers?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Sander

Sander de Casparis

Directeur HC Health

Download de inventarisatielijst

Inventarisatielijst voor ergonomische thuiswerkplekken

Een praktisch stappenplan voor ergonomomische thuiswerkplekken. Opgesteld volgens de voorschriften van de Arbowet.

Ontvang de inventarisatielijst

Download het productblad en zet de eerste stap in het voldoen aan jouw wettelijke zorgplicht!

Vitaliteitsscan - dit levert het op

We gebruiken jouw gegevens om je de factsheet te delen per e-mail. Hiernaast ontvang je maximaal een keer per maand een relevante update. Gegevens worden niet gedeeld, uitschrijven kan altijd.

Privacy policy

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?