Ziekteverzuim preventie

De enorme impact van burn-out voor werkgevers en -nemers

Daan van Benthem

Daan van Benthem

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Is werkstress en burn-out binnen jouw organisatie ook een toenemend probleem? In tien jaar tijd is het percentage werknemers dat burn-out klachten heeft fors gestegen. Maar liefst 1 op de 6 werknemers ervaarde deze klachten in 2018. Dat is meer dan 1 miljoen werknemers! Daarmee is stress nummer 1 oorzaak van verzuim psychische klachten. In deze blog deel ik wat de impact is van deze schrikbarende cijfers, voor zowel de werkgever als werknemer. 

Download het e-book

Voorkom burn-outs in jouw organisatie

Een praktische handleiding voor
HR-professionals

Van gezonde werkstress naar burn-out

Stress en burn-out is een veelvoorkomend fenomeen in Nederland, maar wat is het nou eigenlijk? Stress is een reactie op een gebeurtenis, wat ervoor zorgt dat het lichaam in staat is adequaat te reageren op een situatie. Het kan dus een positieve invloed hebben, zoals bijvoorbeeld beter presteren tijdens een presentatie of extra motivatie voor een belangrijke deadline.

Wanneer er een verstoord evenwicht is tussen de belasting door werk- en privé omstandigheden, kan dit een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. We spreken dan van chronische stress. De klachten die hierbij kunnen optreden, bestaan uit mentale klachten, zoals verminderd concentratievermogen, piekeren en slaapproblemen. Ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen en een hoge bloeddruk komen regelmatig voor. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out.

''Ben jij een HR-professional? Download dan het e-book over burn-out preventie leer van ruim 21 jaar ervaring bij grote organisaties!''
Daan van Benthem
Daan van Benthem
Vitaliteitsonsultant

Impact stress werknemer

Stress en burn-out klachten is beroepsziekte nummer 1 in Nederland en dit heeft een enorme impact op het functioneren van werknemers. Vooral onder jongeren is stress een steeds groter wordend probleem. In de leeftijd 25 t/m 34 jaar is het aantal medewerkers met burn-out klachten gestegen tot 1 op de 5! Wanneer de stress is gerelateerd aan werk, is een veelvoorkomende oorzaak het gebrek aan autonomie op het werk (44%) of te hoge taakeisen (3%). Zie afbeelding 2 voor de overige oorzaken.

Afbeelding 2. Oorzaken werkstress bij werknemers

Het afgelopen jaar heeft TNO onderzoek uitgevoerd naar de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van bijna 63.000 werknemers. Dit onderzoek geeft onder andere inzicht in de burn-out klachten die werknemers ervaren. Tot mijn verbazing kwam hieruit naar voren dat:

  • 20,4% moe is bij het opstaan;
  • 17,6% emotioneel uitgeput is door het werk;
  • 31,9% zich leeg voelt aan het einde van de werkdag.

Veel medewerkers met deze burn-out klachten hebben moeite met concentreren en het stellen van prioriteiten. Vaak ontbreekt simpelweg de energie om aan de slag te gaan met de belangrijke zaken. Het zijn vaak de ‘’doe dingen’’ die de overhand krijgen. Het gevolg is dat medewerkers de hele dag mailtjes aan het wegwerken zijn en vergeten om creatief te zijn en te focussen op dat wat relevant is. Gelukkig kun je als medewerker zelf stappen nemen om stress te voorkomen. Mijn collega Rogier van Hoorn heeft tips hoe je dit kunt doen. 

Financiële impact werkgever

Behalve gevolgen voor de werknemer, heeft stress en burn-out ook een enorme impact voor de werkgever.  Een werknemer met een psychische beroepsziekte, zoals overspannenheid/burn-out, depressie verzuimt gemiddeld 49 dagen meer dan een werknemer zonder beroepsziekte. Deze verzuimdagen kosten een werkgever al snel heel veel geld. Zo zijn de verzuimkosten per werknemer met werkstress meer dan 8000 euro per jaar. De jaarlijkse kosten voor een burn-out lopen al snel op naar 60.000 euro. Landelijk kost dit bedrijven zo’n 2,5 miljard euro per jaar.

Naast de financiële impact dreigt voor de werkgever een enorm productieverlies. Mede door het aandeel verzuim blijkt dat 30% van alle werknemers minder productief zijn dan mogelijk.

werkstress
Afbeelding 3: Verzuimkosten per werknemer wegens werkstress. Bron: monitorarbeid.tno.nl

Vanwege de impact van stress kan een adequaat pakket aan maatregelen voor duurzame inzetbaarheid niet meer zonder aandacht voor burn-out preventie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 3 miljoen Nederlandse werknemers behoefte heeft aan een structurele aanpak voor burn-out preventie. Wil je hier meer over weten? Download dan het e-book “voorkom burn-outs in jouw organisatie“.

Lees meer over burn-out preventie

Gezond thuiswerken,
hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland.

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules. 

Altijd op de hoogte.
Schrijf je in voor de vitaliteitsupdate.

Download het e-book

Voorkom burn-outs in jouw organisatie

4.5/5
0
+ downloads

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?