image/svg+xml

Weg met werkstress dankzij onze bootcamps

Rogier van Hoorn - Directeur bij HC Health
Burn-out preventie

Drie miljoen Nederlandse werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress! Stress op het werk is tegenwoordig beroepsziekte nummer 1 en dat is een zeer zorgelijk feit. ‘Meer doen met minder mensen’ is een trend die wij vaak horen bij klanten en prospects. Uit de factsheet oorzaken werkstress bij werknemers van TNO blijken de oorzaken uiteen te lopen van gepest worden door collega’s en weinig autonomie hebben, tot te maken hebben met hoge taakeisen.

Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen

Ervaar jij ook dat stress en burn-outs groeiende problemen zijn in jouw organisatie? Download dan deze praktische handleiding voor HR-professionals.

<H2 style="color:#ffffff">Een integrale aanpak van burn-outs in 3 stappen</H2>

Energiemanagement principes

In een eerder blog “Energiemanagement; nu en in de toekomst” vertelde ik al dat organisaties als Google hun medewerkers bewust maken van energiemanagement principes, door het faciliteren van beweging/sport en ontspanning binnen de bedrijfsvoering. Organisaties zoals Google en Microsoft, maar ook onze klanten als Nationale Nederlanden, ABN AMRO en Aon zijn bewust bezig met het feit dat de huidige maatschappelijke veranderingen de komende jaren alleen maar sneller zullen gaan. Veel bedrijven besteden gelukkig al aandacht aan de mentale fitheid van medewerkers, maar blijkbaar worden energiemanagement principes door veel organisaties toch nog gezien als ‘nice to have’ in plaats van een ‘must have’.

In beweging

In ons werkveld van vitaliteitsmanagement hoor ik vaak geluiden van verschillende bedrijven over hoe moeilijk het is om medewerkers duurzaam in beweging te krijgen. Manieren om toch een poging te wagen zijn bijvoorbeeld éénmalige workshops aanbieden aan de medewerkers. Hetgeen daarna mist is de follow up. Wat de oorzaak hiervan is blijft gissen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat bedrijven de noodzaak niet inzien van vitale medewerkers. Is het lastig om een gestructureerd en gefundeerd integraal gezondheidsbeleid neer te zetten dat past binnen de (financiële) mogelijkheden? Wat de reden ook is, er valt voor veel bedrijven nog een hoop winst te behalen op het gebied van vitaliteitsmanagement.

Duurzaam resultaat

Om te voorkomen dat medewerkers na één workshop wél geïnspireerd raken maar uiteindelijk niks bereiken, hebben we met HC Health enige tijd geleden verschillende bootcamps gelanceerd bij onze klanten. In een interactieve groepsworkshop krijgen medewerkers inzicht in de verschillende energiezones (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel). Dit stimuleert het saamhorigheidsgevoel.

Hardlopen
Sporten met collega's

Persoonlijk plan

Daarna volgt een persoonlijk gesprek, waarin een medewerker samen met onze coach een plan opstelt om beter in zijn/haar energie te zitten gedurende het dagelijks leven. Door gebruik te maken van een FitBit activity monitor worden medewerkers op een speelse manier gestimuleerd om meer te bewegen. Geen onhaalbare doelstellingen zoals hardlopen terwijl iemand geen hardloper is, maar kleine en gemakkelijk toepasbare aanpassingen in het dagelijkse leven. Om medewerkers net dát steuntje in de rug te geven wat ze nodig hebben om de aanpassingen ook écht door te voeren zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt, ondersteunt de coach de medewerker met een aantal persoonlijke coaching afspraken.

Investeren in gezondheid

Ja, het klopt dat een bootcamp tijd vraagt van zowel organisatie als medewerker. En het klopt ook dat er kosten aan verbonden zijn. Maar enkel kijken naar de kosten en niet naar wat het oplevert, is een eenzijdige blik. Het is namelijk bewezen dan investeren in gezondheid dubbel en dwars weer terugverdiend wordt.

Medewerkers zijn tenslotte het belangrijkste kapitaal van een organisatie. Een fysiek en lichamelijk gezonde medewerker presteert beter dan een medewerker die bedolven wordt onder werkstress.

Wist je dat werkstress-gerelateerd ziekteverzuim werkgevers in totaal 1,8 miljard euro per jaar kost? Hoge kosten die in ieder geval voor een groot deel voorkomen kunnen worden wanneer je investeert in de vitaliteit van je medewerkers. Het investeren in energiemanagement principes heeft tenslotte een fantastische Return on Investment: Return on Health!

Burn-out preventie

Corporate well-being platform
Voor vitaal hybride werkend Nederland

Het platform biedt jouw medewerkers handvatten voor meer vitaliteit en productiviteit door middel van diverse online modules.
Ontvang het e-book