Collectief bewegen beweegt jouw medewerkers

Daan van Benthem - Consultant
Sport en bewegen

Medewerkers die voldoende bewegen zijn gezonder, fitter en hebben minder kans op overgewicht. Bovendien verzuimen sportende werknemers minder. Maar hoe krijgen we medewerkers in beweging? Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden laat ik zien hoe bedrijven medewerkers gezamenlijk succesvol in beweging brengen.

‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’

Vitaliteit staat hoog op de agenda. Maar hoe ontwikkel je een strategisch vitaliteitsbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’</H2>

Wat is de Nederlandse beweegnorm?

In 2015 voldeed 55% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Een volwassene voldoet aan de NNGB norm wanneer hij of zij minstens 5 dagen per week een half uur matig intensief lichamelijk actief is.

Wanneer je een kantoorbaan hebt kan het soms lastig zijn om aan de NNGB norm te voldoen. Om toch aan je beweging te komen gedurende een werkdag kan het handig zijn om op je werk (gezonde) gewoontes in te bouwen. Zoals elke dag een lunchwandeling maken, traplopen, fietsen naar je werk en regelmatig zelf drinken halen. Idealiter zelfs nog drinken halen op een verdieping hoger of lager zodat je even met de trap gaat. Met een stappenteller kun je eenvoudig bijhouden hoeveel je beweegt.

Wist je dat 3500 stappen per dag het risico op diabetes met 29% verlaagd? En dat 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressiviteit met 36% verlaagd?

Hardlopen
Sporten met collega's

Win4Youth bij Adecco Group

Medewerkers van de Adecco Group worden gestimuleerd om meer te bewegen door deelname aan het sportinitiatief Win4Youth. In 2016 stond dit programma in het teken van de triatlon. Het doel: het behalen van 1.750.000 zwem-, fiets- en loopkilometers. Door het doel te behalen doneert Adecco Group een bijdrage voor kinderen met een minder bevoordeeld leven. Om medewerkers te motiveren wordt de score op een dashboard bijgehouden.

Hoe Carglass Vitaal blijft!

Onder de noemer CARGLASS VITAAL heeft Carglass in september 2016 een triatlon in London georganiseerd. Onder professionele begeleiding (3 maanden voor én 3 maanden na de triatlon) werden 65 van de 600 medewerkers klaargestoomd om gezamenlijk of individueel te werken aan hun eigen vitaliteit. Met behulp van een beweegmonitor en face-2-face coaching werden leefstijl veranderingen gerealiseerd. Een bijkomend succes is dat ook de niet-sporters hebben deelgenomen aan het evenement.

”De triatlon werkte als een katalysator om aan de slag te gaan met vitaliteit”
Jurre Pellikaan – HR businesspartner @ Carglass

Opbrengsten gingen naar het goede doel voor betere opleidingsmogelijkheden en gezondheid voor families in Afrika. Carglass heeft in 2016 de ‘’kroon op het werkprijs’’ gewonnen, een prijs voor organisaties die zich succesvol richten op duurzame inzetbaarheid van haar personeel.

Waarom collectief bewegen

Door gezamenlijk toe te werken naar één groot sportevenement zoals hierboven genoemd worden collega’s uitgedaagd om mee te doen. In de aanloop naar het evenement kunnen collega’s tijdens of rondom werktijden samen trainen, elkaar motiveren en coachen om hun gezamenlijke doel te behalen. Wat wij als enorme toegevoegde waarde van gezamenlijk/collectief bewegen zien is dat ook de niet-sporters worden aangemoedigd om in beweging te komen. Bovendien is het FUN om samen te bewegen en brengt de onderlinge competitie het beste in je boven!

Sport en bewegen

Een cruciaal element in het realiseren van energieke en productieve medewerkers is het faciliteren van beweging. Voor een aantal van onze klanten doen wij dit succesvol met de faciliteiten van HelloFit.

Ook hier ligt de nadruk op fun en beweging. Wij motiveren medewerkers vooral om meer te gaan bewegen en gezonder te eten. Om mensen waar en wanneer dan ook in beweging te brengen maken we onder meer gebruik van een online platform en een hieraan verbonden mobiele applicatie. Je traint en communiceert met je beweegcoach via het platform en de app. Maar je kunt er ook groepen creëren van bijvoorbeeld hardlopers of zwemmers. Of bedrijfsbrede challenges organiseren zoals de hardloopevenementen bij Carglass en Adecco Group. Zo ontmoeten en motiveren medewerkers elkaar via het platform. En ontstaat letterlijk beweging in de organisatie.

Fitness op het werk
Online sporten met collega's

Vijf redenen om te investeren in vitaliteitsmanagement

1. Duurzame inzetbaarheid – Een beleid voor vitaliteitsmanagement heeft een positieve bijdrage aan het functioneren van medewerkers en bredere organisatiedoelen.

2. Verlagen ziekteverzuim – Aangetoond is dat door sport en bewegen de gezondheid gerelateerde fitheid toeneemt en risicovol gedrag wordt gereduceerd.

3. Verhogen productiviteit – Investeringen in leefstijlbeleid en –interventies lonen. Eén euro investering levert tussen de 2 en 6 euro op aan productiviteitsverhoging en besparing op ziektekosten. Lees ook ons artikel ‘Van investeren in verzuimbeheersing naar investeren in productiviteit‘.

4. Sociale cohesie – Een veilige en betrokken werkomgeving waar verbinding en teamspirit centraal staan zorgen voor een effectiever werkklimaat.

5. Een aantrekkelijk imago – Externe profilering met aantrekkelijke gezondheidsvoorwaarden past in de huidige tijdgeest.

Jouw medewerkers in beweging

Bewegen jouw medewerkers onvoldoende en wil je daar graag wat aan doen? Wij hebben diverse oplossingen, waaronder HelloFit, die jouw medewerkers in beweging krijgen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Vitaliteitsbeleid

Corporate well-being platform
Voor vitaal werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book