image/svg+xml

Stress belemmert creativiteit

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health
Burn-out preventie

Dit artikel maakt onderdeel uit van het gratis e-book: ‘Een integrale aanpak van burn-out preventie in 3 stappen‘. Het handboek laat zien hoe je een integrale aanpak tegen burn-out en werkstress implementeert binnen een organisatie.

Stress ervaren we allemaal. Een beetje stress kan geen kwaad. De één ervaart stress als vervelend, een ander kan onder de druk van een deadline goed presteren. Helaas heeft stress een negatieve werking op andere vaardigheden. Een gestrest brein belemmert namelijk cognitieve functies zoals plannen, creatief denken, laat staan brainstormen.

Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen

Ervaar jij ook dat stress en burn-outs groeiende problemen zijn in jouw organisatie? Download dan deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen</H2>

Wist je dat Steve Jobs iedere week al wandelend een brainstorm had met de top van zijn bedrijf? Want alleen zo kom je volgens Jobs op echt creatieve ideeën. Dat blijkt ook uit onderzoek van professor Erik Scherder. In zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ laat hij zien dat wandelen je alertheid verhoogt, en ervoor zorgt dat je hersenhelften goed met elkaar kunnen communiceren. Daardoor produceer je dus goede ideeën!

Het vereiste van creativiteit

Ieder bedrijf gaat tegenwoordig wel door een veranderproces. Producten, diensten en structuren moeten allemaal anders, daarom moet je creatief zijn. Maar wat zie ik helaas bij veel bedrijven? We blijven binnen zitten. Vastgekleefd aan onze beeldschermen, vergadertafels en koffieautomaten. Er wordt geen tijd vrij gemaakt om te ontspannen, waardoor werknemers stress opbouwen. Kortom: ons brein is op het werk overactief en gestrest, en dat belemmert juist het krijgen van noodzakelijke creatieve inzichten. Doodzonde!

Medewerker in balans
Medewerker met burn-out klachten

Het geheim tegen stress: een goede energiebalans

Als fysiotherapeut, coach en ‘corporate sport & wellness’-ondernemer heb ik de afgelopen 20 jaar honderden mensen begeleid. Veel mensen in de postkamer tot de boardroom. Wat mij intrigeert is waarom de ene persoon  een hoge druk juist prettig vindt en geen stress ervaart, terwijl de ander er bijna onder bezwijkt. Het geheim? Dat ontdekte ik na interviews met onder andere Klaas Knot (president DNB), Gerard Kleisterlee (ex-CEO Philips) en Hans van der Noordaa (CEO Delta Lloyd). Deze mensen gaan steeds bewuster om met hun energiebalans. Dat ontdekken gaat met vallen en opstaan, en het duurt vele jaren voordat dit soort inzichten echt beklijven.

Go with the flow

De belangrijkste tip om stress tegen te gaan, kreeg ik van Gerard Kleisterlee. Hij geeft aan wat geleerd te hebben van de boeddhistische levensvisie ‘Go with the flow’. Hij geeft aan een innerlijk kompas te hebben zodat hij keuzes maakt die goed voelen en daarom ook goed zijn.

Lees meer over burn-out preventie.

Burn-out preventie

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book