image/svg+xml

7 Gouden tips voor schoonmaken zonder rugpijn!

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health
Vitaal thuiswerken

Met schoonmaken werk je vaak met je bovenlichaam in onmogelijke bochten om te zorgen dat je de boel ook schoonmaakt in de kleine hoekjes. Met de volgende tips leer je wat je kan doen om rugklachten bij het schoonmaken te voorkomen. 

7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren

In dit gratis e-book voor HR-professionals vind je praktische tips over hoe medewerkers energieker, gelukkiger en productiever kunnen zijn in hun werk.

<H2 style="color:#ffffff">7 Gezonde werkgewoontes die medewerkers laten schitteren</H2>

De 3 tips voor tijdens het schoonmaken

1. Bij het stofzuigen sta je al snel te lang voorovergebogen in een gedraaide houding. Door de stofzuigerslag achter je lichaam te houden, sta je vanzelf rechter op. Zorg tijdens het zuigen dat je me je voeten meebeweegt met de richting waarnaar je beweegt. Door bovenstaande te doen blijft je rug recht en voorkom je een langdurig gedraaide romp.

2. Bij het schoonmaken van een toilet sta je nogal eens gebukt en gedraaid. Een goed alternatief voor bukken is knielen op één been en je rug recht houden. Door te knielen is je rug veel minder gebogen en voorkom je pijnklachten. 

3. Bij het tillen van bijvoorbeeld een emmer met sop kan je het beste eerst door je knieën gaan en vervolgens til je met een rechte rug en houd je de emmer zo dicht mogelijk tegen je aan. Je haalt nu vooral de kracht uit je benen en je beschermt je rug.

4 tips voor huishoudelijke taken

4. Om de vuile was in de wasmachine te doen moet je bukken. Door de wasmachine hoger te plaatsen voorkom je het belastende bukken en daarmee rugklachten.

5. Zorg bij huishoudelijke taken, zoals de was opvouwen, dat je je rug recht houdt. Dit kan het makkelijks als je de vuile was kleding hoog zet zodat je niet diep hoeft te buigen. De opgevouwen kleding leg je op een tafel die op navelhoogte is en bijvoorbeeld niet op een laag bed. Een rechtopstaande houding vind je rug een stuk prettiger dan een gebogen houding

6. Rugspieroefeningen kunnen helpen voor een sterkere rug en zijn dus zeker zinvol. Maar let op: doe dit niet als je rugpijn hebt. Een goede oefening voor je rugspieren is planking. Ga op je buik liggen, steun op je voeten en ellebogen en probeer dit drie tot tien seconden vast te houden. Neem tien seconden rust en herhaal de oefening maximaal tien keer.

7. Heb je na het schoonmaken last van je rug? In de meeste gevallen zorgt wandelen voor verlichting van je pijn. Een goede oefening is de backstretch.

E-book - 7 Gezonde werkgewoontes

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book