image/svg+xml

Hybride werken: ontdek de 8 belangrijkste voordelen

Maya Bertolino - Junior content marketeer
Hybride werken

Dit artikel maakt onderdeel uit van het gratis e-book: ‘Vitaliteit in een hybride werkomgeving‘. Het handboek geeft HR-professionals richting bij het maken van strategische keuzes met betrekking tot hybride werken.

Wat is hybride werken precies?

Hybride werken is een manier van werken die werken op kantoor, op afstand en onderweg optimaal faciliteert. Het biedt medewerkers de vrijheid om te kiezen waar en hoe ze het meest productief zijn.

Ben je ook benieuwd naar een uitgebreide definitie van hybride werken? Lees dan het artikel ‘Hybride werken; wat is het precies?‘.

De 8 voordelen van hybride werken

Post-pandemie ziet de wereld er opeens weer heel anders uit. Waar de onderzoeken tijdens de eerste lockdown vooral concludeerden dat thuiswerken schadelijke effecten heeft, zien we in 2022 meer aandacht voor de positieve impact. Wat is waar? In dit onderdeel zetten we actuele onderzoeken op een rij die inzichten bieden over hybride werk in relatie tot HR-thema’s zoals productiviteit, betrokkenheid en werving en selectie.

Voordeel 1 - Toename in productiviteit

Dat de productiviteit terugloopt in het geval van thuiswerken lijkt een hardnekkige mythe. Veel medewerkers ervaren dat hun leidinggevende zich vaker bemoeien met hoe het werk gedaan wordt wanneer ze werken op afstand. Is er concrete aanleiding voor micro-management? Of zien leidinggevenden dit verkeerd?

Prodoscore, een HR-softwarebedrijf, voerde een grootschalige analyse uit onder hun gebruikers. Hiervoor werden 105 miljoen datapunten bekeken en de werkzaamheden van ruim 30.000 medewerkers geanalyseerd. Prodoscore ontdekte tijdens de pandemie een toename in productiviteit van 5 procent. David Powell, voorzitter van Prodoscore over productiviteit en thuiswerken: “De belangrijkste conclusie is: als een medewerker thuis niet productief is, dan zal dat op kantoor ook niet het geval zijn.”

Hoe is dat in Nederland? In een onderzoek door Personio werd ook naar de mening over productiviteit gevraagd bij zowel HR-professionals als medewerkers. Ondanks dat HR de productiviteit van medewerkers in een hybride werkomgeving overschat, kan alsnog gesteld worden dat 71 procent van medewerkers vindt dat hun productiviteit onveranderd of beter is wanneer ze werken op afstand.

Voordeel 2 - Hybride werkende medewerkers hebben de grootste betrokkenheid

Vorig jaar (2021) veroorzaakte Sandeep Mathrani, CEO van WeWork ophef door te verklaren dat: “Alleen de minst betrokken medewerkers willen thuiswerken”. De media dook er bovenop en de opmerking werd sterk veroordeeld. Maar had hij een punt wanneer je kijkt naar de laatste onderzoeken?

Een studie door Emotive Technologies uit begin 2022 bevat een verrassende uitkomst die het statement van de CEO deels bevestigd. Volgens de studie zijn medewerkers die uitsluitend werken op afstand aanzienlijk minder betrokken bij de organisatie dan medewerkers die voornamelijk op kantoor werken. De academische studie werd uitgevoerd op basis van 395 diepte-interviews. Hierin werd zowel de huidige betrokkenheid gemeten in combinatie met factoren die impact hebben op de betrokkenheid van medewerkers.

Maar dan is de vraag: hoe zit het met de medewerkersbetrokkenheid wanneer je hybride vergelijkt met werken op kantoor? Dit is de centrale vraag in het onderzoek uit 2021 over employee engagement door Perceptyx, een internationaal softwarebedrijf als het gaat om HR-analytics.

Op basis van dit onderzoek wordt geconcludeerd dat hybride werkende medewerkers de hoogste betrokkenheid vertonen. En hoe zat dat met medewerkers die alleen werken op afstand? Net als het eerdergenoemde onderzoek door Emotive Technologies concludeert dit onderzoek dat medewerkers die uitsluitend werken op afstand een relatief lagere betrokkenheid richting de organisatie hebben, minder vaak hun organisatie aanbevelen en een lagere intrinsieke motivatie hebben. Dit bevestigd dat een combinatie van werken op kantoor en vanuit huis een positieve impact heeft op de betrokkenheid van medewerkers.

Voordeel 3 - Medewerkerstevredenheid neemt toe daadwerkelijk impact op productiviteit, verzuim en verloop binnen een hybride werkomgeving?

