image/svg+xml

Alles wat HR-professionals moeten weten over zitten en bewegen

Nederlandse volwassenen zitten gemiddeld 9 uur en 36 minuten per dag. Dit sedentaire gedrag heeft grote nadelige gevolgen voor de gezondheid van individuele medewerkers. Daarnaast lijdt ook de continuïteit van je organisatie eronder. Om deze inactiviteit te compenseren, is het essentieel voor medewerkers om tijdens hun werkdag in beweging te blijven.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het e-book: ‘Meer bewegen, minder zitten’. In dit e-book worden de laatste nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken omtrent zitten en bewegen op een rij gezet.

De ernst van sedentair gedrag

De ontwikkelingen op het gebied van technologie en automatisering maken ons leven een stuk makkelijker. Trappen worden vervangen door roltrappen en liften. En alles - van kleding tot boodschappen - wordt thuis afgeleverd. Deze factoren leiden tot een sedentaire levensstijl. Dit gedrag kan onze gezondheid, ons welzijn én onze bedrijfsprestaties sterk beïnvloeden.

Ook op de werkvloer zien we een toename in sedentair gedrag. De cijfers liegen er niet om. Uit de leefstijlmonitor van het CBS en RIVM (2021) blijkt bijvoorbeeld dat hoger opgeleiden van 25 jaar en ouder gemiddeld 9 uur en 42 minuten op een stoel doorbrengen. En dat terwijl verslavingsarts Robert van de Graaf, cardioloog Leonard Hofstra en hoogleraar Erik Scherder stellen dat zitten - net als roken - is aangeleerd. Zo geven ze in een recente editie van de Journal of Physical Activity and Health aan dat er bij veel mensen sprake is van een ernstige stoornis in stoelgebruik. En scharen zij ons zitgedrag onder de verslavingen.

Er is een duidelijke correlatie tussen deze cijfers en de aard van hun werkzaamheden. Deze kunnen namelijk grotendeels online (en dus zittend) uitgevoerd worden. Opvallend? Hoe groter een organisatie, hoe vaker medewerkers te lang blijven zitten.

Meer bewegen

Zitten: een bedreiging voor de gezondheid

Hidde van der Ploeg - professor en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam - onderzocht jarenlang de gevolgen van zitten op de gezondheid. Uit zijn onderzoek blijkt dat veel en langdurig zitten de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk vergroot.

Ook volgens de World Health Organization zullen tussen 2020 en 2030 bijna 500 miljoen mensen hart- en vaatproblemen, obesitas, diabetes en andere welvaartsziekten ontwikkelen. Dit omdat zij te veel zitten en te weinig bewegen. Het behandelen van deze - veelal vermijdbare - ziekten gaat gepaard met hoge kosten. Deze kunnen oplopen tot wel 27 miljard dollar per jaar. Deze kosten zullen niet alleen door overheden, maar ook door werkgevers gevoeld worden.

Lichamelijke activiteit - een uur hardlopen na het werk, bijvoorbeeld - is niet voldoende om dit tegen te gaan. Volgens cardioloog Hofstra's bevindingen overlijden er jaarlijks circa 5,3 miljoen mensen vroegtijdig als gevolg van langdurig zitten. Daarom benadrukt hij het belang van meer bewegen tijdens kantoortijden en zegt hij: “Als je zitten terugbrengt van 8 uur naar onder de 4 uur, levert dat enorme gezondheidswinst op.”

De negatieve gevolgen voor organisaties

Op de lange termijn hebben de gezondheidsproblemen van medewerkers zowel direct als indirect een impact op de continuïteit van organisaties. Deze negatieve gevolgen uiten zich ook in een aantal consequenties, waar je als werkgever of HR-manager rekening mee moet houden. Enkele van deze consequenties zijn:

• Verminderde productiviteit;
• Minder werkplezier;
• Hogere verzuimcijfers;
• Verminder gevoel van welzijn.

Goed voorbeeld doet volgen

Wanneer medewerkers er ongezond zitgedrag op nahouden, druppelt dit door in de rest van de organisatie. Collega’s kijken naar elkaars gedrag en spiegelen zich hieraan. Staat de één nooit op tijdens de werkdag? Dan zal een ander dat voorbeeld volgen. Het is dus zaak dat meer bewegen gedurende de dag gefaciliteerd en gestimuleerd wordt.

Hoe jij als werkgever het juiste voorbeeld kunt geven? In de whitepaper 'Vitaal leiderschap als onderdeel van de vitaliteitstrategie' vind je een praktische handleiding voor HR-professionals en leidinggevenden voor het realiseren van vitaal leiderschap.

HelloFit

Meer bewegen onder werktijd

De oplossing is simpel: we moeten meer bewegen, juist gedurende de werkdag. Dat heeft namelijk - volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken - een gigantisch positief effect op het werkvermogen, het werkplezier én de productiviteit van een medewerker.

De voordelen van meer bewegen tijdens kantooruren zijn eindeloos. Uit onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt bijvoorbeeld dat mensen juist sneller taken oppakken wanneer zij tijd vrij kunnen maken voor sport en beweging. Meer bewegen heeft daarnaast een positief effect op het werkvermogen, het werkplezier én de productiviteit van een medewerker.

Je medewerkers in beweging krijgen

Meer bewegen en minder zitten moet gezien worden als normaal. Als een elementair onderdeel van de werkdag. Niet als iets waarop men later afgestraft kan worden. Dat begint met een aanpassing in de bedrijfscultuur. Zo’n verandering in gang zetten, gaat echter niet over één nacht ijs.

Het aan jou om jouw organisatie op sleeptouw te nemen. Begin bijvoorbeeld met relatief kleine aanpassingen, zoals het invoeren van weetings (wandelende meetings) of het initiëren van een energizer bij de dagstart. Is het vuurtje aangewakkerd? Dan kun je grotere stappen nemen. Door bijvoorbeeld je medewerkers een vitaliteitsprogramma - dat ook focust op het gezond thuiswerken - aan te bieden.

Ben jij benieuwd hoe ABN AMRO 9.403 medewerkers onder werktijd in bewegen kreeg? Lees dan gauw verder in het e-book 'Meer bewegen, minder zitten'.

Meer bewegen

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book