Relax oefening werkstress preventie

Energiemanagement: nu en in de toekomst

Rogier van Hoorn

Rogier van Hoorn

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De situatie van de werknemer is de laatste jaren drastisch veranderd. Een werknemer was 10 jaar geleden bij een vast dienstverband verzekerd van een veilige toekomst. Nu verwacht je van de werknemer dat hij/zij zich blijft ontwikkelen en zichzelf interessant houdt voor de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt sinds de economische crisis vaak hetzelfde werk met minder mensen gedaan. De ervaren werkdruk is toegenomen. Organisaties besteden structureel aandacht aan kennisontwikkeling maar zien de energiebalans van de medewerker als een privézaak. Is dit terecht?

Goed voelen is goed doen

Zelf ben ik ondernemer in de bedrijfszorg, fysiotherapeut en energiemanagement coach/trainer. Samen met m’n compagnon zijn we 18 jaar geleden HC Health gestart. Met 70 collega’s dragen we bij aan de mentale en fysieke fitheid van medewerkers van o.a. ABN AMRO, Delta Lloyd en ANWB. We geloven dat de basis voor goed kunnen presteren ligt in een goede fysieke en mentale conditie. Onze innerlijke drive is mensen bewust te maken hoe ze hun eigen mentale en fysieke fitheid positief kunnen beïnvloeden. We hebben de overtuiging dat het (werkend) leven hierdoor leuker en uitdagender wordt.

Energiemanagement: een ‘must’ in plaats van een ‘nice to have’

Organisaties zoals Google en Microsoft en ook klanten als Delta Lloyd, ABN AMRO en Aon zijn zich bewust dat de huidige maatschappelijke veranderingen de komende jaren alleen maar sneller zullen gaan. Daarmee zal de druk op medewerkers blijven toenemen. Een medewerker die schittert onder druk zit goed in zijn vel, zal creatiever en vaker strategisch denken en meer aan zelfreflectie doen. In de huidige kenniseconomie zijn dit de competenties waar een medewerker het verschil kan maken. Organisaties zoals Google maken medewerkers bewust van energiemanagement principes en faciliteren beweging/sport en ontspanning binnen de bedrijfsvoering.

Zullen ze dit zien als een ‘must’ om beter te presteren dan de concurrentie of als een ‘nice to have?’

Energiemanagement principes zorgen voor betere prestaties op de werkvloer

Onderstaand een aantal opmerkelijke resultaten uit een onderzoek uit 2014 waarin meer dan 20.000 medewerkers van alle functieniveaus van 25 verschillende branches middels een enquête zijn onderzocht.
Bron: What is your quality of life @ work? HBR.org&the Energy Project, November 2013-june 2014)

Regelmatige oplaadmomenten gedurende een werkdag zorgen ervoor dat 40% van de respondenten creatiever is, 30% voelt een hoger welzijn- en gezondheidsniveau en 28% geeft aan zich beter te kunnen focussen.

Maar liefst 68% van de respondenten heeft aangegeven zich niet te kunnen focussen.

Kun je je voorstellen wat een winst er te halen valt als een groter deel van een organisatie regelmatige oplaadmomenten neemt?

Taboe op het nemen van pauzes

Bij veel organisaties zie ik een taboe op het nemen van regelmatige pauzes. Kantoren worden massaal ingericht met ruimtes waar medewerkers kunnen ontspannen op een sofa. Zie jij wel eens een collega van je ontspannen in zo’n ruimte? Persoonlijk merk ik dat deze ruimtes meestal nauwelijks worden gebruikt en dat medewerkers binnen bedrijven veelal de overtuiging hebben dat ontspannen gedurende een werkdag ‘not done’ is.

Opmerkelijk, vind je ook niet? Zeker gezien verschillende onderzoeken juist de positieve effecten laten zien van regelmatige pauzes.

Focus op zieke werknemers

Een verklaring hiervoor ligt mogelijk in het gegeven dat binnen veel organisaties de aandacht vooral gericht is op het beperken van verzuim. Interventies worden veelal ingezet bij verzuimende medewerkers en niet voor alle (ook gezonde) medewerkers. Dit terwijl het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft aangetoond dat een toenemend aantal medewerkers ziek naar het werk gaan (presenteeism).

Bij vooruitstrevende organisaties zoals Delta Lloyd en Aon Hewitt zie ik dat er een verandering in de denkwijze heeft plaatsgevonden en dat gezondheid en energie bevorderende diensten voor alle medewerkers worden ingezet vanuit de overtuiging dat als medewerkers zich beter voelen, zij ook beter functioneren.

Leidend in de eigen gezondheid

Persoonlijk ben ik van mening dat inzicht hebben in energiemanagement principes medewerkers de mogelijkheid geeft om leidend te zijn ten aanzien van de eigen gezondheid en hoe ze zich kunnen voelen. Met het toepassen van deze energiemanagement principes zijn medewerkers en daarmee de organisaties beter in balans en is er meer ruimte voor zaken als duurzaamheid en innovatie. Ik ben van mening dat het aandacht hebben voor energiemanagement een ‘must’ is en zeker geen ‘nice to have’.

Rogier van Hoorn

Gezond thuiswerken,
hét online platform voor vitaal thuiswerkend Nederland.

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules. 

Altijd op de hoogte.
Schrijf je in voor de vitaliteitsupdate.

Download de factsheet

Gezond Thuiswerken, hét online platform voor vitaal thuiswerkende medewerkers

HC Health maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer weten over deze cookies?