<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 15 apr 2019 09:03

Gelukkig zijn doe je met elkaar


Het belang van sociale relaties

In het wetenschappelijk onderzoek Very Happy People wordt gekeken naar de eigenschappen van de 10% gelukkigste mensen van de wereld. Wat blijkt is dat er slechts 1 eigenschap bepalend is voor het onderscheidende geluk van deze populatie. Ze zijn niet rijker dan gemiddeld, wonen niet in een welvarender land dan gemiddeld, niet in een beter klimaat. Ze zijn zelfs niet succesvoller dan de rest. De enige eigenschap die de 10% meest gelukkige mensen onderscheid van de rest is de kracht van hun sociale relaties. Uit het onderzoek komt naar voren dat de “happy few” voor investeerde in de kwaliteit van hun relaties. Ze waren daarin romantischer en sterk gefocust op het onderhouden van positieve relaties.

Ook in een langlopend psychologisch onderzoek onder bijna 300 Amerikaanse mannen is bepaald waarin de meest complete en gelukkige levens zich onderscheiden van de minder gelukkigen. De leider van dit onderzoek George Vaillant kon het resultaat van 40 jaar lang onderzoek gemakkelijk in een woord samenvatten: Liefde!

Vaillant concludeerde dat liefdevolle relaties met vrienden, familie en collega's net zo belangrijk zijn als voedsel en lucht. De sterkte van je sociale relaties bleek in dit onderzoek een betere voorspeller van je geluksniveau dan je IQ, inkomen, leeftijd, sekse of ras.

De reden dat sociale relaties zo belangrijk zijn heeft er ten eerste mee te maken dat ze je direct in een positieve toestand brengen. Samen zijn is onze natuurlijke toestand, waardoor we ons direct veiliger, blijer en positiever voelen. Daarnaast helpt iedere verbinding door de tijd heen de relatie te verstevigen, zodat je geluksnullijn permanent hoger komt te liggen.

Op het moment dat je weet dat je een sterk sociaal netwerk om je heen hebt, zie je situaties als minder stressvol. Met andere woorden, investeren in sociale relaties maakt dat het gemakkelijker wordt om met tegenslag om te gaan. Je sociale relaties beschermen je dus tegen de negatieve consequenties van stress. Hoe dit gebeurt komt ook naar voren in de Ted talk van Kelly McGonigal.

Wil je gelukkiger worden dan is het noodzakelijk om te investeren in je sociale relaties. Dus doe je zelf een plezier en bel eens iemand op die je al lang niet meer gesproken hebt. Doe eens iets extra voor je levenspartner of organiseer eens een lekker avondje met vrienden of familie. Je leven zal er gezelliger en gelukkiger door worden.

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


HelloFysio kick-off DEEN

Supermarktketen Deen kiest voor vitale medewerkers. Sinds vorige maand maakt supermarktketen DEEN officieel gebruik van HelloFysio! Deze diensten zijn beschikbaar voor alle medewerkers werkzaam in de Deen supermarkten, distributiecentra en het hoofdkantoor. Zij kunnen gebruik maken van de HelloFysio database ‘Zelf aan de slag’, fysiotherapie op afstand en fysiotherapie op locatie. Door gebruik te maken van deze diensten wilt DEEN fysieke klachten voorkomen en waar mogelijk verhelpen. Zo blijven de medewerkers duurzaam inzetbaar.

Lees meer

Deel 2: Gezondheidsmanagement in Latijns-Amerika

In deel 1 van dit blog heb ik jullie inzicht gegeven in de leefstijluitdagingen binnen Latijns-Amerika. Vanuit mijn werk als vitaliteitsconsultant was ik erg geïnteresseerd hoe het bedrijfsleven in Latijns-Amerika aankijkt tegen het bevorderen van fitte en vitale medewerkers. En of het thema gezondheidsmanagement, net als in Europa, steeds meer aandacht krijgt. Aan de hand van een gesprek met ex-medewerker van Citi Bank uit Costa Rica en een tweetal interessante studies deel ik mijn ervaringen in deel 2 van dit blog.

Lees meer

Ga je ook naar buiten op buitenspeeldag?

Vandaag extra veel spelende kinderen op het schoolplein en in de speeltuin, want vandaag is het buitenspeeldag. Jantje Beton, de initiatiefnemer, organiseert deze dag door heel Nederland. Buitenspelen is erg belangrijk, maar wordt steeds minder als vanzelfsprekend beschouwd. De buitenlucht is goed om te ontspannen en veel beweging is belangrijk voor kinderen. Maar ook voor volwassenen is het van belang om voldoende naar buiten te gaan en niet te lang binnen te blijven zitten.

Lees meer