image/svg+xml

Aanraking is van levensbelang (video)

Anouk Slierendregt - Planner & Community manager bij HC Health
Weerstand verhogen

Aanraking is een basisbehoefte voor de mens. Bij baby’s en kleine kinderen is het zelfs van levensbelang, een baby heeft aanraking nodig om te overleven! Ook volwassenen hebben positieve aanraking nodig voor het welzijn, we zijn sociale wezens! In deze blog lees je meer over het belang van aanraking, de positieve effecten van aanraking en nog een fijne tip voor zelfmassage.

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

Huidhonger

Huidhonger is het verlangen naar huid-op-huid-contact, de behoefte om aangeraakt te worden. Aanraking is de meest primitieve vorm van communicatie, zoals elkaar een hand of schouderklopje geven, een aai over je bol of een arm als troost geven. De huid is immers met zijn 1,6 vierkante meter het grootste orgaan van de mens, de grens tussen jou en de buitenwereld.

Momenteel werken veel mensen vanwege de lock-down vanuit huis en communiceren we op afstand met collega’s. De contacten die we normaal gesproken met elkaar hebben zoals een praatje bij de koffieautomaat, even stoom afblazen na een vergadering, een wandeling maken met je collega’s in de pauze, dat is grotendeels weggevallen. Het fysieke contact en de nabijheid van de ander is belangrijk, je kunt bij elkaar face-to-face makkelijker iemands emoties en reacties pijlen.

Het gemis aan menselijk contact is groot. Met name voor degene die alleen wonen, voor wie contacten juist op het werk/buitenshuis belangrijk zijn. Zij zijn beperkt in het invullen van hun sociale behoefte, omdat het sociaal aspect van samenzijn en aanraking is weggevallen.

Positieve effecten van aanraking/massage

Ik werk inmiddels, met veel plezier en volle overgave, meer dan 16 jaar als masseur. Gezien de huidige maatregelen kan ik helaas mijn werkzaamheden niet uitoefenen. Ik mis het werkritme en mijn werkzaamheden, het fysiek samenzijn met cliënten, een helpende/helende hand bieden. Uit ervaring kan ik zeggen dat aanraking in de vorm van massage een basisbehoefte is voor (de meeste) mensen. Wat doet een massage voor lichaam en geest.

Massage heeft een ontspannende werking voor lichaam en geest en heeft daardoor een preventieve en helende werking voor je gezondheid. Het lichaam heeft een natuurlijk herstellend vermogen wat bij een massage geprikkeld wordt. Bij aanraking komt endorfine (het gelukhormoon) vrij en de aanmaak van oxytocine (het knuffelhormoon) wordt gestimuleerd. Deze lichaamseigen stofjes verminderen stress en verhogen je geluksgevoel. Wetenschappelijk is aangetoond dat na een massage er een afname te zien is van spanning, depressie en van stresshormonen.

Naast een stress verlagend effect, zorgt een massage voor ontspanning van je spieren. Bij topsporters is dit nodig om de gewrichten, spieren en pezen voor te bereiden voor het volgende sportmoment en om blessures te voorkomen. Daarnaast kan een massage spierknopen of krampen verhelpen en helpt het bij spieren die stijf of overbelast zijn. Tot slot zorgt het ook voor een betere doorbloeding, weefselherstel, bevordert massage je nachtrust en het immuunsysteem en word je je meer bewust van je lichaam.

Je lichaam is je tempel

Nu je geen gebruik kan maken van een masseur, weerhoud je er niet van om je lichaam na een douche of bad lekker met een voedende crème of olie in te masseren. Voel je je gestrest of heb je last van spanningshoofdpijn, kan je jezelf de onderstaande hoofdmassage geven voor verlichting:

  • Maak cirkelvormige bewegingen met stevige druk (frictioneren) over je schedel, alsof je shampoo wil inmasseren. Beeld je in hoe je je hoofdhuid wil losmaken van je schedel. Dergelijke zelfmassage maakt spanningen los, waardoor je stukje bij beetje zal ontspannen.
  • Masseer zachtjes met de vingertoppen van je wijsvinger en je duim je wenkbrauwen, lift hierbij je wenkbrauwen met beide vingers iets op van je schedel. Ga van links naar rechts en weer terug en herhaal dit enkele keren.
  • Masseer met je vingertoppen je voorhoofd, je slapen, en je oren.

Laat je lichaam niet in de steek en verwen het met aandacht en liefde. Aanraking is van levensbelang!

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book