<< Terug naar inspiratie overzicht

Inspiratie 14 jun 2017 08:56

Hoe zittende collega’s staand gingen werken


Al jaren werk ik, als ik rugpijn voel, staand. Hiervoor gebruik ik vaak nogal provisorisch een doos onder mijn keyboard en boeken onder het beeldscherm. Door staand te werken voelt niet alleen mijn rug beter maar ook in mijn hoofd merk ik de positieve effecten. Zoals een scherpere focus.

Toen we 2 jaar geleden verhuisden naar ons nieuwe kantoor in het centrum van Amsterdam was het voor mij logisch om voor kantoor elektrisch verstelbare zit-sta bureaus aan te schaffen. Als expert in vitaliteitsmanagement geven we zo het goede voorbeeld en als ik zo enthousiast ben over staand werken dan zullen mijn collega’s dit ook zijn. Of toch niet….?

De eerste maanden na de verhuizing zag ik slechts een enkeling staand werken. De elektrisch verstelbare bureaus bleven veelal keurig in de zit stand. Hoe kon ik mijn collega’s motiveren om het zitten af te wisselen met staan? Geen van m’n collega’s lijdt aan rugpijn dus mijn reden om staand te werken was voor hun geen motivatie.

Ik ontdekte in een artikel dat slechts 3 uur staand werken gedurende een dag zorgt voor een extra verbranding van 144 calorieën (dr John Buckley van de Chester University). In een jaar betekent dit een afname van ongeveer 3 kg lichaamsgewicht!

Staan werken HC Health
Vol enthousiasme vertelde ik m’n collega’s dit opmerkelijke nieuws. En jawel, vanaf die dag wordt er bij ons op kantoor ook staand gewerkt.

Naast afwisselen tussen zittend en staand werken zijn er nog heel veel andere kleine aanpassingen die je kunt doen om gezonder te werken. De belangrijkste 10 bundelde ik in mijn boek '10 Gezonde Werkgewoontes'.
Open 10 Gezonde Werkgewoontes

Bekijk inkijkexemplaar 10 Gezonde Werkgewoontes

Bestel het boek hier 

 

 

Wil je weten hoe we de medewerkers van onze klanten zoals ABN AMRO, ANWB en KLM mentaal en fysiek in beweging brengen?
Neem dan contact met ons op of mij persoonlijk via rogier@hchealth.nl.

 

Voortaan onze vitaliteitsmanagement updates automatisch in je mailbox?

Dat kan! Je ontvangt maximaal 1 bericht per maand. Meld je aan op www.hchealth.nl/inspiratie.

Meer weten? Neem contact op

Meer interessante blogs


Evalueer jouw vitaliteitsmanagement

Mede door de aantrekkende economie en toenemende aandacht voor werkstress, beweging en gezondheid in het algemeen, gaan bedrijven steeds vaker investeren in de gezondheid van medewerkers. Waar bedrijven nog regelmatig mee worstelen is het evalueren van hun beleid ten aanzien van vitaliteitsmanagement. Hoe kun je evalueren of een interventie, het vitaliteitsprogramma of het gehele vitaliteitsbeleid succesvol is?

Lees meer

De 5 pijlers van een waarden gedreven organisatie

Hogere verkoopcijfers, meer declarabel zijn, gezonder leven.. Het stellen van doelen is binnen veel organisaties het middel om veranderingen teweeg te brengen. Natuurlijk wakkert dit een zekere beweging aan. Maar op het moment dat er een fundamentele verandering plaats moet vinden, schieten doelen te kort. Waar een doel aanspraak doet op het rationele deel van ons brein, sluit een waarde aan bij ons emotionele brein. Hierdoor is de aansluiting wellicht onbewust, maar vele malen sterker en authentieker.

Lees meer

Vitaliteitsmanagement ter voorkoming van fysieke klachten, zin of onzin?

In de jaren 90 hadden we vanwege de opkomende automatisering met een ware RSI hype te maken. Daarna is het stil geworden rondom RSI. De afgelopen jaren is de aandacht voor werkdruk en werkstress enorm toegenomen en je zou hierdoor kunnen denken dat houding- en bewegingsklachten niet of nauwelijks meer voorkomen. Is dat daadwerkelijk zo? Hebben medewerkers tegenwoordig geen fysieke klachten? Of lijkt het maar zo omdat er in de media alleen maar aandacht wordt gegeven aan werkstress?

Lees meer