Voor welzijn en vitaliteit, blijf geaard!

Anouk Slierendregt - Planner & Community manager bij HC Health
Weerstand verhogen

In de huidige tijd vergeten we soms waar we vandaan komen. We leven in een wereld die grotendeels afhankelijk is van technologische ontwikkelingen.

De mensheid heeft altijd op blote voeten gelopen totdat wij de schoenen uitvonden. Zo zijn we het contact met de Aarde kwijtgeraakt en zijn we losgekoppeld van de vitaliserende energie van de Aarde. Wetenschappelijk onderzoek toont aan, dat losgekoppeld zijn van de Aarde, medeoorzaak is van chronische pijn, vermoeidheid en slecht slapen. In deze blog lees je over het belang van aarden en de positieve effecten op je welzijn door regelmatig op blote voeten te lopen.

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

Wat is aarden?

Zodra je buiten in de natuur op je blote voeten loopt ben je aan het aarden. Op dat moment stroomt de elektriciteit van de aarde door jouw lichaam. Je lichaam neemt elektronen vanuit de aarde en geleid de hoge elektriciteitsspanning in je lichaam terug de grond in. Het contact met de aarde zorgt ervoor dat je lichamelijk in balans blijft. Het heeft een positieve invloed op de elektrische signalen zodat je organen en lichaamscellen goed met elkaar communiceren.

Aarden een boost voor je gezondheid

Maar hoe doe je dat precies? De meest effectieve manier om jezelf te aarden is met je blote voeten door de zee, gras of aarde te lopen. De zool van onze voet bevat namelijk meer zenuweinden dan welk ander lichaamsdeel dan ook. Door je met de aarde te verbinden, komt je lichaam in aanraking met elektronen uit de aarde die schadelijke vrije radicalen vernietigen.

Uit recent onderzoek is aangetoond dat dagelijks goed aarden leidt tot een toename van de activiteit van jouw parasympathisch zenuwstelsel. Dit werkt kalmerend en het vermindert de sympathische (stressrespons) activiteit. Het resultaat is dat je hele lichaam en je geest in balans raakt. Ander onderzoek heeft aangetoond dat aarden de afscheiding van cortisol (stresshormoon) en melatonine (slaap-waakhormoon) regelt, wat cruciaal is voor een goede nachtrust.

In het ‘Journal of Environmental and Public Health’ verscheen een studie die concludeerde dat aarden een hele reeks chronische aandoeningen kan tegengaan. Door simpelweg contact te maken met de aarde, kun je je lichaam beschermen tegen chronische stress, ontsteking en pijn. “Het onderzoek ondersteunt het idee dat aarden mogelijk van essentieel belang is voor het lichaam, evenals zonlicht, schone lucht en schoon water, voedsel en beweging,” aldus de onderzoekers.

Tot slot, volgens de Amerikaanse hartspecialist Stephan Sinatra is aarding van belang ter verbetering van de hartfunctie, een goede basisbehandeling die het risico op hartinfarcten en beroertes gigantisch kan verminderen. (Bron: Medisch dossier september 2014)

Voetreflexbehandeling ter ondersteuning

De voet is de belangrijkste schakel tussen de mens en de aarde. Een voetreflexbehandeling kan, naast aarden, een ondersteunende werking bieden bij klachten door overbelasting en overspannenheid. Er zijn goede resultaten behaald bij o.a. gewrichtsklachten, rug-, nek- en schouderklachten, hormonale problemen, slaapproblemen, hoofdpijn en maag- en darmklachten. Al met al zeker de moeite waard om eens een keer een voetreflexbehandeling te nemen, al is het alleen maar voor de ontspanning!

Het blotevoetenpad biedt uitkomst

Helaas is het in de huidige maatschappij moeilijk om op blote voeten te aarden. Het blotevoetenpad biedt uitkomst ( www.blotevoetenpark.nl ). Een blotevoetenpad is speciaal ontworpen om met blote voeten overheen te lopen. Dit kan een kort parcours zijn – waar je in korte tijd allerlei materialen onder je voeten voelt – zoals zand, hout of gras. Of een langer pad waar je van een mooie wandelroute een ontspannende voetmassage maakt. Wandelen op blote voeten is een leuke ervaring voor jong en oud. Er zijn meer dan 20 blotevoetenpaden in Nederland en België. Veel paden zijn gratis te betreden. Ik wens je een vitaliserende aarding toe en veel wandelplezier!

Corporate well-being platform
Voor vitaal werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book