Thuiswerken met kinderen

In deze tijden van Corona zijn we allemaal aan huis gebonden. Of het nu gaat om de zorg voor onze kinderen, ons werk of onze dagelijkse bezigheden, het moet allemaal vanuit huis. Deze situatie brengt veel uitdagingen met zich mee. Gelukkig kun je er met de onderstaande tips toch een productieve periode van maken.

3 tips om met een goede planning thuis te werken

Omdat er nu een dunne lijn zit tussen het leven thuis- en werkleven, is het belangrijk om de verschillende taken goed gescheiden te houden. De volgende tips kunnen je hierbij helpen!

1. Plan je week vooruit

Nu alle kinderen thuis zijn is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe de (werk)week eruit komt te zien. Zeker als je allebei een baan hebt is het een grote uitdaging om het werk en de zorg voor de kinderen in balans te houden. Het is daarom belangrijk om wekelijks tot de juiste afstemming te komen. Pak daarom iedere zondag na het avondeten de agenda’s erbij en noteer de momenten waarop je voor de kinderen zorg en waarop er gewerkt kan worden.

2. Stel een dagschema op

De mens is een gewoonte dier waardoor we het prettig vinden om vast te kunnen houden aan een specifieke routine. Omdat we op dit moment structuur missen in onze dag, is het prettig als je zelf een structuur kunt opzetten die je dagelijks terug kunt laten komen. Zo kun je een routine bedenken voor zowel de ochtend als de middag en de avond.

3. Maak je dagschema visueel

De mens is een gewoonte dier waardoor we het prettig vinden om vast te kunnen houden aan een specifieke routine. Omdat we op dit moment structuur missen in onze dag, is het prettig als je zelf een structuur kunt opzetten die je dagelijks terug kunt laten komen. Zo kun je een routine bedenken voor zowel de ochtend als de middag en de avond.

Maak tijd vrij voor je familie

Omdat we nu veel met het gezin samen zijn is het belangrijk dat er communicatie plaats vindt en er afspraken gemaakt worden.

1. Blijf in gesprek met je partner

Omdat de dagen nu extra druk zijn is het goed om regelmatig een moment met elkaar in te plannen zonder dat daar kinderen bij zijn. Op deze manier kun je even de situatie overzien en is er ruimte voor reflectie. Zorgen kunnen met elkaar gedeeld worden en oplossingen bedacht. Plan dus dagelijks een moment met je partner in waarop je zaken kunt bespreken en afstemmen.

2. Wees flexibel

Zie de werkweek niet meer als een periode van 5 werkdagen, maar kijk hoe je de totale week van 7 dagen zo in kunt richten dat je toch het belangrijkste kunt doen. Daarnaast heb je in veel gevallen niet meer te maken met reistijd. Deze kan nu veel efficiënter worden ingezet dan voorheen.

3. Blijf communiceren

Hoe ga je om met de afleiding waarvoor kinderen kunnen zorgen? Het makkelijke antwoord is ‘goede communicatie’. Zelfs hele kleine kinderen kan je al uitleggen dat je bepaalde momenten niet gestoord wilt worden. Natuurlijk is de praktijk weerbarstiger. Kinderen zullen ook moeten wennen aan deze situatie. Wees dus geduldig en blijf consistent in de communicatie.

Geef je kinderen iets leuks

In deze bijzondere tijden is het geen probleem om je kinderen af en toe iets extra’s te geven als ze het juiste gedrag laten zien. Spreek van te voren met ze af wat ze graag zouden willen. Zet het alvast in de online winkelmand om het concreet te maken. Op het moment dat de week op de gewenste manier verloopt, kunnen ze het gewenste artikel daadwerkelijk bestellen.

HELLOHABIT+

Gezonde keuzes, simpel gemaakt

Ontvang iedere maandagochtend een informatieve video waarmee jij een gezondere leefstijl creëert.

3.159 aanmeldingen binnen 3 maanden!