Sociale_relatie

Gelukkig zijn doe je met deze eigenschap!

Edwin van der Scheer

Edwin van der Scheer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In het wetenschappelijk onderzoek Very Happy People wordt gekeken naar de eigenschappen van de 10% gelukkigste mensen van de wereld. Wat blijkt is dat er slechts één eigenschap bepalend is voor het onderscheidende geluk van deze populatie. Ze zijn niet rijker dan gemiddeld, wonen niet in een welvarender land dan gemiddeld, niet in een beter klimaat. Ze zijn zelfs niet succesvoller dan de rest. De enige eigenschap die de 10% meest gelukkige mensen onderscheid van de rest is de kracht van hun sociale relaties. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat de “happy few” investeerde in de kwaliteit van hun relaties. Ze waren daarin romantischer en sterk gefocust op het onderhouden van positieve relaties.

Liefde maakt gelukkig

Ook in een langlopend psychologisch onderzoek onder bijna 300 Amerikaanse mannen is bepaald waarin de meest complete en gelukkige levens zich onderscheiden van de minder gelukkigen. De leider van dit onderzoek George Vaillant kon het resultaat van 40 jaar lang onderzoek gemakkelijk in een woord samenvatten: Liefde! 

Vaillant concludeerde dat liefdevolle relaties met vrienden, familie en collega’s net zo belangrijk zijn als voedsel en lucht. De sterkte van je sociale relaties bleek in dit onderzoek een betere voorspeller van je geluksniveau dan je IQ, inkomen, leeftijd, sekse of ras. 

Waarom zijn liefdevolle relaties belangrijk?

De reden dat sociale relaties zo belangrijk zijn heeft er ten eerste mee te maken dat ze je direct in een positieve toestand brengen. Samen zijn is onze natuurlijke toestand, waardoor we ons direct veiliger, blijer en positiever voelen. Daarnaast helpt iedere verbinding door de tijd heen de relatie te verstevigen, zodat je geluksnullijn permanent hoger komt te liggen. 

Op het moment dat je weet dat je een sterk sociaal netwerk om je heen hebt, zie je situaties als minder stressvol. Met andere woorden, investeren in sociale relaties maakt dat het gemakkelijker wordt om met tegenslag om te gaan. Je sociale relaties beschermen je dus tegen de negatieve consequenties van stress. Hoe dit gebeurt komt ook naar voren in de Ted talk van Kelly McGonigal. 

Sociale_relatie

Hoe word je gelukkig?

Wil je gelukkiger worden dan is het noodzakelijk om te investeren in je sociale relaties. Dus doe je zelf een plezier en bel eens iemand op die je al lang niet meer gesproken hebt. Doe eens iets extra voor je levenspartner of organiseer eens een lekker avondje met vrienden of familie. Je leven zal er gezelliger en gelukkiger door worden.

Gelukkige en vitale medewerkers

Ook op het werk is het belangrijk dat medewerkers gelukkig zijn. Dit bevordert de teamspirit, samenwerken en bovenal productiviteit. Het is daarom van belang dat je regelmatig met je collega’s in teamverband dingen onderneemt. Een interessante workshop of een inspirerende sessie of vitaliteit voldoet hier goed aan!

Gezond thuiswerken,
hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland.

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules. 

Altijd op de hoogte.
Schrijf je in voor de vitaliteitsupdate.

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?