burn-out preventie stress voorkomen

5 tips om een burn-out te voorkomen

Rogier van Hoorn

Rogier van Hoorn

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Een groot deel van de organisaties, waar we als full service vitaliteitsbureau voor werken, veranderen continu. Dit vergt een zeker aanpassingsvermogen van de medewerkers en zorgt vaak voor werkstress.

Door chronische stress nemen werkprestaties af, een overactief en gestrest brein belemmert namelijk cognitieve functies zoals plannen of het creatief denken. Dit kost veel energie en kan uiteindelijk leiden tot overspanning, burn-out en zelfs depressie. Zaak dus om je stress te managen!

Hierbij simpele tips en oefeningen die je helpen je weer rustig en helder in je hoofd te voelen, zodat je ondanks de spanning toch goed functioneert.

Download het e-book

Voorkom burn-outs in jouw organisatie

Een praktische handleiding voor
HR-professionals

1. Creëer dagelijkse herstelmomenten

Topsporters leveren topprestaties als er na inspanning rustperiodes zijn. Deze rust-actieverhouding, ook wel bekend als supercompensatie, is de kern van elke trainingsmethodiek. Het lichaam wordt namelijk sterker in de rustperiode na een training. Wat kunnen we hiervan leren voor de werksituatie? Het blijkt dat meer rustmomenten ervoor zorgen dat je er op de juiste momenten scherper, creatiever, productiever en volledig bij bent. Meer weten over het belang van herstelmomenten? Lees dan mijn andere blog met 6 tips om je op te laden tijdens je werkdag.

Rust moment

2. Zoek groen op tijdens en na je werkdag

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat blootstelling aan een groene omgeving zoals een park, tuin of bos een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Alleen al het aanzicht van een groen landschap blijkt stressverlagend te werken. 

groen op de werkvloer HC Health

Deze stressverlagende effecten zijn te verklaren met het “psycho-evolutionary framework”. Volgens dit model is het genetisch bepaald dat mensen positief reageren als zij omgeven zijn door natuur. Bezoekers van groene omgevingen zijn rustiger en minder gestrest dan wanneer zij zich bevinden in stedelijke omgevingen.

"Wil je burn-outs bij jouw medewerkers voorkomen? Download dan het gratis e-book "Voorkom burn-outs in jouw organisatie"
Rogier
Rogier van Hoorn
Medeoprichter HC Health

3. Doe een dagelijkse lunchwandeling

De hippocampus is het deel in je brein dat remmend werkt op stress. Bij langdurige stress wordt het stresshormoon ‘cortisol’ geproduceerd. Een simpele manier om de hippocampus te activeren en daarmee de aanmaak van het stresshormoon te remmen, is door te gaan wandelen. Misschien een idee om tijdens het werk eens wat vaker een ommetje te maken? 

4. Sport op je werk

Sporten zorgt, door de toename van endorfine in je bloed, voor het stopzetten van je stressreactie en voor dat rustige gevoel in je hoofd. Je stemming verbetert door de dopamine en seretonine. Genoeg reden om sport een dagelijkse bezigheid te maken om je lekker te voelen zonder stress. 

5. Luister naar je lichaam

We leven in een westerse maatschappij waar we hebben geleerd om zo veel mogelijk te doen in zo kort mogelijke tijd. Het liefst ook nog zo goed mogelijk. Als je dit vergelijkt met de Oosterse cultuur, kun je zeggen dat we geleerd hebben om veel vanuit ons hoofd te doen: ik moet dit of ik moet dat.

We vinden dat we veel ‘’moeten doen’’ en zijn daardoor steeds verder afgedreven van ons gevoel. Veel mensen zijn zich überhaupt niet bewust van hun lichaam. Zijn ze wel of niet gespannen? Is de ademhaling hoog of juist laag? Wat zijn de werkelijke behoeftes en waar liggen onze grenzen? Je kan oefenen met het “luisteren naar je lichaam” door het doen van ontspanningsoefeningen. 

Via onze website kan je luisteren naar een selectie ontspanningsoefeningen. Deze bestaan uit ademhalingsoefeningen, meditaties, visualisaties en spierontspanningsoefeningen.

Lees meer over burn-out preventie

Gezond thuiswerken,
hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland.

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules. 

Altijd op de hoogte.
Schrijf je in voor de vitaliteitsupdate.

Download het e-book

Voorkom burn-outs in jouw organisatie

4.5/5
0
+ downloads

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?