In 2020 klonk de ene naar de andere noodklok. Van een toename van het aantal burnouts tot meer stress; de medewerkerstevredenheid daalde in rap tempo. Twee jaar later is die tevredenheid zo goed als terug op het niveau van vóór de pandemie. Het lijkt erop dat we naast het thuiswerken ook moeite hadden met het aanpassen van onze werkgewoontes.

Uit een onderzoek door Tracking Happiness (2022) blijkt dat de mogelijkheid om op afstand te werken sterk samenhangt met geluk dat medewerkers ervaren op werk.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:
• De mogelijkheid om hybride te kunnen werken verhoogt het geluk van medewerkers met maar liefst 20 procent;
• De Millennial is de generatie die het gelukkigst is in een hybride werkomgeving.

Ook kijken we naar de achterliggende factoren die zorgen voor een toename in tevredenheid in een hybride werkomgeving. Hiervoor is de academische studie ‘Relationship between job control and work pressure’ uit 1999 relevant, uitgevoerd door Tilburg University. Het onderzoek concludeert dat controle over werk en eisen van de werkgever als het gaat om taken, de twee van de drie factoren zijn die de meeste impact hebben op de tevredenheid van medewerkers. Het onderzoek wijst uit dat hoge eisen rondom taken en weinig controle over de werkomstandigheden zorgen voor een negatieve impact op het stressniveau, de fysieke en mentale gezondheid.

Dit is een relevant onderzoek in relatie tot hybride werken omdat de twee genoemde aspecten verbeteren in een hybride werkomgeving. Medewerkers die (deels) werken op afstand geven aan dat ze meer grip hebben op hun eigen planning en op de manier hoe ze hun werkzaamheden uitvoeren. Op basis van het onderzoek door Tilburg University kan geconcludeerd worden dat werken op afstand een positieve impact heeft op de medewerkertevredenheid.

Voordeel 4 - Gemakkelijker personeel werven met een hybride werkmodel

Éen van de belangrijkste voordelen van hybride werken is het gemakkelijker werven van personeel, vooral nu. Cijfers over de krapte op de arbeidsmarkt zijn inmiddels geen verrassing meer. Maar wat is de relatie met hybride werk? Hiervoor kijken we naar een actueel onderzoek dat ingaat op personeelswerving en de impact van het hybride werken.

Owl Labs publiceerde samen met Vitreous World het onderzoek ‘The State Of Hybrid Work 2022 The Netherlands’. Hierin keken ze naar redenen waarom medewerkers besluiten hun nieuwe baan niet te accepteren. Voor medewerkers die van baan zijn veranderd of actief op zoek zijn, blijken flexibele werktijden de belangrijkste reden om een baan af te slaan. Overige redenen die worden genoemd zijn: een verplichting om fulltime op kantoor te werken (31 procent) en geen mogelijkheid hebben om vanaf verschillende locaties te werken (30 procent).

Voordeel 5 - Kostenbesparing

Met hybride werken kun je besparen op facilitaire kosten. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers per saldo een kostenbesparing kunnen realiseren in het geval van een thuiswerkvergoeding t.o.v. het bieden van een reiskostenvergoeding. Bovendien verandert je kantoorbezetting bij hybride werken waarbij je in de meeste gevallen minder vierkante meters nodig voor je kantoor. En dat zorgt weer voor een kostenbesparing in de facilitaire kosten van jouw organisatie.

Voordeel 6 - Een betere werk-privé balans voor medewerkers

Veel medewerkers vinden het fijn om gedurende de dag zowel werk- als privétaken te kunnen uitvoeren. En met minder reistijd is er meer tijd voor kinderen, sporten en andere privézaken. Hierdoor hebben medewerkers meer grip op hun werk-privé balans.

Voordeel 7 - Behoud van medewerkers

Een ander voordeel van hybride werken is het personeelsbehoud. Personeelsbehoud wordt gedefinieerd als het vermogen van een organisatie om personeelsverloop te voorkomen. Dit gaat specifiek over het aantal mensen dat in een bepaalde periode vrijwillig of onvrijwillig hun baan verlaat. Verschillende onderzoeken geven aan dat hybride werk meetbaar impact op het behoud van personeel.

Voordeel 8 - Goed werkgeverschap

Eerder zagen we al dat medewerkers tegenwoordig simpelweg verwachten dat hun werkgever hybride werk faciliteert. Door mee te gaan in deze wensen laat je goed werkgeverschap zien. Zo verbeter je de medewerkerstevredenheid binnen jouw organisatie.

Hybride werken

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book