HCHealth gezond werken vitaliteitsmanagement

Wat moet jij weten over ergonomisch werken?

Timo Velzenboer

Timo Velzenboer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Met de introductie van het nieuwe werken en het toenemende gebruik van smartphones en laptops liggen lichamelijke klachten op de loer. Gemiddeld werken Nederlanders 3,8 uur per dag achter de computer. Echter in de praktijk zien wij zeer regelmatig medewerkers die dagelijks 9-10 uur beeldschermwerk uitvoeren. Dit is eerder regel dan uitzondering.

Lang achter een computer werken en veelvuldig gebruik maken van smartphones en tablets leiden tot fysieke belasting en vormen daarmee een serieus risico voor de gezondheid van medewerkers. Onze bedrijfsfysiotherapeuten signaleren met name een toename van KANS (Klachten aan de Arm, Nek en Schouder). Naast deze klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat komen ook oog- en visus- en psychische klachten vaak voor. Onderzoek toont ook aan dat langdurig zitten (sedentair gedrag) het risico op vroegtijdig overlijden vergroot. Zitten wordt daarom ook het nieuwe roken genoemd.

Wist je dat…

– Een uur per dag sporten de negatieve effecten van langdurig zitten de rest van de dag niet helemaal kan compenseren? Zelfs een fanatieke sporter die driemaal per week intensief sport maar verder vooral zit op het werk en thuis loopt hierdoor gezondheidsrisico’s. (Hendriksen, et al., 2013)
– Onderzoek van de universiteit van Leicester laat zien dat degenen die dagelijks het langst zaten 2 keer zoveel kans hebben op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter (Wilmot, et al., 2012).

Gezond werken

Reden te meer voor een organisatie om medewerkers bewust te maken van de gevaren van teveel zitten. En liever ook nog te faciliteren in goede werkplekken. Veel organisaties zijn hier inmiddels actief mee aan de slag gegaan: zit-sta bureaus doen hun intrede, pauzesoftware programma’s worden aangeboden en bedrijven investeren in vitaliteit en gezondheid. Het nieuwe werken zorgt er echter ook voor dat de werkgever niet meer alle verantwoordelijkheid draagt. Van medewerkers wordt verwacht dat zij ook zelf actief aan de slag gaan met ergonomisch werken. In veel gevallen gaat dit goed, echter zien wij helaas in de praktijk dat niet iedereen de urgentie ziet van gezond werken en veelal ook dat de kennis en vaardigheden ontbreken om hier adequaat mee aan de slag te gaan.

RSI-Alert

Het nieuwe werken is een ontwikkeling die door veel medewerkers als positief wordt ervaren. Hoe prettig is het om af en toe een dag in alle rust thuis te werken? Voor de medewerker is er tegenwoordig veel meer flexibiliteit om de werkplek en tijden zelf te bepalen. Helaas kunnen wij uit ervaring wel concluderen dat veel klachten die wij in de bedrijfsfysiotherapie zien, hun oorsprong vinden in het nieuwe werken. Op het werk worden faciliteiten door de werkgever aangeboden welke moeten deze voldoen aan gestelde normen. Thuis zijn medewerkers, bij veel van onze klanten, zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de werkplek. Men werkt aan de keukentafel, op de bank of in de plaatselijke koffietent. Veelal wordt hier uitsluitend gebruik gemaakt van een laptop. Laat dit nou volgens RSI-Alert de grootste boosdoener te zijn voor het ontwikkelen van fysieke klachten!

Laptops zijn gemaakt voor snelle invoer en kort gebruik. Te lang in een ‘flexie’ houding (naar voren gebogen houding) geeft een flinke belasting op spieren rond de nek, schouders en op de wervelkolom. Dit zorgt voor problemen. Het sluipende karakter van de verschillende aandoeningen helpt ook niet mee. Klachten beginnen vaak redelijk onschuldig maar worden na verloop van tijd steeds erger. Helaas wordt er vaak pas aan de bel getrokken als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij KANS klachten. Vervelend voor de medewerker en daarnaast kan het de werkgever veel geld kosten als dit gepaard gaat met verzuim.

Wist je dat klachten aan het bewegingsapparaat verantwoordelijk zijn voor een derde van het ziekteverzuim in Nederland? En een kwart van de WIA-intrede?

Maak medewerkers bewust

Een hoop ellende kan worden voorkomen door medewerkers inzicht te geven in de risico’s van sedentair gedrag en beeldschermwerken en ook tips te geven hoe de werkplek verantwoord kan worden ingesteld.

Vanuit HC Health helpen we je hier graag bij. Daarom hebben we de juiste instelling van de werkplek weergegeven in een infographic. Hierin is in een oogopslag te zien waar op gelet dient te worden voor een correcte instelling van de werkplek.

Handig om te delen binnen jouw organisatie om een stuk bewustwording te creëren. Wie wil er nu niet klachtenvrij de werkdag doorkomen en weer fit en naar huis gaan?

HC Health werkplek onderzoek

Gezond thuiswerken,
hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland.

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules. 

Altijd op de hoogte.
Schrijf je in voor de vitaliteitsupdate.

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?