image/svg+xml

Zo ziet een werkplekonderzoek eruit bij Vattenfall

Maya Bertolino - Junior content marketeer

Werkplekonderzoek is gericht op het effectief aanpakken van een ongezonde werkhouding en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Dit kan zowel zelfstandig als onder begeleiding van een werkplekadviseur aangepakt worden. Joey de Jager, fysiotherapeut en werkplekadviseur bij HC Health, vertelt in dit artikel waarom een ergonomische werkplek zo belangrijk is. En hoe hij werkplekchecks uitvoert voor medewerkers van Vattenfall.

Arbo-goedgekeurde thuiswerkplekken in 3 stappen

Waar moet je rekening mee houden wanneer medewerkers voor langere tijd thuis werken? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">Arbo-goedgekeurde thuiswerkplekken in 3 stappen</H2>

Joey, je hebt inmiddels al heel wat werkplekchecks uitgevoerd voor medewerkers van Vattenfall. Maar hoe ziet zo’n online consult er precies uit?

“Een online werkplekonderzoek is een effectieve manier om de (thuis)werkplek te optimaliseren. In vier eenvoudige stappen analyseer ik de (thuis)werkplek samen met de medewerker. Als eerste bekijk ik hoe de (thuis)werkplek eruitziet en welke materialen aanwezig zijn. Vervolgens gaat het over hoe de materialen zijn ingesteld en of deze goed op elkaar zijn afgesteld. Bij de derde stap neem ik samen de instellingen en afstellingen van de materialen door en kijken we naar het ‘werkgedrag’. Is er sprake van een zittende functie? Beweegt iemand dan wel voldoende gedurende de dag? En bij de laatste stap ten slotte, controleer ik wat er nog ontbreekt aan een goede (thuis)werkplek en wat er precies nodig is om deze alsnog compleet te maken.”

Wat zijn de meest voorkomende situaties die je tegenkomt tijdens je werkplekonderzoeken?

“Als uitgangspunt neem ik altijd de hoogte van het bureau. Ik zie vaak dat mensen aan een te hoog bureau werken en op basis van het bureau hun werkplek verder instellen. Ik zeg altijd: begin bij de stoel, pas deze aan je lichaamsmaten aan en kijk dan of het bureau daarop aansluit. Daarnaast is het belangrijk om de ‘pootjes’ van het toetsenbord ingeklapt te houden. Zodat het toetsenbord zo plat mogelijk ligt. Dit voorkomt onnodige druk op je polsen. Dit laatste zie ik in de praktijk veel voorkomen.”

Welke eyeopeners kun je geven? Wat zien mensen bijvoorbeeld vaak over het hoofd als het gaat om een gezonde (thuis)werkplek?

“Hulpmiddelen heten niet voor niets hulpmiddelen. Ontspanning van het lichaam door korte breaks te nemen, kan al veel fysieke problemen voorkomen. Door na ieder uur vijf minuten te bewegen, kun je veel klachten voorkomen. Na acht uur werken heb je dan toch al snel veertig minuten meer beweging gehad en dat telt op. Heb je dat allemaal gedaan en kom je er toch niet uit? Dan is het goed om naar de diverse hulpmiddelen te kijken die je kunt inzetten voor een gezonde (thuis)werkplek.”

Meer informatie over Arbo-goedgekeurde thuiswerkplekken? Dit gratis stappenplan voor HR-professionals is opgesteld volgens de voorschriften van de Arbowet.

Waarom is het voor medewerkers zo belangrijk om de werkplekcheck te doen?

“Ergonomisch werken kan het risico op het krijgen van klachten aanzienlijk verminderen. De uitspraak ‘voorkomen is beter dan genezen’, gaat hier zeker op. Vaak denken mensen dat ze al goed bezig zijn, maar is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Daarom is het altijd goed om de werkplekcheck te doen. Als werkplekconsultant kijk ik graag met jou mee om je (thuis)werkplek ergonomisch kloppend te maken!

Brochure HelloFysio

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het stappenplan