<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 8 oct 2018 15:58

Stresspreventie: top prioriteit bij aanpak ongezond gedrag!


 

Wereldwijd wordt een groot deel van de ziektekosten veroorzaakt door de leefstijl van mensen: te weinig bewegen, roken, overmatig alcoholgebruik en slechte eetgewoontes. In het nieuwe regeerakkoord is daarom afgesproken dat meer aandacht nodig is voor de preventie van leefstijl gerelateerde aandoeningen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft samen met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties het nationaal preventieakkoord opgesteld. In deze blog  licht ik toe waarom stresspreventie top prioriteit zou moeten zijn binnen het preventieakkoord. Daarnaast wil ik in mijn blog organisaties uitnodigen om in teamverband aan de slag te gaan met stresspreventie tijdens de week van de werkstress.

 

 

 

Nationaal preventieakkoord: Roken, alcohol en overgewicht als belangrijkste thema’s

Het kabinet heeft op basis van enkele rondetafelgesprekken drie thema’s vastgesteld binnen het nationaal preventieakkoord: Roken, alcohol en overgewicht. De reden hiervoor is dat deze leefstijlfactoren leiden tot een groot gezondheidsverlies en veroorzaken een hoge ziektelast. Op zich kan ik mij hier goed in vinden omdat er naar verwachting in 2040 nog steeds 14% van de volwassen rookt ondanks een flinke daling. Daarnaast worden we zwaarder, naar verwachting heeft 62% van de volwassen in Nederland overgewicht in 2040, en bovendien is bijna 10% van de Nederlanders overmatig drinker. Desondanks mist er naar mijn idee een essentiële factor in het Nationaal preventieakkoord: STRESS

 

Stresspreventie als topprioriteit                                                 

Een van de belangrijkste determinanten (oorzaken van gedrag) van een slechte leefstijl is stress. Veel mensen herkennen het wel. Bij het ervaren van stress worden er doorgaans meer chocoladerepen dan appels weggewerkt. Zelf herken ik ook situaties waarin ik in stressvolle periodes regelmatig (ongezonde) maaltijden afhaal i.p.v. zelf een gezonde maaltijd te bereiden. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen door stress minder gaan sporten. En is er een sterke relatie tussen stress en de toename van rook- en alcoholgebruik. Bovendien kunnen de gevolgen van (te) veel stress grote consequenties hebben, zowel medisch als maatschappelijk. In mijn ogen zou stresspreventie daarom top prioriteit moeten zijn in het Nationaal Preventieakkoord.

 

‘’Stresspreventie zou in mijn ogen top prioriteit moeten zijn in het Nationaal Preventieakkoord’’

 

Impact stress op organisaties

Onderzoek van TNO en het CBS laten zien dat het risico op een burn-out toeneemt  als de steun van leidinggevende en collega’s afneemt in combinatie met een hoge werkdruk. Daarnaast zorgt een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk voor een verhoogde kans op een burn-out. Het aantal meldingen van overspannenheid en burn-out als beroepsziekte is de laatste jaren flink gestegen. Onderzoek van TNO laat zien dat  30% kampt met psychisch verzuim en 1 op de 7 verzuimende medewerkers heeft  een burn-out. Als gevolg hiervan dreigt er een enorm productie verlies doordat er meer mentaal verzuim optreedt en mensen minder effectief worden door beperkingen in het cognitieve vermogen. Figuur 1 hieronder illustreert nog maar eens hoe vaak stress voorkomt en wat voor een consequenties dit heeft voor de zowel de werknemer als de werkgever.

 

 

Overzicht percentage verzuim gerelateerd aan stress en consequenties t.a.v. van productiviteit en concentratievermogen.

 

 

Succesvolle stressinterventies

De afgelopen jaren zijn tal van stressinterventies ontwikkeld. Enkele wetenschappelijk onderbouwde interventies zijn ademhaling programma’s, running-therapie, yoga en mindfulness. Binnen deze interventies wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde relaxatie-respons, omschreven door Harvard-cardioloog Herbert Benson, en is het tegenovergestelde van een stressreactie. Bij de relaxatie respons schakelen mensen over op een diepe ontspanning en hypometabolisme (verlaagde stofwisseling). Dit resulteert in een meetbare daling van de stofwisseling, een tragere hartslag, een verlaagde bloeddruk, betere prestaties van het denkvermogen en ontspannen spieren en ademhaling. In de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië zijn dergelijke interventies steeds vaker onderdeel van het schoolprogramma. Vooral mindfullness is populair en eenvoudig in te passen voorafgaand aan de lessen. Inmiddels is door tal van onderzoeken bewezen dat dergelijke stressinterventies effectief zijn in het voorkomen van stress en langer fit blijven.

 

Week van de werkstress

Dit jaar vindt van 12-15 november 2018 voor de vijfde keer de week van de werkstress plaats. Dit jaar ligt focus op preventie en organiseren meer dan 125 bedrijven door heel Nederland activiteiten om werkstress aan te pakken, het werkplezier te vergroten en goede voorbeelden met elkaar te delen. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en na te denken over oplossingen, kan een burn-out worden voorkomen. Vanuit HC Health organiseren wij workshops over stresspreventie en  mindfullnesss tijdens de week van de werkstress.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact op: daan@hchealth.nl

 

Daan van Benthem, MSc

 

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


Hoe vitaal is jouw organisatie? Doe de vitaliteitsscan!

De laatste jaren is er (gelukkig) in toenemende mate aandacht voor vitaliteit binnen organisaties. Vitaliteit gaat om bevlogen medewerkers die de eigen regie nemen op hun persoonlijke gezondheid en inzetbaarheid.  Zo zijn vitale medewerkers, energieker, productiever en gemotiveerder op het werk. Vitale medewerkers hebben vaak door hun gezonde instelling ook meer plezier in hun werk. Kortom, om als bedrijf succesvol te kunnen zijn in een constant veranderende markt zijn vitale medewerkers onmisbaar!

Lees meer

Schouderklachten – Hoe komt het en hoe hou ik ze soepel?

Je zit uren achter je beeldscherm te zwoegen. Die deadline kom t steeds dichterbij. Op een gegeven moment kunnen hieruit vervelende klachten in je schouder(regio) ontstaan. Deze klachten worden KANS klachten (Klachten Arm Nek & Schouder) genoemd. In deze blog leg ik graag aan je uit wat je eraan kan doen om deze klachten te vermijden.

Lees meer