80%
(Stap 4 van 4 richting jouw herstel)

Slijtage van de tenen (Artrose)

Wat is Artrose?

De grote teen heeft twee kootjes en de overige tenen hebben drie kootjes. In gewrichten zit kraakbeen, wat er voor zorgt dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Bij artrose treedt overmatige slijtage op van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet repareren. Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is een toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn.

Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot en kan zich vocht ophopen in het gewricht en omliggende weefsels (vandaar de zwelling). Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Als gevolg van de artrose ontstaat bot op bot contact met stijfheid en pijn tot gevolg. De mate van klachten die iemand ervaart als gevolg van artrose zijn verschillend. Zo zijn er mensen met ernstige afwijkingen met weinig pijn maar ook mensen met minder aantoonbare klachten die toch veel pijn ervaren. Klachten die ervaren kunnen worden zijn:

  • Stijfheid in de ochtend en bij het begin van bewegen, ook wel startstijfheid genoemd, meestal verdwijnt deze stijfheid na een paar minuten tot een half uur;
  • Artrose aan de teen kan tot ernstige vervormingen leiden van de gewrichten.

Wat zijn de oorzaken?

Artrose kan verschillende oorzaken hebben:

  • Mindere kwaliteit van het kraakbeen, als gevolg van het verouderingsproces (dit is een natuurlijk proces!);
  • Erfelijkheid kan ook een rol spelen;
  • Na een breuk in het gewrichtsoppervlak;
  • Overgewicht.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Als gevolg van de pijn en stijfheid heb je de neiging minder te gaan bewegen. Beweging zorgt er echter voor dat er voedingstoffen naar het kraakbeen worden vervoerd, waardoor het kraakbeen in betere conditie blijft.

Ook zorg je er door voldoende beweging en oefeningen voor dat de spieren sterk blijven waardoor er minder druk op het aangedane gewricht komt. Hierdoor kun je voorkomen dat klachten verergeren.

Bewegen en een actieve levensstijl zorgen dus voor een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven en helpen de klachten te verminderen.

Oefeningen

Tenen spreiden

Ga zitten met de voeten iets uit elkaar. Spreidt de tenen en trek ze een klein stukje op. Laat de voeten op de vloer staan. Ontspan en herhaal.

Tappen met de tenen

Ga rechtop in een stoel zitten. Strek je rechterbeen voor je uit. Trek je tenen nu naar je toe en strek ze vervolgens helemaal spits naar voren. Herhaal deze beweging. Zet je voet neer en wissel vervolgens van kant.

Handdoek pakken met de voet

Ga zitten. Pak tussen je tenen een handdoek vast en til deze omhoog. Leg vervolgens weer terug en pak de handdoek met de andere voet.