image/svg+xml

Bevlogenheid KPI: Voorspelt het succes van een onderneming

Sander de Casparis - Directeur bij HC Health
MDIEU subsidie toegekend

Het is vandaag (16 juni 2017) de dag van de bevlogenheid. Your Connector publiceerde onlangs interessante cijfers over bevlogen medewerkers. Bevlogen mensen halen voldoening uit hun werk, zijn zeer betrokken en voelen zich vitaal en trots. Daarmee draagt bevlogenheid bij aan onze psychische en lichamelijke gezondheid. Net zo belangrijk is dat bevlogenheid mensen productiever en innovatiever maakt.

‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’

Vitaliteit staat hoog op de agenda. Maar hoe ontwikkel je een strategisch vitaliteitsbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’</H2>

“Er is een positieve relatie tussen bevlogenheid en prestaties van bedrijven” zegt Prof. Dr. Willem van Rhenen (hoogleraar Engagement & Productivity aan Nyenrode). Ook het meest recente Q12 onderzoek van Gallup laat dit zien. Bedrijven met bevlogen medewerkers doen het beter op de volgende vlakken:

 • 10% hogere klantloyaliteit;
 • 20% meer verkoop;
 • 17% meer productie;
 • 21% winstgevender;
 • 41% minder verzuim;
 • 40% minder fouten.
 • Goed beschouwd is het zakelijke gedeelte van bovenstaande cijfers niet heel opmerkelijk. Immers, we vinden het zelf ook plezierig om zaken te doen met iemand die met glimmende ogen en enthousiasme zijn werk doet. Ja toch?! Een bedrijf met bevlogen, betrokken en trotse medewerkers heeft dus een belangrijk concurrentievoordeel in handen!

  Bevlogen medewerkers zijn productiever, betrokken, klantgerichter en minder ziek.

  Ook het lagere verzuimcijfer is prima te begrijpen. Bevlogen mensen halen veel voldoening uit hun werk, ze voelen zich krachtig en zijn trots op hun werk. Ze vinden zichzelf bij het bedrijf en de bedrijfsdoelen passen. Ze ervaren dagelijks dat ze betekenisvol werk doen en hebben daar plezier in. Dat deze mensen beschikken over een optimistische en vitale geest en daardoor minder ziek zijn laat zich raden.

  Bevlogen mensen zijn dus productiever, meer betrokken, klantgerichter en minder ziek. Bovendien is bevlogenheid bijna altijd zichtbaar en werkt het aanstekelijk. Een bevlogen leidinggevende of medewerker heeft, veelal onbewust, een positieve invloed op collega’s en klanten. Niet zo vreemd dus dat steeds meer bedrijven inzetten op het vergroten van de medewerkers bevlogenheid.

  Het mooie van bevlogenheid is overigens dat ‘investeren’ in bevlogenheid niet altijd betekent dat er grote budgetten nodig zijn.

  Bevlogen medewerker
  Bevlogen medewerker

  Investeren in bevlogenheid

  Het investeren in bevlogenheid blijkt de beste investering te zijn die je in je mensen kunt doen. Een hogere bevlogenheid betekent immers meer positieve energie op de werkvloer en betere bedrijfsresultaten. Prof. dr. Willem van Rhenen, stelt zelfs dat de mate van een goede bevlogenheid een goede graadmeter is om het succes van een onderneming te voorspellen. Zelfs beter dan de economische KPI’s! Wellicht is het een idee om de bevlogenheidsscores van bedrijven op te nemen in de jaarverslagen. Wie durft?!

  Het mooie van bevlogenheid is overigens dat ‘investeren’ in bevlogenheid niet altijd betekent dat er grote budgetten nodig zijn. Het formuleren en communiceren van een inspirerend hoger bedrijfsdoel (purpose) kan al wonderen doen, net als het creëren van meer ruimte voor inspraak en/of on-the-job autonomie.

  Meer weten? Lees ook ons artikel over ‘De 5 pijlers van een waardengedreven organisatie‘.

  Vitaliteitsbeleid

  Corporate well-being platform
  Voor vitaal hybride werkend Nederland

  Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
  Ontvang het e-book