image/svg+xml

Dure denkfout omtrent het beschermen van de vitaliteit

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health
Vitale medewerker

Topsporters leveren topprestaties alleen als er na inspanning rustperiodes zijn. Deze rust-actieverhouding (supercompensatie) is de kern van elke trainingsmethodiek. Het lichaam wordt sterker in de rustperiode na een training. Wat kunnen we hiervan leren voor de werksituatie? Het blijkt dat meer rustmomenten ervoor zorgen dat je er op de juiste momenten volledig bij bent, scherper, creatiever en productiever.

‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’

Vitaliteit staat hoog op de agenda. Maar hoe ontwikkel je een strategisch vitaliteitsbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’</H2>

Blessures en mentale overprikkeling

Als fysiotherapeut en ondernemer in de bedrijfszorg zie ik dat het nemen van te weinig rustmomenten niet alleen lichamelijke blessures veroorzaakt, maar ook mentale overprikkeling. De wereld verandert in een rap tempo. Kunstmatige intelligentie en robotisering maken huidige banen overbodig. Ook doet men in veel branches na reorganisatie hetzelfde werk met minder mensen. Met het nieuwe werken kunnen medewerkers altijd en overal werken. Al met al vragen deze ontwikkelingen nogal wat van medewerkers. Ik zie bij veel medewerkers dan ook de mentale en fysieke belasting toenemen.

”Door periodieke mentale rust, het liefst elke 90 minuten, maximaliseren mensen juist hun mentale capaciteit”

Ontspannen tijdens een werkdag

Steeds vaker zie ik in de kantoren van onze klanten loungeruimtes ingericht om medewerkers te stimuleren meer te ontspannen. Het valt me op dat het op die plekken veelal erg rustig is. Echter ontspannen de meeste mensen tijdens een werkdag niet gemakkelijk. Omdat ze zich daar niet comfortabel bij voelen. Vaak overheerst de calvinistische gedachte ‘op het werk hoor je actief te zijn’. Hoewel we volgens wetenschappers hier een massale denkfout maken. Door periodieke mentale rust, het liefst elke 90 minuten, maximaliseren mensen juist hun mentale capaciteit.

Medewerker in balans
Bevlogen medewerker

In een aantal Europese landen zijn er opmerkelijke maatregelen genomen om de mentale belasting voor medewerkers te beperken. In België verbiedt supermarktketen Colruyt medewerkers buiten werktijd e-mails te lezen en in Frankrijk hebben werknemers het wettelijk recht om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. Minster Asscher pleite in 2017 om dit ook in Nederland door te voeren. Door regels te stellen probeert men de gezondheid en vitaliteit van medewerker te beschermen.

Regels ter bescherming van de vitaliteit?

We mogen stellen dat het algemeen bekend is dat het risico op vervelende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat toeneemt door langdurig achter een laptop te werken. Helaas besteden werkgevers hier weinig aandacht aan, terwijl hier in het Arbobesluit wel degelijk regelgeving over is opgenomen. 

Om medewerkers vitaal te houden, is meer aandacht voor een gezonde bedrijfscultuur dus essentieel. Een management dat rustmomenten tijdens de werkdag stimuleert, heeft meer effect op de vitaliteit van de medewerkers dan regelgeving.

Lees meer over het opstellen van een succesvol vitaliteitsbeleid en gezonde bedrijfscultuur in het e-book ‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen‘.

Vitaliteitsbeleid

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book