image/svg+xml

Waarom positief zijn echt helpt!

Edwin van der Scheer - Vitaliteitsadviseur bij HC Health
Beste versie van jezelf

Het probleem waar veel mensen mee kampen is dat ze zo druk bezig zijn met gelukkig worden, dat er geen tijd meer over is om het daadwerkelijk te zijn. Streven naar geluk is daarmee vergelijkbaar met het vasthouden van een stuk zeep. Hoe harder je erin knijpt, hoe groter de kans dat het je ontschiet. In het streven naar geluk hebben we daarom altijd gedacht dat als je succesvol bent, je vanzelf gelukkig wordt. Als ik die mooie auto heb, dan ben ik gelukkig. Als ik die nieuwe schoenen koop dan ben ik gelukkig. Als ik 5 x per jaar op vakantie kan, dan ben ik gelukkig. Inmiddels weten we beter; het tegenovergestelde is waar.

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

Het succes komt vanzelf

Op het moment dat we het streven naar succes los kunnen laten en ons focussen op het hier en nu, creëren we de voorwaarden om gelukkig te zijn en komt het succes vaak vanzelf. Er zijn inmiddels legio aanwijzingen voor het feit dat gelukkige mensen meer plezier hebben in hun werk. Ze zijn daarnaast gezonder, creatiever en kunnen beter tegen stress! En belangrijker nog, uit onderzoek blijkt, dat met de juiste oefeningen iedereen de mentale vaardigheden kan ontwikkelen om positiever in het leven te staan.

Succes door positiviteit

Inmiddels weten we ook meer over de achterliggende redenen waarom gelukkige mensen meer succesvol zijn. Positiviteit psycholoog Barbara Fredickson heeft namelijk aangetoond dat geluk een belangrijk evolutionair doel dient, iets wat ze “de verbreden en uitbouwen – theorie” heeft genoemd. Zie ook het volgende filmpje. Wat er namelijk gebeurd is dat positieve emoties het spectrum van mogelijkheden dat wij overwegen verbreedt. Hierdoor kunnen wij beter nadenken, worden we creatiever en stellen we ons meer open voor nieuwe ideeën.

Positieve en bevlogen medewerker
Positieve en bevlogen medewerker

Problemen sneller oplossen

Positieve emoties zorgen namelijk voor de aanvoer van dopamine en serotonine in de hersenen. Deze hormonen maken niet alleen dat we ons goed voelen, ze brengen ook onze leergebieden naar een hoger niveau. Hierdoor kunnen we nieuwe informatie beter organiseren, vasthouden en ook sneller weer terughalen. Tevens ontstaan er meer neurale verbindingen zodat we sneller kunnen denken en problemen sneller kunnen oplossen. We zien letterlijk meer van de dingen om ons heen als we ons goed voelen.

Start meteen

Wanneer je bewust bent van de momenten waarop je iets goed doet voor een ander, zul je meer open en positief door het leven gaan. Een mooier moment om hier mee te beginnen is vandaag! Probeer vandaag eens 5 x bewust iets vriendelijks te doen voor iemand anders. En wat is er nu vriendelijker dan het geven van een compliment? 

Positieve boost

In een wereld waarin mensen vooral met zichzelf bezig zijn, zorgt een compliment voor enorme veel positieve gevoelens. De aandacht wordt verschoven naar de ander en alleen dat is al bijzonder. Een welgemeend compliment geeft de ander ook nog eens een enorme positieve boost! Dus super leuk dat je de tijd hebt genomen om deze blog door te nemen. Hopelijk heb je er wat aan. En vergeet natuurlijk niet om zelf ook een complimentje aan iemand anders te geven vandaag!

Gezonde werkgewoontes

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book