Hoe zittende collega’s dagelijks gingen wandelen

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health
Lunchwandeling

Al 20 jaar is ‘wandeloverleg’ met mijn businesspartner Sander een wekelijks terugkerende gewoonte. Het wandelen zorgt dat ik frisser in m’n hoofd word en het oplossen van problemen lijkt makkelijker. Vaak probeerde ik mijn collega’s te motiveren om dit voorbeeld te volgen. Want als het wandeloverleg voor mij en Sander werkt, zal het toch ook nuttig zijn voor mijn collega’s?

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

Dagelijkse wandeling

Zeker 10 jaar lang was ons kantoor gevestigd aan het Vondelpark. Slechts een enkeling maakte tijdens de zittende kantoor dag een wandeling. Hoe kon ik, als expert in vitaliteitsmanagement, mijn collega’s motiveren om ook tijdens de werkdag meer te wandelen?

Positieve gevolgen van wandelen

Dat wandelen positieve gezondheidseffecten heeft op het lichaam: het verstevigen van botten, kraakbeen en trainen van spieren werd interessant gevonden. Wat echt fascineerde was dat wandelen je blijkbaar ook slimmer maakt. In professor Erik Scherder’s boek ‘Laat je hersenen niet zitten‘ beschrijft hij de invloed van wandelen op het verhogen van je alertheid. Alertheid is nodig om bijvoorbeeld op goede ideeën te komen. Lopen zet de motor van je brein, het reptielenbrein, in beweging. Toch motiveerde deze interessante kennis mijn, overigens veelal sportieve, collega’s niet om meer te gaan wandelen in de prachtige omgeving van het Vondelpark. Het wandeloverleg werd nauwelijks opgepakt.

Ruimtegebrek

Twee jaar geleden verhuisden we met ons hoofdkantoor naar een nieuw pand in het centrum van Amsterdam. Achteraf gezien heeft ons mooie nieuwe pand te weinig ruimte voor meetings. Collega’s gingen door ruimtegebrek overleg dan maar wandelend houden.

Lunchwandeling
Bevlogen medewerker

Uiteraard hebben we het ruimtegebrek probleem opgelost maar wat blijkt? Mijn collega’s geven steeds vaker de voorkeur aan het wandeloverleg en laten de meeting ruimte tegenwoordig vaak links liggen. Mijn goed bedoelde pogingen om mijn collega’s te motiveren om wandelend te overleggen bleek niet voldoende. Echter soms blijkt een probleem, zoals in dit geval te weinig ruimte op kantoor, de trigger voor het veranderen van bewegingsgedrag.

Naast een wandeloverleg zijn er nog heel veel andere kleine aanpassingen die je kunt doen om gezonder te werken. De belangrijkste 10 bundelde ik in mijn boek ‘10 Gezonde Werkgewoontes‘.

7 Gezonde Werkgewoontes

Corporate well-being platform
Voor vitaal werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book