<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 15 apr 2019 09:03

Gelukkig zijn doe je met elkaar


Het belang van sociale relaties

In het wetenschappelijk onderzoek Very Happy People wordt gekeken naar de eigenschappen van de 10% gelukkigste mensen van de wereld. Wat blijkt is dat er slechts 1 eigenschap bepalend is voor het onderscheidende geluk van deze populatie. Ze zijn niet rijker dan gemiddeld, wonen niet in een welvarender land dan gemiddeld, niet in een beter klimaat. Ze zijn zelfs niet succesvoller dan de rest. De enige eigenschap die de 10% meest gelukkige mensen onderscheid van de rest is de kracht van hun sociale relaties. Uit het onderzoek komt naar voren dat de “happy few” voor investeerde in de kwaliteit van hun relaties. Ze waren daarin romantischer en sterk gefocust op het onderhouden van positieve relaties.

Ook in een langlopend psychologisch onderzoek onder bijna 300 Amerikaanse mannen is bepaald waarin de meest complete en gelukkige levens zich onderscheiden van de minder gelukkigen. De leider van dit onderzoek George Vaillant kon het resultaat van 40 jaar lang onderzoek gemakkelijk in een woord samenvatten: Liefde!

Vaillant concludeerde dat liefdevolle relaties met vrienden, familie en collega's net zo belangrijk zijn als voedsel en lucht. De sterkte van je sociale relaties bleek in dit onderzoek een betere voorspeller van je geluksniveau dan je IQ, inkomen, leeftijd, sekse of ras.

De reden dat sociale relaties zo belangrijk zijn heeft er ten eerste mee te maken dat ze je direct in een positieve toestand brengen. Samen zijn is onze natuurlijke toestand, waardoor we ons direct veiliger, blijer en positiever voelen. Daarnaast helpt iedere verbinding door de tijd heen de relatie te verstevigen, zodat je geluksnullijn permanent hoger komt te liggen.

Op het moment dat je weet dat je een sterk sociaal netwerk om je heen hebt, zie je situaties als minder stressvol. Met andere woorden, investeren in sociale relaties maakt dat het gemakkelijker wordt om met tegenslag om te gaan. Je sociale relaties beschermen je dus tegen de negatieve consequenties van stress. Hoe dit gebeurt komt ook naar voren in de Ted talk van Kelly McGonigal.

Wil je gelukkiger worden dan is het noodzakelijk om te investeren in je sociale relaties. Dus doe je zelf een plezier en bel eens iemand op die je al lang niet meer gesproken hebt. Doe eens iets extra voor je levenspartner of organiseer eens een lekker avondje met vrienden of familie. Je leven zal er gezelliger en gelukkiger door worden.

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


Voeding bij nachtwerkers

Vermoeidheid – goed concentreren op het werk wordt lastiger, je bent minder scherp dus het voorkomen van fouten wordt moeilijker en het behouden van de veiligheid wordt ook minder gemakkelijk. We kunnen het wel vaststellen: vermoeidheid is een grote vijand tijdens een nachtdienst. Wat had een nachtdienst toch gemakkelijk geweest als vermoeidheid niet bestond.

Lees meer

De slaaptip voor een goede nachtrust 🎥

Kom je vaak lastig in slaap omdat je nog over van alles ligt te piekeren? Dit is vanaf nu verleden tijd met deze Gezonde Gewoonte van Rogier! Heb jij ‘m al toegepast?

Lees meer

Waarom positief zijn echt helpt!

Het probleem waar veel mensen mee kampen is dat ze zo druk bezig zijn met gelukkig worden, dat er geen tijd meer over is om het daadwerkelijk te zijn. Streven naar geluk is daarmee vergelijkbaar met het vasthouden van een stuk zeep. Hoe harder je erin knijpt, hoe groter de kans dat het je ontschiet. In het streven naar geluk hebben we daarom altijd gedacht dat als je succesvol bent, je vanzelf gelukkig wordt.

Lees meer