De APK voor je lichaam

Sander de Casparis - Directeur bij HC Health
Onderzoek

Gezondheid is voor veel mensen het belangrijkste bezit. Toch laten mensen wel hun auto uit plicht elk jaar keuren maar niet hun eigen gezondheid doorlichten. Dat staat meestal niet op hun prioriteiten lijst. Ook niet als de werkgever het aanbiedt.

‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’

Vitaliteit staat hoog op de agenda. Maar hoe ontwikkel je een strategisch vitaliteitsbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’</H2>

Health check

Voor de werkgever is het een mooie ondersteuning in de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Het stimuleert bewustwording, zelfmanagement, het inzichtelijk maken van de gezondheidstoestand en het aanzetten van gezondheidsgedrag van werknemers.

Volgens de arbeidsomstandighedenwet is een werkgever verplicht om Periodiek een Preventie Medisch Onderzoek (PMO) aan de werknemer aan te bieden.

Duurzame inzetbaarheid is waar veel organisaties iets mee moeten en willen. Ze zijn op zoek naar mogelijkheden om de gezondheidsituatie van medewerkers en de organisatie onder de aandacht te brengen. Een mogelijkheid is het aanbieden van een PMO of healthcheck. Een health check is een mooi startpunt van het vitaliteitsbeleid van organisaties. Een aantal basismetingen die met name risico op hart en vaatziekte, nummer 1 op lijst van meest voorkomende en best behandelbare gezondheidsklachten, kunnen detecteren.

Een health check kan een duwtje geven in de richting naar een gezondere leefstijl, een bevestiging zijn dat je goed bezig bent. Het kan je tevens wijzen op risico’s die je zou kunnen lopen als er sprake is van genetisch belast risico of je gezondheid jaarlijks gewoon eens wilt nakijken. Doen de systemen dat wat ze moeten doen, want soms hapert het systeem nog wel eens, krijg je geen signaal of herken je zelf de signalen niet goed.

Gezondheidsonderzoek
Coaching naar aanleiding van onderzoek

Wat is een health check

Wat houdt een Health Check nu eigenlijk in. Het is een preventief onderzoek waarbij een aantal metingen wordt gedaan. De meting van lichaamssamenstelling door lengte, gewicht, vetpercentage spiermassa en middelomtrek. Bloedmetingen (doormiddel van een vingerprikje) van glucose en cholesterol. Bloeddrukmeting. Vragenlijsten over je leefstijlgedrag, fysieke, mentale aspecten van je vitaliteit en je werkvermogen.

100% zekerheid heb je nooit, preventief onderzoek is altijd een moment opname maar geeft wel een duidelijk beeld van gezondheidssituaties op dat moment. Er volgt een persoonlijk gesprek betreffende jouw gezondheidstoestand en de mogelijkheden om ongezond gedrag om te gaan zetten in gezond gedrag. Want meten is weten, weten wat je scores zijn, weten wat je kan en wil veranderen. Kennis is macht, macht over jouw eigen gezondheid, macht over je eigen gedrag.

Voor de werkgever is het een mooie ondersteuning in de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Het stimuleert bewustwording, zelfmanagement, het inzichtelijk maken van de gezondheidstoestand en het aanzetten van gezondheidsgedrag van werknemers.

Vitaliteitsbeleid

Corporate well-being platform
Voor vitaal werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book