image/svg+xml

(Her)programmeren door affirmeren

Anouk Slierendregt - Planner & Community manager bij HC Health
Gelukkig persoon

Affirmatie is afkomstig van het Latijnse woord ‘affirmare’, wat ook wel bekrachtigen of versterken betekent. Affirmaties zijn zinnen die je bedenkt of uitspreekt. Deze zinnen beïnvloeden je gedachten, handelen en gedrag en daaropvolgend creëren onze gedachten onze realiteit.

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

Onbewust gebruik je de hele dag door (belemmerende) gedachten en overtuigingen. Je overtuigingen worden vaak in je jeugd opgedaan. Dat betekent dat je de overtuiging al jaren (onbewust) hebt. Het zijn vaak de boodschappen die we als kind vaak te horen hebben gekregen zoals: “ Je bent te zwaar, je bent niet goed genoeg of jij kan dit niet.” Wanneer je vervolgens denkt: ik ben te zwaar of ik kan dit niet, roep je in feite de betekenis van de woorden op je af. Als je vaak denkt dat je iets niet kunt of bent (of het nu waar is of niet), ga je erin geloven en neem je deze overtuiging op in je systeem. Dit kunnen uiteindelijk beperkende overtuigingen worden en je zult zien dat vaak iets dan inderdaad niet lukt. Binnen de psychologie noemt men dit ‘self-fulfilling prophecy‘; doordat je een bepaalde verwachting hebt, zal deze ook uitkomen.

National Science Foundation

In 2005 publiceerde de National Science Foundation een artikel waarin onderzoek naar het menselijk denken per dag werd gedaan. Wat bleek is dat de gemiddelde persoon ongeveer 12.000 tot 60.000 gedachten per dag heeft. Van die duizenden gedachten was 80% negatief en 95% waren precies dezelfde herhalende gedachten als de dag ervoor. Onze hersenen hebben de neiging om zich te focussen op het negatieve. Door steeds dezelfde gedachtes opnieuw af te spelen in ons hoofd, wordt met deze pessimistische perceptie jouw mindset aangetast. En een negatieve mindset is een belangrijke bron van stress, spanning en is een oorzaak van uitputting voor lichaam en geest.

Gelukkig persoon
Persoon in balans

Herprogrammeren van belemmerende overtuigingen

Goed nieuws, jij kan jouw gedachtes ombuigen tot positieve affirmaties! De kracht van positieve affirmaties zit in het planten van krachtige positieve gedachten in jouw hoofd. Zo beïnvloed je het bewuste en onderbewuste brein, en dat beïnvloed weer jouw gedrag, denkpatroon en gewoontes. Door regelmatig te affirmeren beïnvloed je je gedachten op een positieve manier en geef je bewust een signaal aan jezelf. Je bevestigt jezelf met een positieve uitspraak. Je beïnvloedt je onbewuste en daarmee ‘her-programmeer’ je je eigen gedachten. Door de herhaling van de affirmaties doorbreek je belemmerende patronen die worden omgezet in nieuwe positieve gedachten. Affirmeren is het middel om je bewustwording te vergroten.

Affirmaties die je bewust gebruikt om patronen te veranderen of genezing te bevorderen, dienen gewenste resultaten te bereiken, door hun specifieke uitspraken.

De herhaling van een affirmatie is nodig om door te dringen tot het onbewuste, waardoor herprogrammering kan plaatsvinden. Door regelmatig te affirmeren, word je meester over je eigen gedachten. Affirmeren beïnvloedt en versterkt je gedachten, je gevoel en je geloofsovertuigingen op bewust en onbewust niveau.

Als negatieve gedachten niet meer gevoed worden, zullen ze verdwijnen. De positieve gedachten zijn als het ware een nieuw zaadje, dat zich wortelt in je onbewuste.

Affirmeer altijd wat je wél wilt

Sterke affirmaties beginnen vrijwel allemaal met ik en dat is niet voor niets, ‘I am’ affirmaties zijn ontzettend krachtig. Stel de affirmaties op in de tegenwoordige tijd. De focus op het nu! Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Ik ben goed zoals ik ben;
 • Ik geloof in mijzelf;
 • Ik ben veilig, ik ben ten alle tijden volledig beschermd.
 • Belangrijk is dat je krachtige woorden gebruikt. Je gebruikt geen ‘niet’, ‘geen’, ‘een beetje’ of ‘ongeveer’. In plaats van ‘ik wil niet meer ziek zijn’ affirmeer de positieve affirmatie ‘ik straal gezondheid uit.’ Zoek naar de juiste woorden, maak de affirmatie kort en blijf herhalen. Als je het steeds vergeet, schrijf het dan op, hang het aan de spiegel of leg het op je nachtkastje. Zeg de zinnen hardop als je alleen bent, zodat je niet gestoord kan worden.

  Positieve uitspraken maken dat je je positief, energiek en actief voelt en brengen je daardoor in een betere positie om je innerlijke en externe wereld te transformeren.

  Een kleine opdracht

  Herhaal minimaal 30 dagen één of meerdere malen per dag jouw affirmatie, waardoor negatieve overtuigingen worden vervangen door positieve overtuigingen. Houd vol: het gaat bij affirmaties om de kracht van herhaling (minimaal 30 dagen achter elkaar). Succes!

  E-book - 7 Gezonde werkgewoontes

  Corporate well-being platform
  Voor vitaal hybride werkend Nederland

  Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
  Ontvang het e-book