image/svg+xml

Vitaliteitsmanagement op de werkvloer: de top 5 trends

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health
Vitale medewerker

Vanuit organisaties krijg ik vaak vragen welke trends er zijn op het gebied van vitaliteitsmanagement. In dit blog geven wij onze kijk op de trends waarvan verwacht wordt dat ze ‘the next step’ zullen zijn. Om zowel je eigen, als de vitaliteit van medewerkers te vergroten.

‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’

Vitaliteit staat hoog op de agenda. Maar hoe ontwikkel je een strategisch vitaliteitsbeleid? Je leest het in deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">‘Een strategisch vitaliteitsbeleid in 3 stappen’</H2>

De top 5 trends in vitaliteitsmanagement

1. Beweging op de werkplek

Zitten noemt men het nieuwe roken. Dit omdat uit onderzoek naar voren komt dat langdurig zitten schadelijk is voor de gezondheid. De kans op diabetes en hart- en vaatziekten wordt bijvoorbeeld verhoogd. Deze verhoogde kans werd bovendien onder mensen die regelmatig sporten gevonden! Toch blijven we hele dagen zitten. Vandaar dat een aantal organisaties actief bezig zijn met vitaliteitsmanagement. Zo experimenteren ze inmiddels met bijvoorbeeld zit-sta bureaus of vergaderruimtes waarin medewerkers kunnen staan.

Toch worden deze faciliteiten nauwelijks gebruikt, hierdoor blijft de gemiddelde werknemer lekker zitten. Gezien de gezondheidsrisico’s die dit met zich mee brengt is het in onze optiek slechts een kwestie van tijd voordat de zit-sta bureaus standaard zijn en zitten vaker wordt afgewisseld. In 2016 zullen dit soort aanpassingen op de werkplek structureel worden geïmplementeerd zodat medewerkers daadwerkelijk minder gaan zitten.

2. Wearable technologie

We zien een toenemend gebruik van Activity Trackers en Apps om medewerkers in beweging te krijgen. Bedrijven die dit momenteel inzetten zijn onder andere Delta Lloyd, Abbott en VolkerRail. Volgens het jaarlijkse onderzoek van de Health & Fitness Journal wordt wearable technologie de trend in vitaliteitsmanagement voor 2016.

Mijn eigen ervaring met Activity Trackers is overwegend positief. Medewerkers worden er zich van bewust dat zij veel te lang zitten zonder zich te bewegen. Dit is immers ongezond en volgens wetenschappers mogelijk zelfs dodelijk! Ook binnen de bedrijfsfysiotherapie zijn wearables een groot succes. Meer bewegen is toch vaak het medicijn bij veel klachten.

Hardlopen
Staand werken

3. Fitness challenges voor een goed doel

De vernieuwde aandacht voor beweging zien we steeds meer door het aanbod van fitness challenges binnen bedrijven. De trend is dat deze challenges gekoppeld worden aan goede doelen. De jaarlijkse ALS Cityswim door de Amsterdamse grachten is daar een mooi voorbeeld van. Challenges worden via verschillende platforms en Apps als Virtuagym aangeboden en richten zich vooralsnog met name op beweging. Amerikaanse organisaties zoals Wellright bieden echter ook challenges aan op het gebied van voeding, gedrag en geluk. Dit zou wel eens een nieuwe trend in vitaliteitsmanagement kunnen worden!

4. Personal trainer en fysio op afstand

De meeste organisaties die actief bezig zijn met vitaliteitsmanagement hebben langzamerhand het ‘nieuwe werken’ omarmt. De mobiele medewerkers gebruiken in toenemende mate online coaching om fit en vrij van vervelende pijnklachten te blijven. In 2015 heeft o.a. KLM een pilot met onze online bedrijfsfysiotherapie succesvol afgerond en besloten verder binnen de organisatie uit te rollen. Piloten en stewardessen die op bestemming last hebben van hun rug, weten de online fysio hulpdienst feilloos te vinden.

Ook consumenten gebruiken in toenemende mate een online personal fitnesscoach om fit te blijven. Train4life was hier in 2015 succesvol mee en weet met name jong publiek te bereiken. We zien dat deze personal training op afstand de vernieuwende trend zal zijn voor sporten op het werk.

Fitness
Online sporten met collega's

5. Interventies gericht op mentale fitheid

In Silicon Valley zijn techbedrijven bezig om het meten van de z.g. ‘brainwaves’ onderdeel te maken van hun vitaliteitprogramma. Ook in Nederland zien we toenemende aandacht in vitaliteitsmanagement en programma’s zoals meditatie en focus. Bij ABN AMRO zijn alle leidinggevende door ademhalingsoefeningen en ijsbaden getraind om de eigen weerbaarheid te beïnvloeden door de Iceman Wim Hof. Delta Lloyd organiseerde dit jaar diverse inspiratiesessies over ‘Mindful @ Work’. Deze bijeenkomsten werden druk bezocht en positief beoordeeld. Voor komend jaar verwachten we dat deze trend zich zal voortzetten en dat we voorzichtig ook wearables gaan zien die de mentale fitheid monitoren.

‘Een accu laadt zich alleen door beweging’

Deze belangrijke tip kreeg ik van Lex Peters (hoogleraar gynaecologie en oprichter van het Female Cancer Foundation). Hij geeft aan dat beweging essentieel voor hem is en ervoor zorgt dat hij weer voldoende energie krijgt.

Vitaliteitsbeleid

Corporate wellbeing-platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book