Thuiswerken met kinderen

Heb jij een juiste balans tussen het werken op kantoor en thuiswerken? Ook met kinderen? Best lastig hé, dat hybride werken. Of het nu gaat om de zorg voor onze kinderen tijdens je thuiswerkdag, ons werk of onze dagelijkse bezigheden. Het lijkt wel of we alle ballen tegelijk in gelucht moeten houden. Deze situatie brengt uitdagingen met zich mee. Met onderstaande tips kun je er gelukkig toch een productieve werkdag van maken.

3 tips om met een goede planning thuis te werken

Omdat er nu een dunne lijn zit tussen het leven thuis- en werkleven, is het belangrijk om de verschillende taken goed gescheiden te houden. De volgende tips kunnen je hierbij helpen!

1. Plan je week vooruit

Wanneer de kinderen thuis zijn is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe de (werk)week eruit komt te zien. Zeker als je allebei een baan hebt is het een grote uitdaging om het werk en de zorg voor de kinderen in balans te houden. Het is daarom belangrijk om wekelijks tot de juiste afstemming te komen. Pak daarom iedere zondag na het avondeten de agenda’s erbij en noteer de momenten waarop je voor de kinderen zorg en waarop er gewerkt kan worden.

2. Stel een visueel dagschema op

De mens is een gewoonte dier waardoor we het prettig vinden om vast te kunnen houden aan een specifieke routine. Omdat we op dit moment structuur missen in onze dag, is het prettig als je zelf een structuur kunt opzetten die je dagelijks terug kunt laten komen. Zo kun je een routine bedenken voor zowel de ochtend als de middag en de avond.

Maak tijd vrij voor je familie

Omdat we nu veel met het gezin samen zijn is het belangrijk dat er communicatie plaats vindt en er afspraken gemaakt worden.

1. Blijf in gesprek met je partner

Omdat de dagen nu extra druk zijn is het goed om regelmatig een moment met elkaar in te plannen zonder dat daar kinderen bij zijn. Op deze manier kun je even de situatie overzien en is er ruimte voor reflectie. Zorgen kunnen met elkaar gedeeld worden en oplossingen bedacht. Plan dus dagelijks een moment met je partner in waarop je zaken kunt bespreken en afstemmen.

2. Wees flexibel

Zie de werkweek niet meer als een periode van 5 werkdagen. Hoe? Kijk hoe je de week efficiënter kan inzetten. Probeer de totale week van 7 dagen zo in te richten, dat je toch het belangrijkste kunt doen.

3. Blijf communiceren

Hoe ga je om met de afleiding waarvoor kinderen kunnen zorgen? Het makkelijke antwoord is ‘goede communicatie’. Zelfs hele kleine kinderen kan je al uitleggen dat je bepaalde momenten niet gestoord wilt worden. Natuurlijk is de praktijk weerbarstiger. Kinderen zullen ook moeten wennen aan deze situatie. Wees dus geduldig en blijf consistent in de communicatie.

Geef je kinderen iets leuks

Je kinderen verdienen af en toe iets extra’s als ze het juiste gedrag laten zien. Spreek van tevoren met ze af wat ze graag zouden willen. Zet het alvast in je winkelmand om het concreet te maken. Laten je kinderen het gewenste gedrag zien gedurende de week? Bestel dan het gewenste artikel en verwen ze.

HELLOHABIT+

Gezonde keuzes, simpel gemaakt

Ontvang iedere maandagochtend een informatieve video waarmee jij een gezondere leefstijl creëert.

3.159 aanmeldingen binnen 3 maanden!

    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]
    [class^="wpforms-"]